uvaha-jak-tezke-je-dnes-koupit-si-klavesnici
Hardware Článek Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici

Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 12. 2013 13:00 64

Seznam kapitol

1. Deprese 2. Požadavky 3. Současné trendy 4. První nástřely
5. Klávesnice Razer 6. – trocha praxe 7. Klávesnice Mad Catz 8. Klávesnice Roccat

Bylo mi řečeno, že mám napsat něco vánočního, něco optimistického. Tím nemohu bohužel sloužit, protože zvláště letošní stav předvánočního trhu mi přináší jednoduše deprese. A ani moje snaha pořídit si novou klávesnici nepatří mezi ty nejveselejší – to, co se nám dnes nabízí na trhu, je docela bída. Takže kterou?

Reklama

Pokud jde o klávesnice, jsem extrémně vybíravý. Potřebuji klávesnici pohodlnou, ale velice odolnou. S týdenním průměrem přesahujícím 100.000 znaků to máte přes 5 milionů ročně a to dá klávesnici zabrat. Samozřejmě opotřebení není rovnoměrné, první odcházejí shifty a mezerník, nicméně když už jsou zatěžované klávesy opotřebované natolik, že se začínají zasekávat, přichází chvíle ke generační výměně.

Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici
i Zdroj: PCTuning.cz

Jelikož už nejsem dnešní, zavrhl jsem všechny myslitelné uživatelské výmysly a extráty, jako víru v to, že seženu klávesnici s kolečkem, a soustředil se jenom na absolutně minimální požadavky:

1)  musí se na tom dobře psát (bez zbytečných překlepů)

2)  musí to mít plně makrovatelné klávesy

A to je vše, přátelé, technologie mi byla lhostejná, cena mi byla lhostejná a tak dále a tak dále. Když se podíváte na tu záplavu klávesnic v nabídce, musí být volba brnkačka, není-liž pravda? Spíš než co jiného bych čekal problematické rozhodování mezi „lepší“ a „ještě lepší“. Přece jenom klávesnici dnes můžete koupit za stovku, ale taky za osm tisíc.

Výběr, který jsem prováděl, trval neuvěřitelně dlouho (skoro tři týdny) a byl velice frustrující. Popsal bych ho nejvýstižněji asi jako „Stařec a klávesnice“, tedy příběh o starém a nemohoucím muži, který se vydává sám ve své loďce na moře nových technologií, aby ulovil báječnou novou vychytanou klávesnici. Vždy, když se mu zdá, že se mu to už daří, připlují nějací žraloci, jako Žralok ovladačů, Žralok mechaniky kláves či Žralok překombinovanosti konstrukce a rybu utrhnou a odvlečou. Takže stařec vesluje zase zpět a loví a loví. No ano. Tak přesně takhle to vypadalo.

Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici
i Zdroj: PCTuning.cz

Předně, velice významným filtračním faktorem je požadavek na makrovatelnost. To vylučuje řadu nejlevnějších klávesnic, navíc není makrovatelnost jako makrovatelnost. Některé klávesnice podporují on-fly recording, kdy si naboucháte na makroklávesu sekvenci, jakou zrovna chcete. Některé mají složité manažery, kdy si uděláte profily na hry a můžete si klidně naprogramovat a uložit libovolné sekvence. A ty nejlepší, jako jsou klávesnice od Logitechu, vám dovolí namapovat na funkční klávesy cokoliv, včetně možnosti spouštět libovolné aplikace.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama