Test skříně Fractal Design Torrent: zdroj zpátky nahoře!
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně Fractal Design Torrent: zdroj zpátky nahoře!

Test skříně Fractal Design Torrent: zdroj zpátky nahoře! | Kapitola 12

Petr Kupský

Petr Kupský

18. 8. 2021 15:00 19

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Související novinky 3. Balení 4. Exteriér 5. Prachové filtry a stropní kryt 6. Interiér – levá strana
7. Interiér – pravá strana 8. Ventilátory 9. Příklad montáže – deska, zdroj, disky 10. Příklad montáže – chladič, grafika 11. Příklad montáže – dokončení, měření hlučnosti 12. Hodnocení a závěr

Výrobce tuto skříň interně nazývá větrným tunelem. A skutečně jsme k podobnému závěru dospěli i v našem testu. Otevřená předozadní koncepce s pěticí ventilátorů v základní výbavě dokáže vzduch pořádně rozpohybovat. Přesto se nemusíme obávat přílišné hlučnosti. Se skříní Torrent lze chladit účinně a tiše.

Reklama

Fractal Design Torrent přináší na trh počítačových skříní doslova svěží vítr. Výrobce skříň interně nazývá větrným tunelem a náš test potvrdil, že toto pojmenování je docela výstižné. Jedná se o konstrukci s otevřeným čelem, dnem a zádí, a také s velkým počtem standardně osazených ventilátorů. Strop je však zcela uzavřen.

Test skříně Fractal Design Torrent: zdroj zpátky nahoře!
i Zdroj: PCTuning.cz

Design skříně se šikmými plochami, mírně klenutým stropem, a hlavně s brutální mříží na čelním panelu, na mě působí dojmem decentního retro produktu, který má tu správnou špetku agresivity. Kombinace sněhobílého pláště se stříbrnou čelní mříží vypadá skvěle. Škoda jen, že při podrobném zkoumání poklepem zjistíme, že stropní panel a celý čelní panel včetně mříže jsou vyrobeny z plastu. Vzhledem ke složitosti tvarů je to ale pochopitelné a na funkci skříně to nemá žádný negativní vliv.

Kvůli sjednocení odstínu bílého plastu při pohledu z různých úhlů je povrch plastových panelů zdrsněn (pouze u bílé varianty skříně), takže při dotyku máme pocit, jako bychom se dotýkali velmi jemného smirkového papíru. Zvlášť zřetelné to je při použití rukavic, které se na povrchu doslova zadrhávají. Nehodnotím to jako negativum, ale mám trochu obavy, jak snadno se bude tento povrch čistit. Neměl jsem kuráž jej záměrně upatlat, abych si to mohl ověřit. Věřím však, že výrobce ví, co dělá a že použil kvalitní plast, s nímž bude skříň stále tak pěkná.

Test skříně Fractal Design Torrent: zdroj zpátky nahoře!
i Zdroj: PCTuning.cz

Šedá varianta skříně Torrent používá klasické hladké plasty, jejichž metalický povrch nejlépe imituje skutečný kov. Odstín všech dílů je zde sjednocen, takže design této varianty nepracuje s barevným kontrastem čelní mříže a pláště. Obdobně na tom zřejmě bude i černá varianta.

Test skříně Fractal Design Torrent: zdroj zpátky nahoře!
i Zdroj: PCTuning.cz

Prostorný interiér skříně je zcela prostý zbytečných překážek. Proudu čerstvého vzduchu od mohutných čelních ventilátorů jsou tak přímo vystaveny instalované komponenty, které si chlazení žádají nejvíce. Grafická karta pak dostává další pořádnou porci vzduchu od trojice spodních ventilátorů. Skříň pojme i ty největší běžně vyráběné základní desky SSI-EEB/CEB, nezalekne se ani nejdelších grafických karet a věžových chladičů procesoru do výšky 188 mm. Na dno, nebo na čelo šasi lze upevnit radiátor vodního chlazení do délky 420 mm, jsou zde pozice i pro radiátory šíře 180 mm.

Test skříně Fractal Design Torrent: zdroj zpátky nahoře!
i Zdroj: PCTuning.cz

Otevřená koncepce skříně Torrent si vyžádala návrat napájecího zdroje ze dna na strop. To přináší určité výhody i nevýhody. Velkou výhodou umístění zdroje do šachty přístupné shora je skvělá trvalá dostupnost kabelů, pro něž je zde i dostatek prostoru k uklizení. Toto řešení umožnilo zcela otevřít a uvolnit dno skříně pro ventilátory. Za obecnou nevýhodu umístění zdroje pod stropem je považována skutečnost, že jeho ventilátor je nucen nasávat ohřátý vzduch z interiéru skříně. Tím se zhoršuje účinnost jeho chlazení.

Test skříně Fractal Design Torrent: zdroj zpátky nahoře!
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě skříně Torrent však nemusíme mít o chlazení zdroje přílišné obavy. U mé vzorové sestavy s energeticky méně náročnými komponenty jsem odlišené chování zdroje vůbec nezaznamenal. Avšak u náročnějších sestav může být zdroj teplým vzduchem skutečně určitou měrou ovlivněn. Čelní 180mm ventilátory přesto vytváří i v minimálních otáčkách docela citelný průvan, takže horký vzduch od grafické karty a chladiče procesoru spíše vytlačí směrem k zádi a současně přiženou proud čerstvého vzduchu i k nasávacímu otvoru zdroje na stropě. Ještě jednou si připomeňme jednoduchý test s rolí papíru již při nízkých otáčkách.

Test skříně Fractal Design Torrent: zdroj zpátky nahoře!
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče konstrukčního provedení, tak opět mohu potvrdit, že je tradičně na špičkové úrovni. Šasi je zhotoveno z 1mm plechu a i přes velkou plochu otvorů je pevné, vše dobře lícuje a spáry mají minimální šířku. Standardně je osazeno 5 PWM ventilátorů napojených na 9portový rozbočovač. Na boku šachty napájecího zdroje se nachází také efektní ARGB LED pásek. Samozřejmostí je moderní USB konektivita, avšak opět postrádám kontrolku činnosti pevného disku.

Oceňuji použití velmi kvalitních prachových filtrů a pohodlný přístup k nim ze směru od čelní stěny skříně. Výrobce nepolevil v úsilí ani v případě upevnění mechanických 3,5“ disků pomocí silentbloků. Bohatý prostor pod přepážkou základní desky umožňuje pohodlné ukrytí kabeláže a s její organizací nám pomohou kvalitní textilní stahovací pásky a plastová vodítka. Stahovací pásky vně zadní stěny jsou skvělým nápadem.

Test skříně Fractal Design Torrent: zdroj zpátky nahoře!
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě kvality konstrukce bude pro zákazníky neméně důležitá také prodejní cena. Doporučená od výrobce pro evropský trh činí 189,99 Euro za všechny barevné varianty TG (se skleněnou bočnicí), což v přepočtu vychází na částku cca 4900 korun. Za variantu Solid s oběma plechovými bočnicemi zaplatíme 179,99 Euro (cca 4600 korun) a za RGB TG variantu 229,99 Euro (cca 5900 korun). Torrent ve výchozí variantě TG se tak dostává přibližně na cenovou hladinu Define 7, respektive lehce nad ni. Oblíbený model Meshify 2 je o několik stovek levnější. Domnívám se, že s ohledem na standardní výbavu testované skříně je její cena zcela adekvátní.

Test skříně Fractal Design Torrent: zdroj zpátky nahoře!
i Zdroj: PCTuning.cz

Skříň Fractal Define Torrent bych doporučil zejména pro uživatele vzduchem chlazených sestav (procesoru a grafiky), kterým v každém provozním režimu nabídne bohatou porci chladícího vzduchu. Nesporný podíl na tom mají mohutné 180mm ventilátory, které by bylo škoda nahrazovat něčím jiným, případně jejich účinnost omezovat předsazeným radiátorem vodního chlazení. Ti největší machři si pak přikoupí další dvojici 180mm ventilátorů na dno skříně a vytvoří si tak svůj vlastní turbo větrný tunel.

PCTuning Golden Award, srpen 2021

Fractal Design Torrent

za kvalitní, prostornou a účinně chlazenou počítačovou skříň

Test skříně Fractal Design Torrent: zdroj zpátky nahoře!
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení skříní do testu děkujeme společnosti Fractal Design.

Za zapůjčení základní desky do testovací sestavy děkujeme společnosti ASUS.

Za zapůjčení napájecího zdroje a chladiče do testovací sestavy děkujeme společnosti Cooler Master.

Za zapůjčení RAM paměťových modulů a SSD disku do testovací sestavy děkujeme společnosti ADATA.

Verdikt

Skříň Fractal Design Torrent zaujme na první pohled atraktivním retro vzhledem se třemi barevnými variantami. Se svou koncepcí podobající se větrnému tunelu, s dvojicí mohutných 180mm ventilátorů na čele, trojicí 140mm ventilátorů na dně a se zcela volným vnitřním prostorem bez zbytečných překážek, dokáže vytvořit nečekanou intenzitu proudění vzduchu interiérem i při nejnižších, prakticky neslyšných otáčkách ventilátorů. Bylo by škoda tuto vyladěnou koncepci nabourávat, takže lze skříň doporučit zejména pro kombinaci se vzduchem chlazenou sestavou.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Atraktivní a luxusní retro vzhled; tři barevné varianty
Kvalitní dílenské zpracování a lakování; konstrukce šasi z plechu tl. 1,0 mm
Skvěle větraný a prostorný interiér; intenzivní proudění vzduchu i při nízkých a tichých otáčkách ventilátorů
Bočnice z temperovaného skla; bezešroubové upevnění bočnic
Prostor pro organizaci kabeláže, skvělý přístup k napájecímu zdroji, vodítka, pásky na zádi skříně
Možnost osazení radiátoru délky 420 mm; demontovatelné držáky pro ventilátory
Kvalitní s dobře přístupné prachové filtry ze směru od čela skříně
Pět PWM ventilátorů v základní výbavě; mohutné 180mm ventilátory; rozbočovač pro devět PWM ventilátorů
Možnost osazení základní desky formátu SSI-EEB/CEB; věžového chladiče výšky 188 mm, grafiky délky 423 mm, zdroje délky 230 mm
Konektor USB 3.1 Type-C; ARGB LED pásek, podpěrný držák grafické karty
Chybí pozice pro 5,25" optickou mechaniku
Chybí kontrolka aktivity disku
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama