Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW | Kapitola 10

Petr Kupský

Petr Kupský

29. 6. 2021 18:00 9

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér 4. Prachové filtry 5. Interiér – levá strana
6. Interiér – pravá strana 7. Demontáž 8. Příklad montáže – deska, disky, zdroj 9. Příklad montáže – chladič, grafika, dokončení 10. Hodnocení a závěr

Hledáte prostornou počítačovou skříň s dobře větraným interiérem? Potřebujete do ní současně osadit dva nebo tři velmi dlouhé radiátory vodního chlazení? Spokojíte se pouze s pořádně silnými plechy? Vyžadujete nadčasový design bez výstřelků? Tak přesně pro vás je zde novinka výrobce Corsair, která právě prošla našim podrobným testem.

Reklama

Hodnocení a závěr

Skříň Corsair 7000D AIRFLOW svou koncepcí navazuje na docela povedené modely 4000D a 5000D. Konstrukčně je nejvíce podobná střednímu modelu 5000D, ale je rozměrově větší a s několika vychytávkami navíc. Opět zde poznáváme na pohled jednoduchý a přitom nadčasový design postavený na rovných plochách a přímých liniích s relativně ostrými hranami. Jedinými akcenty vnějšího pláště jsou drobné prvky v podobě jasně žlutých USB konektorů a žlutého poutka stropního prachového filtru. Za provozu si pak o pozornost žádá bíle svítící symbol na tlačítku Power. Samotná skříň neobsahuje žádné prvky RGB osvětlení, které případně dodají až instalované komponenty sestavy. Na výběr máme dvě barevné varianty skříně (černou a bílou).

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

O přízeň zákazníků se bude testovaná skříň ucházet zejména svými prostorovými možnostmi. Kromě obvyklého tunelu napájecího zdroje je interiér prostý veškerých překážek vůči proudění vzduchu, maximalizována je také otevřená plocha čelních a stropních průduchů bez dělících příček. Skříň pojme i ty největší modely základních desek formátu E-ATX bez souvisejícího omezení průchodů pro kabely. Okolo základní desky zůstává dostatek prostoru pro umístění i velmi tlustých radiátorů vodního chlazení bez obavy z případné kolize.

Kromě velkého počtu samostatných ventilátorů lze do skříně osadit radiátory vodního chlazení až do velikosti 480 mm. Dokonce zde můžeme současně provozovat dvojici 420mm radiátorů (na čele a stropě). V základu dostáváme tři kultivované 140mm PWM ventilátory s technologií AirGuide, připojené k rozbočovači (opakovači PWM) se šesti porty. Nepochybně atraktivní je boční ventilátorová pozice umožňující osazení 4 ks 120mm ventilátorů, případně radiátoru délky až 480 mm.

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

Vychytávkou modelu 7000D jsou otvíravé bočnice zavěšené na zadních otočných pantech, umožňující rychlý a velmi pohodlný přistup do interiéru. V případě pravé bočnice s plechem tloušťky 1,9 mm lze hovořit už takřka o pancíři. Ostatně i 1,1 mm tlustý plech, použitý na konstrukci šasi, lze považovat za nadstandard. Dílenské zpracování skříně je obecně na vysoké úrovni. Konstrukční spáry jsou rovnoměrné, kritická místa pro průnik prachu jsou ošetřena těsněním, všechny pozice pro ventilátory chrání prachové filtry.

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

U tohoto modelu skříně již nenajdeme zastaralé konektory USB 2.0 Type-A, ale výhradně čtveřici modernějších konektorů USB 3.0, a také jeden vysokorychlostní USB 3.1 Type-C.

Výtku si zaslouží pouze konstrukce košů pro disky, jejichž šuplíky postrádají jakékoliv opatření proti přenosu případných vibrací disku do konstrukce skříně. Šuplíky mají po zasunutí do koše poměrně velkou vůli, což také může přispívat ke vzniku rušivých zvuků způsobených vibracemi. V tomto ohledu je zákazník odkázán na provedení vlastních technických opatření na principu „udělej si sám“.

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozporuplné pocity mám z výrobcem doporučené ceny skříně Corsair 7000D AIRFLOW pro evropský trh, která podle posledních informací činí 259,90 Euro. Po přepočtu aktuálního kurzu se jedná o částku cca 6600 Kč, což je dle mého názoru pro velkou část zákazníků neakceptovatelná suma. Ovšem je třeba si uvědomit, že se jedná o skříň velikosti Full Tower a ty nejsou vesměs nijak laciné. Za vážné konkurenty považuji skříně Be quiet! Dark Base PRO 900 rev.2, Fractal Design Define 7 XL a zejména Fractal Design Meshify 2 XL. Sesterský model Corsair iCUE 7000X RGB přichází současně na trh za doporučenou částku 329,90 Euro, což vychází dokonce na 8400 Kč.

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

PCTuning Silver Award, červen 2021

Corsair 7000D AIRFLOW

za kvalitní a prostornou počítačovou skříň s potenciálem velmi účinného chlazení

Test skříně Corsair 7000D AIRFLOW
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení skříně do testu děkujeme společnostiCorsair.

Za zapůjčení základní desky do testovací sestavy děkujeme společnosti ASUS.

Za zapůjčení napájecího zdroje do testovací sestavy děkujeme společnosti Cooler Master.

Za zapůjčení AIO chladiče procesoru do testovací sestavy děkujeme společnosti Fractal Design.

Za zapůjčení RAM paměťových modulů a SSD disku do testovací sestavy děkujeme společnosti ADATA.

Verdikt

Skříň Corsair 7000D AIRFLOW poskytne nekompromisní vnitřní prostor bez překážek a potenciál pro velmi intenzivní a účinné chlazení instalovaných komponent. Zájemcům o instalaci prvků vodního chlazení nabídne pozice pro radiátory do velikosti 480 mm, nezalekne se ani dvojice 420mm radiátorů. K tomuto potenciálu se přidává nadčasový design, moderní konektivita, otvíravé bočnice a velmi atraktivní boční průduch. Celkově se jedná a kvalitní počítačovou skříň bez vážnějších nedostatků. Výčet pozitivních vlastností překonal limit redakčního systému, takže původně 21 položek jsem musel spojit do výsledných deseti. Na škále bodového hodnocení si dnes testovaná skříň vysloužila sedm bodů z maximálních deseti. Do této bodové hladiny jsem obecně pasoval celkově kvalitní produkt s maximálně jedním vážnějším nedostatkem, který však neomezuje primární určení produktu, ale může negativně působit na uživatele. V tomto případě je tím vážnějším nedostatkem konstrukce košů pro disky se šuplíky, které mohou za určitých okolností rušit uživatele přenosem vibrací do konstrukce skříně.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Kvalitní dílenské zpracování a lakování; dvě barevné varianty
Otvíravé bočnice na otočných pantech; bočnice ze 4mm temperovaného skla
Konstrukce z plechu tl. 1,1 mm, bočnice 1,9 mm
Dobře větraný a prostorný interiér; přídavný kryt prostoru pod přepážkou
Možnost osazení radiátoru délky 480 mm, dvojice 420mm radiátorů
Boční průduch až pro čtveřici 120mm ventilátorů; 3slotová vertikální pozice pro grafickou kartu; alternativní držák grafické karty
Demontovatelné panely pro ventilátory; prachové filtry na čele, stropě, boku a dně skříně
Tři 140mm PWM ventilátory v základní výbavě; rozbočovač pro šest PWM ventilátorů
Možnost osazení základní desky formátu E-ATX, věžového chladiče výšky 190 mm
Alternativní držák 3,5“/2,5“ disku; alternativní kryt čela tunelu; 4× konektor USB 3.0 Type-A + 1× USB 3.1 Type-C
Vysoká cena
Upevnění 3,5" disků bez antivibračních prvků; volné uchycení šuplíků v koších pro disky
Chybí pozice pro 5,25" optickou mechaniku; chybí kontrolka činnosti disku
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama