Úvaha - Mac proti Windows, kdo s koho?!
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha - Mac proti Windows, kdo s koho?!

Úvaha - Mac proti Windows, kdo s koho?! | Kapitola 2

Jan Horčík

Jan Horčík

27. 6. 2009 03:00 52

Seznam kapitol

1. Pravda je tam venku... 2. Chcete změnu? 3. Jedno slovo: jednoduchost 4. Co umí a neumí Mac OS? 5. Instaluji aplikace 6. Kde jsou hry a čeština? Závěr

Používáte PC nebo notebook s Windows a jste spokojeni? Dobře pro vás. Nespokojeni? Chcete změnu? Ne, tohle nebude předvolební agitka, i když to tak začíná trochu znít. Jen bychom vám dnes rádi ukázali jednu z možných alternativ k majoritnímu operačnímu systému. Poznejte platformu Mac! Stanete se také jablíčkaři?

Reklama

Změna byla potřebná skoro stejně jako psychoterapie. Chtěl jsem něco, co prostě bude fungovat. Bude to hezké, malé a snadno přenosné. Vzhledem k tomu, že přesně tohle slibují všechny ty sympatické reklamy Apple a já za 20 let růstu konzummní společnosti v té naší krásné malé banánové republice příjemně zpohodlněl, byla volba jasná. MacBook.

Úvaha - Mac proti Windows, kdo s koho?!
i Zdroj: PCTuning.cz

Má všechno, co potřebujete - 13,3" displej (v nejnovější revizi s úsporným LED podsvětlením), hliníkový obal (opět pouze aktuální verze), kameru, dva USB porty, wi-fi, Bluetooth. Rozšiřitelnost až na 4 GB RAM.

Pro jistotu zopakuji, že všichni kdo jsou spokojeni se svým přenosným počítačem s Windows, všechno jim šlape tak jak má a nemusejí každý týden trávit desítky minut nebo dokonce hodiny řešením naprosto zbytečných zádrhelů a problémů, klidně mohou čtení tohoto článku oželet. Ti, kteří spokojeni nejsou by se ale možná rádi dozvěděli něco víc o jiném typu zboží ("produktu") na trhu, mohla by je zajímat třeba zrovna platforma Mac.

Samozřejmě, není to jediná alternativa. Je tu ještě Linux se všemi svými distribucemi a nadstavbami, brzy přijde třeba i velmi zajímavý Android. Mac je dnes ale vedle Windows nejdostupnější a relativně nejznámější alternativou.

Volba tedy padla na (dnes už více než rok starý) bílý 13" MacBook. Je vybaven procesorem Intel Core 2 Duo 2,2 GHz, 1 GB RAM a diskem se 112 (skutečnými) GB. Ve své době stál přibližně 28 000 Kč. Každý pravověrný PCčkář se teď nutně zhrozí a začne lamentovat nad tím, že za zmíněnou cenu bylo možné sehnat řádově lepší konfiguraci notebook s Windows.

Na co? Abych měl dobrý pocit z toho kolik gigabajtů paměti a gigahertzů taktovací frekvence má můj stroj pod kapotou? Nepotřebuju. Nepotřebuju ani zbytečný hardwarový výkon, který běžný uživatel ve svém notebooku stejně nikdy nevyužije (pokud na něm nemá Windows Vista). Mojí prací není stříhat video, vytvářet animace nebo dělat hudbu. Samozřejmě, že čas od času se k něčemu takovému můžu přichomýtnout - ale i na to je MacBook připraven.

Úvaha - Mac proti Windows, kdo s koho?!
i Zdroj: PCTuning.cz

Když reklama, tak stylová a svěží

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama