Úvaha - Mac proti Windows, kdo s koho?!
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha - Mac proti Windows, kdo s koho?!

Úvaha - Mac proti Windows, kdo s koho?! | Kapitola 4

Jan Horčík

Jan Horčík

27. 6. 2009 03:00 52

Seznam kapitol

1. Pravda je tam venku... 2. Chcete změnu? 3. Jedno slovo: jednoduchost 4. Co umí a neumí Mac OS? 5. Instaluji aplikace 6. Kde jsou hry a čeština? Závěr

Používáte PC nebo notebook s Windows a jste spokojeni? Dobře pro vás. Nespokojeni? Chcete změnu? Ne, tohle nebude předvolební agitka, i když to tak začíná trochu znít. Jen bychom vám dnes rádi ukázali jednu z možných alternativ k majoritnímu operačnímu systému. Poznejte platformu Mac! Stanete se také jablíčkaři?

Reklama

Rozhlížím se po čerstvě nainstalovaném operačním systému Mac OS X. Zjišťuju co všechno umí. Například funkce Exposé je geniálně jednoduchá, ale velmi užitečná. Každý roh obrazovky v Mac OS X má nějakou funkci. Přejeďte do levého horního rohu a pracovní plocha se před vámi přehledně rozprostře v jednotlivých zmenšených oknech. Vpravo nahoře zase můžete rychle přepínat mezi jednotlivými pracovními plochami (standardně jsou čtyři). Levý dolní roh okamžitě uklidí všechna okna tak, abyste viděli svůj desktop. A pravý dolní roh spustí např. screensaver, nebo jinou přirazenou funkci. Ke všem zmíněným funkcím je snadný přístup také přes klávesové zkratky.

Úvaha - Mac proti Windows, kdo s koho?!
i Zdroj: PCTuning.cz

Expose - rychlý přístup k otevřeným aplikacím. Samozřejmě funguje i klasické přepínání pomocí funkční klávesy a Tab.

Postupně objevuji jednotlivé aplikace. TextEdit, mnohokrát mocnější náhražka notepadu, je rychlý, jednoduchý a v případě potřeby dokáže nabídnout i některé pokročilé funkce. Otevře velkou většinu textových formátů. PDF soubory snadno otevřete v Preview, stejně jako většinu jiných grafických souborů. S pomocí Preview můžete dělat také jednoduché barevné korekce fotografií, upravovat kontrast, zmenšovat, zvětšovat, prostě blbnout. A típat screenshoty, nesmím zapomenout!

Dále jsou standardní součástí Mac OS X aplikace iCal - kalendář, iMovie pro střih filmů, GarageBand pro tvorbu muziky, samozřejmě iTunes pro přehrávání hudby, QuickTime na video, DVD Player pro přehrávání DVDček, emailový klient, internetový prohlížeč Safari, iPhoto pro organizaci fotografií, iWeb pro jednoduchou tvorbu a publikaci webových stránek. Přirozenou součástí OS X je od verze 10.5 "Leopard" také zálohovací utilita Time Machine. Pánové, kdo z vás to ve svých Windows má?

Základní sada programů, které dostanete s Mac OS X je bohatá, přesto něco chybí. Především je to alespoň jednoduchý editor obrázků. Windows mají alespoň to zatracené malování, ve kterém se při troše vůle dá s obrazovými informacemi alespoň nějak manipulovat. Mac OS X tohle chybí. Taktéž chybí alespoň jednoduchý balík kancelářských aplikací. Trial verze iWork nicméně i po vypršení třicetidenní zkušební doby umožňuje některé základní operace v tabulkovém Numbers, prezentačním Keynote a textovém Pages.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama