Test Synology NAS DS923+ a disků HAT5300: ucelený ekosystém
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Recenze Test Synology NAS DS923+ a disků HAT5300: ucelený ekosystém

Test Synology NAS DS923+ a disků HAT5300: ucelený ekosystém | Kapitola 9

David Jiránek

David Jiránek

14. 12. 2023 12:00 30

Seznam kapitol

1. Úvod a představení Synology NAS 2. Rozbalení a prohlídka 3. Synology HDD 4. Instalace systému 5. Obecná prohlídka systému
6. Benchmarky 7. Minecraft server a Wordpress 8. Možnosti zálohování a zkušenosti 9. Závěr

U síťových úložišť NAS nezáleží jen na hardwaru, ale i na softwaru. Symbiózu hardwaru a softwaru nabídnou NASy od Synology, jež mohou doplnit i samotné disky téže značky.

Reklama

Závěr

Kupovat hotové řešení NAS nikdy nebude čistě věcí poměru ceny a velikosti úložiště. Chcete-li to nejlevnější, raději si rovnou kupte Raspberry Pi, externí disk a máte hotovo. Jenže co pak s tím? Výkon nízký, instalace a nastavování zdlouhavé a škálovatelnost minimální. Na druhou stranu, NAS za víc jak 17 tisíc musí něco umět, aby si obhájil svoji cenovku. A DS923+ toho umí opravdu hodně.

Systém DSM je propracovaný a nabízí komplexní ekosystém, který využijí rodiny i podniky. Zároveň ale dává volnost. Není to Apple, co vás uzavře, je to spíše Android. Ostatně nasadit si práva root v shellu zabere pár minut. Na vás je, jakou cestou se vydáte.

Test Synology NAS DS923+ a disků HAT5300: ucelený ekosystém
i Zdroj: PCTuning.cz

Do DSM lze instalovat oficiální aplikace i balíčky docker způsobem, že i méně znalý uživatel dokáže zprovoznit herní server nebo požadovanou aplikaci. Přívětivé prostředí podobající se desktopu není narušeno ani při úpravě parametrů instalace. Vše si prostě naklikáte a na nic nemusíte čekat.

Potenciál pro domácnost stále objevuji několik týdnů po rozbalení. A to jsem NAS používal i dříve. Synology toho nabízí ale opravdu hodně a je na vás, co využijete.

Velkou výhodou tohoto konceptu je i rozšiřitelnost. Ano, za stanici s dalšími disky si připlatíte, avšak nikdo vám nebrání vzít celkem levné 16GB RAM a osadit je. U M.2 SSD už je to trochu horší a bez štítku Synology na paměťových čipech vás výrobce omezí jen na cache. Alespoň oficiální cestou. Přístup do šachty je ale velmi jednoduchý.

Test Synology NAS DS923+ a disků HAT5300: ucelený ekosystém
i Zdroj: PCTuning.cz

Skvělé jsou i šachty na disky. Každý lze vytáhnout během pár sekund a 3,5" disk osadíte bez nástrojů. Pro 2,5" SSD najdete v balení šroubky.

S Ryzenem R1600 a 4 GB RAM (rozšiřitelnými) jde o solidní stroj, který se nezalekne hostit i LANku. Samozřejmě nevyzve klasický server třeba s Xeonem (i ty Synology v nabídce má). Pro hrátky v DSM a na menších herních serverech je ovšem zcela dostačující. Ani Plex by neměl dělat sebemenší problém.

Disky od Synology představují takový ten nepovinný kousek ekosystému navíc. Připlácíte si zde zejména za jednotné a optimalizované řešení ať už po stránce technické podpory nebo softwaru. Řada HDD Plus navíc není naceněná vysoko. Disky pro segment Enterprise jsou pak dražší i u jiných výrobců, řada Enterprise od Synology se bohužel i oproti nim ještě o něco prodraží. Ale v této sféře se lepší podpora cení více než nějaká tisícikoruna navíc při koupi a DS923+ s disky od Synology posouvá komfort opět na vyšší úroveň. Jde o řešení, za které si připlatíte, avšak z dlouhodobého hlediska vám může ušetřit čas a starosti. 

Test Synology NAS DS923+ a disků HAT5300: ucelený ekosystém
i Zdroj: PCTuning.cz

Synology potvrzuje, že pokud jde o ekosystém a podporu, patří ke špičce. Pokud hledáte NAS do menší firmy, neuděláte s ním chybu.

Synology DS923+

Verdikt

Univerzální dříč do domácnosti, kanceláře i firmy. DS923+ od Synology nabízí ucelený ekosystém, dostatek výkonu a skvělou kombinaci hardwaru se softwarem.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Skvělé zpracování šachet a nízká hlučnost
Prostředí DSM 7.2
Možnost osazení M.2 disky
Implementace Dockeru
Snadná rozšiřitelnost RAM
Lehké osazení HDD
Rozšiřitelnost
ECC RAM v základu
V konektorové výbavě schází USB-C
Pouze gigabitový ethernet
SSD pool pouze v kombinaci s SSD přímo od Synology
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama