Úvaha - Mac proti Windows, kdo s koho?!
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha - Mac proti Windows, kdo s koho?!

Úvaha - Mac proti Windows, kdo s koho?! | Kapitola 3

Jan Horčík

Jan Horčík

27. 6. 2009 03:00 52

Seznam kapitol

1. Pravda je tam venku... 2. Chcete změnu? 3. Jedno slovo: jednoduchost 4. Co umí a neumí Mac OS? 5. Instaluji aplikace 6. Kde jsou hry a čeština? Závěr

Používáte PC nebo notebook s Windows a jste spokojeni? Dobře pro vás. Nespokojeni? Chcete změnu? Ne, tohle nebude předvolební agitka, i když to tak začíná trochu znít. Jen bychom vám dnes rádi ukázali jednu z možných alternativ k majoritnímu operačnímu systému. Poznejte platformu Mac! Stanete se také jablíčkaři?

Reklama

Takže, přijdu do Mac obchodu a říkám jim, že chci MacBook. Přeje si pán nainstalovat operační systém nebo to zvládne sám? Odpovídám, že to zvládnu sám, i když si nejsem úplně jistý, co mě vlastně čeká. Přinesu si pohlednou Apple krabici domů a spouštím MacBook. Operační systém se mě párkrát na cosi zcela srozumitelného dotáže a pak instalace pokračuje zcela automaticky.

Úvaha - Mac proti Windows, kdo s koho?!
i Zdroj: PCTuning.cz

Běžná pracovní plocha v Mac OS X s otevřeným Finderem (Průzkumník), komunikačním IM Adium a textovým editorem TextEdit.

Za pár minut už je MacBook připraven k práci. Pohled na něj mě těší. Narozdíl od pohledu na nevzhledné, neumětelské šedo-černé plastové šmejdy, se kterými jsem měl tu čest předtím. MacBook je o dost menší, přitom příjemně těžký. Namísto obrovské cihly napájecího zdroje je k němu připojen přes chytrý MagSafe konektor malý, zhruba 5x5 cm velký zdroj s logem Apple. Je na něj stejně hezký pohled jako na samotný Macbook. Pokud se náhodou stane, že o napájecí kabel zavadím, notebook se ani nepohne - MagSafe je magneticky geniálně a geniálně magnetický.

Klávesnice je příjemná, není jí co vytknout. Nepořídil jsem si myš, a tak se musím spokojit s touchpadem. Zjišťuji, že touchpad made in Apple je zhruba o dvě staletí napřed před touchpady ostatních výrobců. Je velký, příjemný na dotek, přesný, nemotá se pod klávesnicí a jen málokdy se stane, že o něj omylem zavadíte. Je pod ním jedno jediné veliké tlačítko.

Úvaha - Mac proti Windows, kdo s koho?!
i Zdroj: PCTuning.cz

Příjemný a překvapivě mocný touchpad.

UPOZORNĚNÍ: nejnovější revize MacBooků už nemá ani to jedno tlačítko, kliká se přímo na touchpad.

Postupem času jsem si zcela zvyknul na ovládání notebooku za pomoci touchpadu. Myši netřeba. Displej je velmi detailní, s rozlišením 1280 x 800 si poradí snadno. Nelze jej sklopit až "nadoraz" jako u jiných notebooků, zasekne se právě v té správné poloze aby podával pokud možno ty nejvěrnější barvy při běžném pracovním posedu. Takže nemusíte displej neustále štelovat a hledat to "správné světlo". A navíc víte, že většina ostatních uživatelů je na tom podobně, tedy že vidí zhruba stejné barvy jako vy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama