Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu | Kapitola 2

Petr Kupský

Petr Kupský

24. 11. 2021 11:12 11

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Ventilační průduchy, prachové filtry 4. Interiér – rozborka skříně
5. Příklad montáže – ventilátory, čelní radiátor 6. Příklad montáže – základní deska, disky, zdroj 7. Příklad montáže – chladič, grafika, měření hlučnosti 8. Hodnocení a závěr

Novinka v portfoliu prémiové značky Chieftronic je evolucí předchozí kompaktní mATX Cube počítačové skříně M1. Přestože je postavena na stejných základech, po přestavbě čela a stropu nabízí výrazně lepší účinnost chlazení interiéru, a také mnohem atraktivnější design. Zachována zůstala jak tradiční špičková kvalita dílenského zpracování, tak dobrý poměr výbavy a pořizovací ceny.

Reklama

Inovovaná skříň Chieftronic M2 vychází z koncepce předchozího modelu M1, s nímž ji také budeme porovnávat. Opět zde máme poměrně kompaktní velikost, která odpovídá vyšší base (přepravce) na pivo. Vnější rozměry se oproti modelu M1 ve všech směrech liší pouze o jednotky milimetrů.

Tradičním poznávacím znakem všech dosud vydaných skříní Chieftronic je kombinace hladkých rovných ploch s ostře řezanými hranami. Sametově lesklé čelní a stropní panely z černého plastu decentně kontrastují s vysoce lesklými plochami skleněných bočnic. Až na chromované nohy skříně zde na první pohled nenajdeme žádný čistě ozdobný prvek. Na vizuální celistvosti konstrukce se výraznou měrou podílí také velmi precizní dílenské zpracování s minimálními spárami a dokonalým lícováním.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz

Vyšší šířka skříně mATX Cube sice vyžaduje více volného prostoru na stole, ale odmění se nám za to možností pohledu na horizontálně umístěnou základní desku z obou bočních stran. Tento pohled však bude zčásti omezovat intenzivní zatmavení temperovaného skla bočnic a na fotografiích také odrazy všemožných objektů z okolí.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejen celkovému vzhledu skříně, ale také lepšímu chlazení interiéru, prospěla úprava střední části čelního panelu. Namísto efektních, ale konstrukčně ne zrovna dobře provedených LED pásků modelu M1 nacházíme u M2 mnohem účelnější svislý průduch s kovovou mřížkou. Tvorbu světelných efektů pak dostala za úkol dvojice čelních 120mm ventilátorů s podsvícením ARGB .

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně jako u předchozího modelu M1, tak i u M2 je ostře vymezený středový pruh čelního panelu zapuštěný o několik milimetrů hlouběji, nově jsou jeho hrany na obou koncích seříznuty. Čelní panel modelu M2 s dokonale zakomponovanou mřížkou vypadá podle mého názoru mnohem lépe. Přispěl k tomu i takový drobný detail, jakým je přemístění loga výrobce na středovou mřížku.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro přísun studeného vzduchu k čelním ventilátorům slouží primárně středová mřížka a sekundárně perforace utopená v obou bočních rozích čelního panelu. Za cca 2,5 mm širokými štěrbinami je vidět jemná síťka prachového filtru. Připomeňme si, že předchozí model M1 s utěsněným středem čelního panelu se musel spokojit pouze s touto boční perforací.

Ovládací prvky a I/O porty skříně M2 si shodně s předchozí M1 našly místo na pravém bočním okraji čelního panelu. Skříním tvaru Cube obvykle náleží umístění na desce pracovního stolu a I/O prvky jsou takto šikovně po ruce, ovšem zde za podmínky, že skříň umístíme na stůl po své levé ruce. Již v rámci testu modelu M1 jsem si povzdechl nad tím, že autor konstrukce nebyl více kreativní a nevyužil možnosti alternativního přemístění bloku s I/O prvky na opačnou stranu čelního panelu. Jak si později ukážeme, blok s I/O prvky skříně je snadno demontovatelný a jeho přemístění v útrobách skříně nic zásadního nebrání. Stačilo pouze připravit odpovídající otvor v čelním panelu a opatřit jej vhodnou záslepkou. Je tedy škoda, že nová konstrukce čelního panelu modelu M2 tuto možnost nepřinesla.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz

Další očekávanou inovací, která však zůstala nevyslyšena, byl požadavek na doplnění I/O panelu o moderní vysokorychlostní konektor USB Type-C. Musíme se tedy i nadále spokojit s dvojicí konektorů USB 3.0 a dvojicí USB 2.0, které doplňují již jen konektory pro mikrofon a sluchátka. Úplně vespod I/O bloku je umístěno kruhové tlačítko Power s výrazným modrým podsvícením po obvodu. Ve 12h pozici průsvitného prstence občas problikne rudá LED dioda aktivity disku. Výše se nachází drobné kruhové tlačítko Reset, které je přímo z výroby připojeno k vestavěnému řídicímu modulu ARGB osvětlení a slouží alternativně k manuální změně efektu osvětlení. V případě potřeby lze tlačítko odpojit a využít k původnímu účelu.

Strop skříně M1 tvořila jediná tabule temperovaného skla, která byla sice atraktivní a poskytovala lepší pohled do útrob skříně, ale na druhou stranu omezovala možnost účinnějšího větrání. Strop modelu M2 nyní zakrývá plastový panel s vestavěnou ventilační pozicí pro dvojici 120mm ventilátorů. Tím se oproti M1 výrazně zvyšuje celková plocha průduchů pro odtah zahřátého vzduchu z interiéru.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama