Test Synology NAS DS923+ a disků HAT5300: ucelený ekosystém
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Recenze Test Synology NAS DS923+ a disků HAT5300: ucelený ekosystém

Test Synology NAS DS923+ a disků HAT5300: ucelený ekosystém | Kapitola 8

David Jiránek

David Jiránek

14. 12. 2023 12:00 30

Seznam kapitol

1. Úvod a představení Synology NAS 2. Rozbalení a prohlídka 3. Synology HDD 4. Instalace systému 5. Obecná prohlídka systému
6. Benchmarky 7. Minecraft server a Wordpress 8. Možnosti zálohování a zkušenosti 9. Závěr

U síťových úložišť NAS nezáleží jen na hardwaru, ale i na softwaru. Symbiózu hardwaru a softwaru nabídnou NASy od Synology, jež mohou doplnit i samotné disky téže značky.

Reklama

Zálohování

Ohledně samotného zálohování jsou opět možnosti velmi široké. Já hned od začátku využil balíček pro Google Drive a začal si pracovní i osobní Google Drive zrcadlit na NAS. 

Test Synology NAS DS923+ a disků HAT5300: ucelený ekosystém
i Zdroj: PCTuning.cz

Jednak jsem měl jistotu, že k datům budu moci přistoupit i po výpadku internetu, hlavně je to ale příprava na budoucnost, až mi 100 GB na Drivu nebude stačit. Poté prostě přejdu na řešení od Synology a od Googlu mohu upustit ze dne na den.

Test Synology NAS DS923+ a disků HAT5300: ucelený ekosystém
i Zdroj: PCTuning.cz

Firemní alternativou (která toho umí o hodně víc) je Active Backup for Google Workspace a Microsoft 365. Na jednom místě získáte přehled o zálohování jednotlivých účtů včetně disků, schránek, uživatelských profilů a kalendářů. Lze si tvořit různé úlohy, nahlížet do aktivity a podobně.

Aplikace Synology Drive SyncShare umožňuje synchronizovat dvě zařízení NAS od Synology. Nastavení je zde opravdu jednoduché díky jednotnému ekosystému. Hyper Backup se opět zaměřuje na firemní sféru a umožňuje například procházet různé verze a zálohovat na Synology C2.

Popravdě jsem za těch pár týdnů nestačil asi na osobním NASu všechny funkce využít. To, co potřebujete, tam totiž okamžitě najdete a do průzkumu jiných aplikací a řešení nemá koncový uživatel důvod se pouštět. Už i relativně základní služby jako Cloud Sync totiž fungují perfektně a nikdy jsem nepotřeboval hledat alternativu.

Zkušenosti

Synology DS923+ stojí na pomezí NASu pro větší rodinu a menší kancelář. Čtyři diskové pozice využijete, pokud máte opravdu hodně dat a dva disky by na to v RAIDu 1 nestačily. Asi nejvíce na mě zapůsobilo prostředí DSM 7.2, které si Synology vyvíjí a nastavuje uživatelský komfort opravdu vysoko. Vše je rychlé, přehledné a nechybí čeština. Jde o důvod, proč si za NAS připlatit oproti stavbě vlastního serveru s open-source řešením. A rozhodně svých peněz litovat nebudete.

Ekosystém Synology je provázaný. Můžete nahradit celou office sadu od Microsoftu nebo Googlu včetně mailu a cloudu. Zároveň ale vůbec nemusíte. Synology vám elegantně své řešení nabídne, ale nepodstrčí vám ho po každém kliknutí.

Osazení disků Synology je perfektním příkladem. Stále můžete jít za jinými výrobci a na seznamu kompatibility s velkou pravděpodobností jejich model najdete. Přesto se Synology do této kategorie pustilo a třeba řada HDD Plus už je hodně rozumně naceněná. K ničemu ale nuceni nejste. Totéž už bohužel neplatí pro SSD, kde si za Synology musíte dost připlatit, pokud od rychlých disků chcete cokoliv víc, než aby dělaly cache.

Většinu svých dokumentů stále sdílím přes Google Drive, ale v létě jsem narazil na marketingovou agenturu, která mi posílala vše výhradně přes jejich Synology NAS. A neměl jsem s tím jediný problém. Naopak mi to dodávalo jistotu ohledně původu dat. Pokud si propočítáte, kolik stojí několik terabajtů prostoru na firemním Google Drive, začne NAS dávat smysl i menším firmám pracujícím s objemnými soubory. Sám jsem se přistihl při vyrábění gigabajtových souborů ve Photoshopu. A takovými se ten 100GB cloud rychle zaplní.

Co se týče hardwarového zpracování, doslova jsem měl měsíc dva Synology NAS v odvětrané skříni v místnosti, kde spím. A větráčky jsem opravdu neslyšel. Nejvíce jsou v tomto ohledu slyšet hlavičky disků. A u nich záleží i na nastavení AAM od výrobce. Přesto nešlo o nic rušivého. V porovnání s mým přechozím NASem od jiného výrobce je Synology znatelně tišší.

Také teploty byly rozumné. Dva NAS od Synology jsem měl uložené v jedné skříni z vyříznutou zadní stranou. Vedle nich byl ještě switch a kabeláž, na jejíž organizaci nejsem pyšný. To vše blízko topení. Přesto disky ukazovaly v maximech 41°C při režimu nízké hlučnosti.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama