tv-tuner-s-neobvyklymi-schopnostmi-plextor-convertx-pvr-px-tv402u
Hardware Článek TV tuner s neobvyklými schopnostmi - Plextor ConvertX PVR PX-TV402U

TV tuner s neobvyklými schopnostmi - Plextor ConvertX PVR PX-TV402U | Kapitola 2

Mike

Mike

22. 2. 2005 00:00 6

Seznam kapitol

1. Obsah balení a vzhled 2. Hardware 3. Software poprvé 4. Software podruhé
5. Zátěž systému 6. Ovladače a kvalita 7. Závěr

Když se řekne Plextor, většina lidí si vybaví optické mechaniky, ale tato firma se začala zabývat i jinými počítačovými komponenty, mimo jiné i pro digitalizaci videa. Pojďme se podívat na jednu z nich, externí zařízení ConvertX PVR PX-TV402U. Plextor se ho snaží prezentovat jako pokročilé zařízení pro konverzi videa, po rozbalení se ale zdá, že jde o další klasický externí TV tuner na USB 2.0 rozhraní. Je to ale opravdu jen další TV tuner nebo něco víc? A dodrží výrobce své tvrzení na krabici, že je "King of Quality".

Reklama

Pojďme nahlédnout do útrob přístroje. Na první pohled zde nic zvláštního nenajdeme. Nejprve nás upoutá určitě tuner. Je přímo od "krále" elektroniky Sony, typ BTF-PG472Z. K dispozici je i verze konvertoru bez tuneru s názvem PX-M402U. Dále je zde několik integrovaných obvodů.

TV tuner s neobvyklými schopnostmi - Plextor ConvertX PVR PX-TV402U
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde přichází první překvapení. Srdcem přístroje je totiž enkoder GO7007 od WIS Technologies. Stejný čip se používá v DVD rekordérech, tento má například v oblibě přímo KiSS Technology. Dokáže enkódovat do několika formátů - MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 nebo DivX (tento přístroj je vůbec prvním DivX certifikovaným konvertorem), dokonce zvládá i MJPEG, H263 a pak jakýsi komprimovaný bezeztrátový formát GoStream, který ale ConvertX nepoužívá.

TV tuner s neobvyklými schopnostmi - Plextor ConvertX PVR PX-TV402U
i Zdroj: PCTuning.cz

Když se podíváme na zbytek desky, zjistíme, že jde v podstatě o kopii referenční desky s GO7007 od WIS Technologies. O spojení s počítačem se stará řadič rozhraní USB 2.0 od firmy Cypress Semiconductor CY7C68013. Není to vlastně ani tak řadič jako jednočipový mikropočítač 8051 s řadičem USB 2.0. Je to ten obvod úplně dole vedle konektoru USB. O digitalizaci video signálu se stará SAA7115 od Philipse, jde o dnes nejpoužívanější převodník a dále se o něm rozepisovat je asi nošení dříví do lesa. Jediným rozdílem oproti referenčnímu návrhu je použitý audio převodník - UDA1361TS také od Philipse (vpravo nahoře). Nesmíme zapomenout ani na čtyřmegabajtovou SDRAM paměť 48LC2M32B2 od Micronu, kterou potřebuje GO7007, a EEPROMku 1CZ41H od SHARPu.

TV tuner s neobvyklými schopnostmi - Plextor ConvertX PVR PX-TV402U
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama