Test skříně Cooler Master HAF 500
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně Cooler Master HAF 500

Test skříně Cooler Master HAF 500 | Kapitola 8

Petr Kupský

Petr Kupský

19. 3. 2022 08:30 6

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Interiér – levá strana 4. Interiér – pravá strana
5. Rozborka skříně 6. Příklad montáže – deska, zdroj, chladič 7. Příklad montáže – disky, grafika, dokončení 8. Hodnocení a závěr

Slavnostní uvedení počítačové skříně HAF 500 na trh pro Cooler Master současně znamenalo oficiální reinkarnaci populární modelové řady HAF, zaměřené typicky na dosažení vysoké účinnosti chlazení komponent proudícím vzduchem. Můžeme ovšem v tomto případě mluvit o skutečně důstojném obnoviteli tradice? Při jeho vývoji se totiž hojně opisovalo z vlastních taháků.

Reklama

Skříň Cooler Master HAF 500 vrací po letech na trh oblíbenou modelovou řadu HAF, konstruovanou primárně pro poskytnutí maximálního průtoku chladicího vzduchu. Tento návrat legendy však podle mého názoru nikoho neoslní. Výrobce si pro něj zvolil model střední třídy, který nepřináší žádné zásadní novinky, jimiž by se výrazně odlišil od již zavedené modelové řady MasterCase H500.

Test skříně Cooler Master HAF 500
i Zdroj: PCTuning.cz

HAF 500 využívá shodné základní šasi s modelem H500 ARGB, k němuž narouboval zvýšenou stropní část. Tím se výrazně zvětšil vnitřní prostor, zejména pro radiátor vodního chlazení pod stropem, kde nám s jeho pohodlnou montáží pomůže demontovatelný stropní panel. Zvýšením stropu se současně smazal podivný schod za čelním panelem modelu H500 ARGB, takže skříň HAF 500 v tomto ohledu vypadá mnohem lépe. 

Celkově je skříň HAF 500 více uhlazená, jednotlivé plochy na sebe plynule navazují bez výrazných spár, celistvost nenarušují viditelné kotevní prvky. Oproti vyšším modelům řady H500 ubylo čistě estetických konstrukčních prvků na předním a stropním panelu. Přitom skříň stále vypadá velmi dobře a neztrácí nic na své atraktivitě.

Test skříně Cooler Master HAF 500
i Zdroj: PCTuning.cz

Vylepšení se dále promítlo do celkového počtu standardně dodávaných ventilátorů. Kromě již dříve používané dvojice 200mm ARGB ventilátorů na čele zde máme nově 120mm ventilátor ARGB s PWM na zádi a přídavný 120mm ventilátor uvnitř skříně. Ten je upevněný v držáku na stropě koše pro disky a má za úkol směřovat proud vzduchu ke grafické kartě. Dovoluji si odhadnout, že jeho přínos bude výraznější jen u pasivně chlazených grafik, nebo grafik s nepříliš zakrytovaným chladičem. Jak jsme si ukázali během vestavby vzorové sestavy, držák tohoto ventilátoru omezí přístup k rohovým konektorům základní desky většího formátu (více než ATX) a pak uvítáme možnost jeho demontáže.

Test skříně Cooler Master HAF 500
i Zdroj: PCTuning.cz

Za nedotažené považuji vylepšení skříně v podobě zabudovaného řídicího modulu ventilátorů, který dokáže současně ovládat jejich otáčky i ARGB osvětlení. Z jednoho 4pinového konektoru FAN a jednoho 3pinového ARGB na základní desce lze takto napojit čtyři ARGB ventilátory, a navíc ještě jeden ARGB prvek. K dokonalosti už chybí jen to, aby čelní 200mm ventilátory byly nahrazeny PWM variantou. Přestože sám výrobce připojil 3pinové FAN konektory čelních ventilátorů k PWM výstupům řídicího modulu, nelze je tímto způsobem regulovat a ony běží za všech okolností plnou rychlostí. Běžný uživatel (pokud bude žádat tichý provoz sestavy v nízké zátěži) je bude muset přepojit přímo k základní desce a regulovat pomocí změny napětí. Čili řídicí modul je fajn, ale jen pro ostatní ventilátory s regulací PWM.

Test skříně Cooler Master HAF 500
i Zdroj: PCTuning.cz

Použití zastaralého šasi sebou přineslo ještě jednu konstrukční chybu, konkrétně u nasávacího otvoru pro napájecí zdroj na dně skříně, jehož plocha je o pár milimetrů větší, než je plocha připojeného prachového filtru. Po obvodu filtru tak vzniká netěsnost, kterou se do napájecího zdroje může dostávat hrubší prach. V případě vytvoření intenzivního podtlakového proudění by se pak touto cestou mohl dostávat prach i do zbytku skříně. Pomoc je však snadná, stačí před instalací zdroje nalepit po obvodu ventilačního průduchu proužek lepicí pásky.

No, a to je tak vše, co bych mohl dnes testované skříni vytknout a následovat bude opět jen chvála. Rozhodně oceňuji vnitřní prostorové možnosti skříně, díky nimž byla vestavba komponent vzorové sestavy zcela bezproblémová. Do skříně se vešel i můj nadstandardně dlouhý 360mm radiátor AIO vodního chlazení, stejně tak 190mm napájecí zdroj, u něhož jsem ani nemusel předem připojovat modulární kabely. Velký prostor pod přepážkou základní desky nekladl přílišné nároky na uspořádání veškeré kabeláže, která se sem pohodlně vešla.

Test skříně Cooler Master HAF 500
i Zdroj: PCTuning.cz

Hodně se mně líbí jednoduchý, ale velmi efektivní způsob osazení 2,5“ disků pomocí vroubkovaných trnů do gumových průchodek. Výrobce neopomněl ani na upevnění 3,5“ disků v šuplících pomocí silentbloků. Moderní konektivita skříně je zajištěna pomocí jednoho konektoru USB 3.1 Type-C a dvojice USB 3.0 Type-A. Nechybí ani ostatními výrobci často opomíjená kontrolka aktivity disku.

Test skříně Cooler Master HAF 500
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče pořizovací ceny skříně HAF 500, tak z tuzemských obchodů jsem ji zatím nezjistil. Budu tedy vycházet z doporučené ceny 157 eur, což v přepočtu vychází na cca 3900 Kč. Novinka se tak dostává na cenovou hladinu skříně MasterCase H500P, kterou lze již zařadit do kategorie vyšší střední třídy, ale to je již starší skříň konstruovaná spíše na vnější efekt. Nejbližším konkurentem s ohledem na užitné vlastnosti bude MasterCase H500 ARGB, která se aktuálně prodává za 3000 Kč. Pokud zohledníme všechna vylepšení skříně HAF 500, tak se její cena zdá relevantní, i když bych ji raději viděl někde na půli cesty mezi výše uvedenými konkurenty z vlastní stáje.

Test skříně Cooler Master HAF 500
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud bych měl skříň Cooler Master HAF 500 charakterizovat jednou větou, tak bych řekl, že „se jedná o modernizovanou, lépe vybavenou a konstrukčně vylepšenou variantu dosavadního modelu MasterCase H500 ARGB“. Pro zařazení do zvláštní modelové řady HAF mně chybí větší odlišení a více konstrukčních úprav cílených na maximalizaci průtoku vzduchu interiérem. Zřejmě málo kdo si tuto skříň pořídí se záměrem nahrazení čelních 200mm ventilátorů za nějaké menší. Proto bych u pokračovatele modelové řady HAF očekával zásadní úpravy na čele šasi, které by více otevřely prostor pro účinnou plochu mohutných ventilátorů. Na druhou stranu se jedná o skříň, která nemá nějakou významnější konstrukční vadu, jež by zásadně omezovala její užitné vlastnosti. Své místo si na trhu určitě najde a od nás si do vínku odnáší stříbrné ocenění.

Za zapůjčení skříně a napájecího zdroje do testu děkujeme společnosti Cooler Master.

Test skříně Cooler Master HAF 500
i Zdroj: CoolerMaster

Za zapůjčení základní desky do testovací sestavy děkujeme společnosti ASUS.

Test skříně Cooler Master HAF 500
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení chladiče do testovací sestavy děkujeme společnosti Fractal Design.

Test skříně Cooler Master HAF 500
i Zdroj: Fractal

Za zapůjčení RAM paměťových modulů a SSD disku do testovací sestavy děkujeme společnosti ADATA.

Test skříně Cooler Master HAF 500
i Zdroj: PCTuning.cz
Cooler Master HAF 500

Verdikt

Skříň Cooler Master HAF 500 nabízí vše, co bychom očekávali od kvalitního produktu střední třídy. Pohledný a čistý design, kvalitní materiály, bohatý vnitřní prostor ve všech ohledech, pohodlnou a bezkolizní montáž běžných komponent, dostatečně účinné větrání pomocí atraktivních ARGB ventilátorů, slušný poměr výbavy a ceny. Jako nový model produktové řady MasterCase H500 by to byla velmi vítaná inovace, avšak v pozici obnovitele ikonické řady HAF tomu chybí větší snaha o odlišení se a o dotažení všech konstrukčních prvků podílejících se na účinnosti chlazení k dokonalosti.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Pohledný moderní design; dvě barevné varianty
Kvalitní dílenské zpracování a lakování; kvalitní materiály
Bočnice z temperovaného skla; minimální použití viditelných šroubů
Prostor pro organizaci kabelů; antivibrační upevnění 3,5“ i 2,5“ disků
Tři ARGB ventilátory v základní výbavě; 200mm čelní ventilátory
Přídavný vnitřní 120mm ventilátor pro grafickou kartu
Řídicí modul ARGB osvětlení a rozbočovač PWM ventilátorů
Možnost osazení základní desky formátu E-ATX
Bezproblémové osazení 190mm napájecího zdroje
Konektor USB 3.1 Type-C; dvojice USB 3.0; kontrolka aktivity disku
Otáčky 200mm ventilátorů nelze regulovat pomocí zabudovaného řídicího modulu
Netěsnost prachového filtru po obvodu průduchu k napájecímu zdroji
Možnost kolize kabelu k E-ATX základní desce s držákem přídavného ventilátoru
Chybí popisky prvků čelního I/O panelu

Udělené ocenění

PCTuning silver

PCTuning Silver Award, březen 2022, pro Cooler Master HAF 500, za kvalitní, prostornou a pohlednou počítačovou skříň s účinným chlazením a ARGB výbavou

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama