tv-tuner-s-neobvyklymi-schopnostmi-plextor-convertx-pvr-px-tv402u
Hardware Článek TV tuner s neobvyklými schopnostmi - Plextor ConvertX PVR PX-TV402U

TV tuner s neobvyklými schopnostmi - Plextor ConvertX PVR PX-TV402U | Kapitola 4

Mike

Mike

22. 2. 2005 00:00 6

Seznam kapitol

1. Obsah balení a vzhled 2. Hardware 3. Software poprvé 4. Software podruhé
5. Zátěž systému 6. Ovladače a kvalita 7. Závěr

Když se řekne Plextor, většina lidí si vybaví optické mechaniky, ale tato firma se začala zabývat i jinými počítačovými komponenty, mimo jiné i pro digitalizaci videa. Pojďme se podívat na jednu z nich, externí zařízení ConvertX PVR PX-TV402U. Plextor se ho snaží prezentovat jako pokročilé zařízení pro konverzi videa, po rozbalení se ale zdá, že jde o další klasický externí TV tuner na USB 2.0 rozhraní. Je to ale opravdu jen další TV tuner nebo něco víc? A dodrží výrobce své tvrzení na krabici, že je "King of Quality".

Reklama

Z webu Plextoru lze stáhnout ještě jednu aplikaci pro zachytávání s názvem Plextor GoCap. Jde o velice jednoduchou aplikaci, napsanou speciálně pro tuto řadu zařízení. Srdcem je malý ovládací panel s centrálním tlačítkem pro zachytávání a čtyřmi tlačítky okolo pro nastavování parametrů, souboru, vypnutí zachytávání a zobrazení náhledu.

TV tuner s neobvyklými schopnostmi - Plextor ConvertX PVR PX-TV402U
i Zdroj: PCTuning.cz

Že jde o velice jednoduchý program, potvrzuje i to, že zapnutí náhledu otevře okno, které není integrováno do prostředí aplikace (jako child okno), jde o klasické okno Video Rendereru ActiveMovie Window. Obsluha programu je jednoduchá, některé operace je ale vhodnější přenechat jiným programům. Například ladit programy lze pouze přes standardní dialogové okno pro tunery z DirectShow. Dále lze nastavit kodek pro kompresi MPEG-1, MPEG-2 nebo MPEG-4 (DivX nebo Microsoft), výhodou je možnost nastavit průměrný i maximální bitrate, velikost GOPu i použité typy snímků (IPB).

TV tuner s neobvyklými schopnostmi - Plextor ConvertX PVR PX-TV402U
i Zdroj: PCTuning.cz

Další přiloženou aplikací je WinDVD Creator 2. Jde o jednoduchou aplikaci pro zachytávání a střih videa a autorizaci VideoCD a DVD disků. Troufám si dokonce tvrdit, že je velice podobný programu Studio od Pinnacle. Jeho ovládání je velice podobné a dokonce i možnosti programu. Tedy s přimhouřenýma očima, protože Studio je určeno především pro střih DV materiálu, kdežto WinDVD Creator je určen spíše pro střih MPEG-2.

Střih videoklipů je velice jednoduchý, časová osa může mít (podobně jako ve Studiu) dva druhy zobrazení. První je seznam vložených klipů s přechody mezi, druhý je klasická časová osa se čtyřmi stopami (pro video se zvukem, pro titulky, přidaný zvuk a dabing). Mezi klipy lze přidat přechody (celkem 67) a na video nebo i titulky lze aplikovat filtry (celkem 27), není zde samozřejmě možnost klíčování podle času, není zde druhá stopa pro video, takže nelze dělat například Picture In Picture, ale celkové možnosti programu jsou plně postačující pro domácího uživatele, pro kterého je právě jednoduchost to nejdůležitější. Výsledek střihu lze exportovat do souboru jako MPEG, DV AVI (typ 1 i typ 2), DivX AVI (zvuk je ale nekomprimovaný) nebo Windows Media, nelze vytvářet vlastní profily. Je zde i možnost poslat video z timeline přímo do DV kamery (print to tape).

TV tuner s neobvyklými schopnostmi - Plextor ConvertX PVR PX-TV402U
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro autorizaci disku je připraveno několik profilů s menu disku, vše se v podstatě udělá za nás včetně kapitol a struktury menu. Je vytvořeno hlavní menu s tlačítkem pro přehrání a pro výběr kapitol, tedy submenu s ikonkami a odkazy na kapitoly. Lze ho samozřejmě upravit, přidat text, obrázky, pozadí, tlačítka (s různými okraji), vše je logické a jednoduché. Je zde jediná nevýhoda - nedokáže vytvořit disk s více tituly.

TV tuner s neobvyklými schopnostmi - Plextor ConvertX PVR PX-TV402U
i Zdroj: PCTuning.cz

Při renderování a vytváření disku se konvertují pouze ty části, které jsou potřeba. Pokud tedy vložíte do projektu soubory ve formátu pro DVD, tak je renderování velice rychlé a nedochází ke ztrátě kvality. Lze vytvořit disky DVD (dva profily pro zaznamenání jedné nebo dvou hodin videa na disk), miniDVD (označené jako DVD on CD), SVCD nebo VCD.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama