Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu | Kapitola 8

Petr Kupský

Petr Kupský

24. 11. 2021 11:12 11

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Ventilační průduchy, prachové filtry 4. Interiér – rozborka skříně
5. Příklad montáže – ventilátory, čelní radiátor 6. Příklad montáže – základní deska, disky, zdroj 7. Příklad montáže – chladič, grafika, měření hlučnosti 8. Hodnocení a závěr

Novinka v portfoliu prémiové značky Chieftronic je evolucí předchozí kompaktní mATX Cube počítačové skříně M1. Přestože je postavena na stejných základech, po přestavbě čela a stropu nabízí výrazně lepší účinnost chlazení interiéru, a také mnohem atraktivnější design. Zachována zůstala jak tradiční špičková kvalita dílenského zpracování, tak dobrý poměr výbavy a pořizovací ceny.

Reklama

Dnes testovanou skříň Chieftronic M2 budu v této závěrečné kapitole hodnotit zejména vůči jejímu předchůdci v podobě modelu M1. Co se týče celkového vzhledu, tak M2 přišla o prosklený strop a tím o dojem výstavní vitríny skříně M1. Naopak atraktivnější provedení čelního panelu dodalo skříni M2 větší šmrnc a subjektivně na mě působí celkově luxusnějším dojmem.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně jako v případě M1, tak i u M2 velmi chválím kvalitu dílenského zpracování skříně a kvalitu použitých materiálů. Opět zde máme velkou tloušťku plechů, dokonalé opracování a lakování, přesné lícování a celkovou pevnost konstrukce. Byly také zachovány všechny konstrukční prvky pro eliminaci případného přenosu vibrací do konstrukce skříně od komponent s pohyblivými součástmi.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz

Obě porovnávané skříně využívají prakticky shodná šasi, lišící se zejména konstrukcí stropu. Nabízí tedy srovnatelné prostorové podmínky interiéru s horizontálně umístěnou základní deskou do velikosti Micro-ATX a možností instalace vysokého vzduchového chladiče procesoru (výrobce uvádí 200 mm). Grafická karta může mít na délku až 320 mm, napájecí zdroj je však limitován délkou 160 mm.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí model M1 jsme kritizovali za konstrukční chybu při návrhu konstrukce vnitřní části čelního panelu, která bránila volnému přístupu chladicího vzduchu k čelním ventilátorům. V tomto ohledu je čelní panel modelu M2 pravým opakem. Uprostřed něj nově nacházíme rozměrný nasávací otvor s kovovou mřížkou, za níž vidíme dvojici ARGB ventilátorů (z celkového počtu tří kusů). U M1 jsme se museli spokojit s jediným standardně dodávaným ventilátorem.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pochvalu si zaslouží velmi kvalitní a účinné provedení prachových filtrů, tedy až na jednu výjimku. Tou je mřížka nasávacího otvoru ve středu čelního panelu s relativně velkými děrami, která na rozdíl od ostatních filtrů skříně není dovybavena jemnou síťkou. Tímto zanedbáním došlo k podkopání jinak celkově vysoké účinnosti ochrany skříně M2 proti průniku prachu do interiéru. Bohužel tímto mé výtky nekončí.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz

Je pro mne zklamáním, že výrobce při přestavbě čelního panelu neodstranil dříve kritizovaný komplikovaný přístup k jednomu z dvojice úzkých prachových filtrů v jeho bocích. Demontáž pravého filtru si totiž (stejně jako u předchozího modelu M1) vyžaduje odšroubování desky s I/O prvky čelního panelu. Ne, že by to mělo nějaký vliv na funkci filtru, ale je to pro údržbu nepohodlné.

Výrobce současně promarnil možnost vylepšení funkčnosti skříně tím, že by umožnil volitelné přemístění segmentu s I/O prvky na opačný bok čelního panelu, kterému uvnitř skříně nic nebrání a doslova se to nabízí. Současně mohl u nového modelu již nahradit zastaralé konektory USB 2.0 modernější generací 3.1 Type-C.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz

Když už jsem u těch výtek, tak musím připomenout, že jsem narazil na nekompatibilitu skříně s 280mm radiátorem AIO chladiče procesoru testovací vzorové sestavy, který se mně nepodařilo upevnit na čelo skříně. Domnívám se, že můj radiátor není nijak nestandardní, takže s problémem lze počítat i v jiných případech. Také mě v této souvislosti napadá otázka, proč se autor konstrukčního řešení průduchu na stropě omezil na velikost 240 mm, když by se tam pohodlně vešel i větší 280mm radiátor?

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz

Ne, Chieftronic M2 není rozhodně nějaká druhořadá skříň, jak by se po přečtení předchozích výtek mohlo zdát. Její konstrukce a kompaktní rozměry si prostě vyžadují určitá omezení ve výběru vhodných komponent, po jejichž respektování na zásadní problémy nenarazíme. S tímto se obvykle potýkáme i u ostatních skříní kompaktních rozměrů. Škoda jen toho nevyužitého potenciálu, který se při návrhu nových součástí nabízel. Ten mohl skříň pozvednout takřka k dokonalosti.

Na závěr jsem si nechal jednu z nejdůležitějších vlastností testované skříně, kterou je bezesporu její pořizovací cena. Pokud přihlédnu k informaci od výrobce, že na středoevropský trh dodává M2 za stejnou cenu, jako již zaběhnutou skříň GP-02B-OP (Chieftec Gamer Series Stallion II), tak by se mohla také prodávat za částku cca 2800 Kč. V případě M2 se však jedná o novinku, takže úvodní ceny mohou být zpočátku lehce nadsazeny. Našel jsem již některé nabídky tuzemských prodejců, které začínají na částce 2895 Kč. Pro srovnání, předchozí model M1 se aktuálně prodává za cca 2600 Kč a z tohoto pohledu se cena M2 jeví jako velmi dobrá.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz

Počínaje touto recenzí, nebudu již testovaným skříním vytýkat (zahrnovat mezi negativa) nepřítomnost šachty pro instalaci 5,25" rámečku na disk nebo optické mechaniky. Přestože ji nepovažuji za úplný přežitek, mnoho zákazníků ji nevyžaduje a výrobci skříní si toho jsou vědomi. Svou velikostí se optická mechanika často nehodí do celkové koncepce skříně, ať již esteticky, nebo funkčně. Buď tam pro ni není dostatek místa, anebo by byla překážkou volného průtoku vzduchu. Pokud se napříště výrobci podaří optickou mechaniku do koncepce skříně vhodně zakomponovat, budu to považovat za pozitivum, které ocením.

Skříně Chieftec Chieftronic můžete koupit u našeho partnera czc.cz

Za zapůjčení skříně do testu děkujeme společnosti Arena Electronic GmbH, zastupující značky Chieftec a Chieftronic.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení AIO chladiče do testovací sestavy děkujeme společnosti Cooler Master.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: CoolerMaster

Za zapůjčení AIO chladiče a napájecího zdroje do testovací sestavy děkujeme společnosti Fractal Design.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: Fractal

Za zapůjčení RAM paměťových modulů do testovací sestavy děkujeme společnosti ADATA.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz

Verdikt

Skříň Chieftronic M2 je evolucí předchozího modelu M1, která napravuje dříve kritizovanou konstrukční chybu omezující přísun chladícího vzduchu do interiéru. Doplněním ventilačních otvorů na čelo a strop se účinnost větrání skříně výrazně navyšuje. Přitom si zachovává své kompaktní tvary, atraktivní design, kvalitní dílenské zpracování a v neposlední řadě také dobrou cenu.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Atraktivní a nadčasový design v kompaktním provedení
Dobrý poměr kvality, výbavy a ceny
Kvalitní dílenské zpracování a lakování; dokonalé lícování bez zbytečných spár
Konstrukce šasi z plechu tl. 1,0 mm
Obě bočnice z 3mm temperovaného skla
Kvalitní prachové filtry (s jedinou výjimkou)
Tři 120mm ARGB ventilátory v základní výbavě
Řídicí modul ARGB osvětlení včetně regulace ventilátorů; dálkové ovládání
Upevnění disků v gumových silentblocích; pohodlná a snadná montáž
Maximální výška chladiče procesoru 200 mm; grafika délky 320 mm
Kolize 280mm radiátoru vzorové sestavy na čele skříně
Pouze starší rozhraní USB 2.0 a 3.0 Type-A na I/O panelu
Střední prachový filtr na čele s většími otvory; jeden filtr blokován I/O panelem
Ne zcela tiché ventilátory v nízkých otáčkách
Atypické konektory řídicí jednotky pro ventilátory
Chybějící madla na bočnicích
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama