Topower SilentEZ 350W: modulární low-end
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Topower SilentEZ 350W: modulární low-end

Topower SilentEZ 350W: modulární low-end | Kapitola 2

Pavel Boček

Pavel Boček

7. 3. 2017 03:00 33

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení 6. Úvod do metodiky měření a testovací přístroje
7. Další vybavení 8. Přístroje k měření elektrických veličin 9. Přístroje k měření neelektrických veličin 10. Měření 11. Metodika hodnocení 12. Hodnocení, závěr, poděkování

Výprodejový stařičký Topower SilentEZ 350W nabízí za zhruba pět stovek poměrně zajímavou sadu funkcí. Mimo účinnosti blížící se 80 % díky topologii two-transistor forward, bohatého balení a údajně tichého chodu má dokonce i částečně modulární kabeláž. Má tak starý model smysl do starších sestav s malou spotřebou?

Reklama

Konektory, kabeláž

Všechny kabely mají jen vodiče 20AWG. Kabeláž je kompletně černě oflexována, což je slušné, ale celkem to ukazuje, že zatímco byl Topower poměrně rychlý v adopci zajímavých funkcí a doplňků, tak výměnou za to ořezali rohy jinde, v rámci výrobních úspor. Ještě štěstí, že to má jen 6pinové PCIe konektory (mám dojem, že tenkrát snad 6+2pin ještě ani neexistovaly), jinak by nejspíš na tu 20AWG kabeláž strčili dva. Za zmínku stojí to, že v balení je celkem pět kabelů, ale na zdroji jen čtyři konektory.

Topower SilentEZ 350W: modulární low-end
i Zdroj: PCTuning.cz

Konkrétně máme následující:

Pevná kabeláž:
  • 1× Main ATX (20+4pin): 47 cm
  • 1× ATX 12 V (4+4pin): 48 cm
Modulární kabeláž:
  • 2× PCIe (6pin): 2× 44 cm
  • 4× SATA: 2× 45 cm, 2× 61 cm
  • 5× peripheral molex: 45 cm, 60 cm, 2× 76 cm, 92 cm
  • 1× Berg pro FDD: 91 cm

Topower SilentEZ 350W: modulární low-end
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak můžeme vidět, modulární kabeláž používá konektory dnes známé jako 6pin PCIe. Ovšem pouze dva piny vedou +12 V a dva jsou pro zem, jelikož zbývající dva jsou pro +3,3 a +5 V. To se tedy týká i PCIe kabelů, přičemž ty jsou zapojeny tak, že musíte nutně do zdroje zapojit správný konec (černý sem, modrý do karty), jinak všechny větve zkratujete na sebe a na zem najednou. Opravdu chytré, dát na oba konce kabelu stejný konektor, pouze s jinou barvou…chtělo to trochu víc myslet, Topower!

Vnější provedení, chlazení

Kovová šasi zdroje je vyrobena z asi 0,85mm SECC plechu (tloušťka je trochu nerovnoměrná), který je lakován fešným lesklým lakem. Tentokrát to vypadá docela jako tekutý lak, ne obvyklý práškový. Zvolili drátovou mřížku, která klade vzduchu menší odpor a vytváří menší turbulence, obecně je tak tišší. Povšimněte si samolepky přes jeden ze šroubů, po nějakých devíti letech ta věc skoro nešla dolů.

Topower SilentEZ 350W: modulární low-end
i Zdroj: PCTuning.cz

Zadní strana má obvyklé šestiúhelníkové perforace. Ty pokrývají větší část zadní stěny, dokonce i pod vidlicí a dvoupólovým vypínačem. Modrý spínač slouží k - držte se - přepnutí mezi plnou rychlostí ventilátoru a teplotně řízenou regulací. I když, existuje menší množství uživatelů, kteří z nějakého důvodu preferují, když zdroj slouží jako vysavač, který pak odsává horký vzduch ze skříně - ani se neptejte. Samolepka „ActivePFC“ skrývá neosazenou pozici pro volič vstupního napětí, očividně Topower používá šasi původně určené pro jinou platformu s napěťovým zdvojovačem.

Topower SilentEZ 350W: modulární low-end
i Zdroj: PCTuning.cz

Ventilátor je 12cm s kluzným ložiskem, model MH1225L12S od Muhua Industrial Co., Ltd. (dnes Muwha Industrial). Zdá se, že se pak přeorientovali z ventilátorů na čočky. Nenašel jsem žádné podložené informace, byť některé zdroje tvrdí, že ventilátor má maximum 1200 otáček a hluk 23,5 dBA. V ložisku byl stále nějaký olej. Zhruba třetinu ventilátoru překrývá plastiková fólie, zdá se, že tato šílenost byla už tenkrát běžná.

Topower SilentEZ 350W: modulární low-end
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama