ultimate-boot-cd-zachranar-jak-na-zavolanou
Software Článek Ultimate Boot CD - záchranář jak na zavolanou

Ultimate Boot CD - záchranář jak na zavolanou | Kapitola 2

Kovač Pavel

Kovač Pavel

13. 5. 2005 00:00 49

Seznam kapitol

1. Co se skrývá uvnitř? 2. Pokračování, závěr

Každý to zná, najednou se vám zdá, že je počítač nestabilní a vy se rozhodnete ověřit jeho stabilitu v nějakém k tomuto účelu vytvořeném programu. Není nic jednoduššího než vytvořit si disketu a z ní nabootovat, ale ejhle - já vlastně nemám disketovou mechaniku. Toto se jistě stalo mnoha lidem. Nebojte, je tu řešení v podobě Ultimate Boot CD (déle jen UBCD) a dokonce velmi elegantní a nadmíru povedené.

Reklama

Hard Disk Tools

Velmi obsáhlá nabídka se skrývá v pěti oknech. Je to celkem logické, stačí si uvědomit kolik různých značek pevných disků je na trhu a člověk si hned může udělat obrázek.

Ultimate Boot CD - záchranář jak na zavolanou
i Zdroj: PCTuning.cz


firemní utilitky na pevné disky

Pokud si zaslouží název Ultimate Boot CD přívlastek "Ultimate", tak je to určitě za integraci firemních utilitek pro pevné disky. Taková sbírka na jednom CD se jistě hodí pro všechny opraváře, administrátory a obecně pro PC šťouraly. Představte si situaci, kdy přijdete do kanceláře opravit počítač zrovna v nejrušnější dobu a tak nemůžete okupovat jiný počítač kvůli stažení odpovídající utilitky pro pevný disk. S UBCD se takovéhoto okamžiku vůbec nemusíte bát. Stačí vložit CD a opravit disk jeho vlastní utilitkou. Na CD se ale nenacházejí jen programy pro diagnostiku a správu disku, ale také pro klonování (Hard Disk Cloning) a čištění disku (Hard Disk Wiping). Čištění disku není klasické čištění ve smyslu uklízení, ale spíše ve smyslu zahlazování stop. Je to takový zjednodušený Zero Level Format, kdy se na celý disk zapíšou "nuly", ale nekontroluje se při tom jejich čitelnost. Tato sekce si zaslouží největší pochvalu a úctu. Je sice pravda, že sehnat všechny tyto prográmky nebylo až tak těžké, ale to že jsou pohromadě činí toto CD naprosto jedinečným.
Popisovat každý program zvlášť je vcelku zbytečné, protože obvykle obsahují podobné funkce. Takže se všema firemníma utilitkama máte zaručenou správu disků, kontrolu povrchu a systému souborů (včetně MBR). Samozřejmostí by měl být i tzv. Zero Level Format (neplést s Low Level Formátem). Low Level Format naprosto přepsal veškeré stopy na disku a vytvořil nové, zato Zero Level Format "pouze" zapíše na všechny již připravená místa hodnotu "nula" a zkontroluje ji, pokud obsah není čitelný označí místo jako vadné a při formátu již nebude bráno v potaz. Prakticky jde tedy o dost podobnou záležitost, přičemž Low Level Format byl spolehlivější, ale zase časově více náročný.

File System Tools

Zde se skrývají klasické prográmky pro správu disků jako je FDISK (samozřejmě rozšířený aby zvládal i nejnovější velké disky) a jemu podobní. Těmto prográmkům vévodí XFDISK, který patří mezi absolutní špičku. XFDISK si poradí prakticky se všemi systémy souborů a typy disků. Není nic jednoduššího než vyzkoušet a přesvědčit se. Oproti tomu Partition Manager nedetekoval ani NTFS oddíl.

Ultimate Boot CD - záchranář jak na zavolanou
i Zdroj: PCTuning.cz


celá dvě okna si vyžádaly programy pro správu systému souborů

Na slibované druhé obrazovce najdete velmi šikovnou utilitku pro obnovení (přepsání) hesla u Windows 2000 resp. XP. Ano takto dobře jsou Windows zabezpečeny proti vniknutí :-). Pak se zde nachází EditBINI a Boot Partition. Jejich použití vyplývá přímo z jejich názvu. EditBINI edituje boot.ini.

Other Tools

V Other Tools naleznete čtyři antivirové programy, ač se zdá použití DOS antivirových programů celkem takříkajíc "mimo mísu", tak vás musím upozornit, že veškerá jádra programů jsou aktualizována stejně rychle jako jejich 32bitový bratříčci. Takže jejich použití je nasnadě. Co třeba takový počítač, co je v absolutně havarijním stavu a bootovaní do Windows již prakticky není možné? Možná si řeknete, že je jednodušší přeinstalovat celý systém, v tom případe ale musím upozornit na to, že virus se může nacházet i na jiném než systémovém disku. V takovémto případě je lepší nejdříve vyčistit celý disk a teprve potom instalovat systém.

Ultimate Boot CD - záchranář jak na zavolanou
i Zdroj: PCTuning.cz


velký výběr antivirů je šikovný pro zcela zhroucené počítače

Další oddíl obsahuje programy pro práci se sítí. Program Freesco je online disk router. Jeho použití je jasné. Pak tu jsou tři WWW prohlížeče, ale jen jeden mi fungoval bez problémů. Byl to Arachne WWW Browser, síťovou kartu Realtek nainstaloval spolehlivě a dokonce si přiřadil IP adresu z DHCP serveru. Pro uživatele modemu je zde možnost i vytáčeného připojení, které jsem bohužel nemohl vyzkoušet, protože nemám modem a i kdybych měl, tak bych ho neměl kam zapojit :-).

DOS/Linux Boot disks

Dlouho jsem dumal nad tím, co napsat k této položce. Nakonec jsem se rozhodl, že ji nijak zvlášť popisovat nebudu. Je celkem jasná, použití je velmi široké a každý může využít svůj oblíbený systém pro bootování a opravu požadovaného systému.

Ultimate Boot CD - záchranář jak na zavolanou
i Zdroj: PCTuning.cz


velké množství bootovacích disků

INSERT UBCD

Tak zní název Live Linux distribuce, která v sobě nese spoustu zajímavých funkcí. Je zde www prohlížeč, FTP klient, Antivirový program, ale i e-mailový klient. Co mě ale nejvíc potěšilo, byla integrace Real VNC prohližeče (vzdálená plocha). Poněvadž používám VNC prakticky neustále a i ve škole pracuji na svém počítači, tak mě tato možnost velmi potěšila. Pokud bych měl uvést praktické využití u takto přenosného systému, tak mě napadá situace: Potřebujete něco získat ze svého počítače a zrovna to nemáte na FTP serveru. Připojíte se přes VNC a prostě a jednoduše to nahrajete do adresáře, který je součástí FTP. Tím se celá situace zachrání a vy spokojeně pracujete dále. VNC je tak dobře optimalizováno, že jsem schopen pracovat i v tak náročných aplikacích jako je CATIA. Doporučuji VNC vyzkoušet, nejen že je tak rychlé, ale je i multiplatformní a tak můžete na dálku ovládat prakticky jakýkoli systém včetně exotických SPARC a PA-RISC).

Ultimate Boot CD - záchranář jak na zavolanou
i Zdroj: PCTuning.cz


screenshot z INSERT UBCD

Závěr

Co říci závěrem? Asi tolik - UBCD je nejspíš jediným bootovacím CD s takto rozsáhlými možnostmi. Pokud hledáte konkurenta, asi těžko něco najdete. Se svými možnostmi oprav disků utilitkami výrobců se stává nedocenitelnou pomůckou pro opraváře počítačů. Na konec tohoto krátkého povídání bych ještě upozornil na možnost přidávat svoje osobní bootovací obrazy na CD včetně vytváření menu jednoduchou editací textového souboru.
Na úplný závěr se chci omluvit za to, že jsem použil již hotové screenshoty, které se nacházejí na http://mrbass.org/ubcd/. Důvody byly hned dva. První je ten, že nemám LCD monitor a jak jistě víte, tak fotit obraz CRT monitoru není vůbec jednoduché. Druhý byl spojený s prvním, screenshoty na webu jsou velmi kvalitní a fotkami bych takových nikdy nedosáhl.

Domovská stránka programu: http://www.ultimatebootcd.com
Přímý odkaz na stránku s ISO obrazem (zabalený v .zipu): http://mrbass.org/ubcd/

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama