Úvaha - Mac proti Windows, kdo s koho?!
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha - Mac proti Windows, kdo s koho?!

Úvaha - Mac proti Windows, kdo s koho?! | Kapitola 6

Jan Horčík

Jan Horčík

27. 6. 2009 03:00 52

Seznam kapitol

1. Pravda je tam venku... 2. Chcete změnu? 3. Jedno slovo: jednoduchost 4. Co umí a neumí Mac OS? 5. Instaluji aplikace 6. Kde jsou hry a čeština? Závěr

Používáte PC nebo notebook s Windows a jste spokojeni? Dobře pro vás. Nespokojeni? Chcete změnu? Ne, tohle nebude předvolební agitka, i když to tak začíná trochu znít. Jen bychom vám dnes rádi ukázali jednu z možných alternativ k majoritnímu operačnímu systému. Poznejte platformu Mac! Stanete se také jablíčkaři?

Reklama

Práce se sítěmi a připojením k internetu je stejně intuitivní jako zbytek systému. Mac OS X vidí na lokální síti také nasdílené Windows disky bez větších problémů. Kde problémy naopak nastat mohou, to jsou například externí USB disky, které nemají připravené ovladače pro OS X. Stalo se mi to konkrétně u externího disku Western Digital, jiné jsem nezkoušel. Jinak ale s připojováním periferií nemám problémy, tiskárny i flash disky notebook "sežere" bez problémů a nic jiného zvlášť často nepřipojuji. Ani u Windows nefunguje zdaleka každý kousek hardwaru podle hesla "Plug and play" takže bych rozhodně nespílal nad nedostatečnou podporou. Vždy jde o konkrétní výrobek konkrétního výrobce.

Kde naopak lze hledat zásadní problém, to je podpora češtiny. Mac OS X od verze 10.1 samozřejmě zahrnuje podporu pro jazyky střední Evropy – češtinu, maďarštinu, polštinu a slovenštinu. Když si však v obchodě koupíte MacBook nebo jiný Mac, je operační systém a aplikace standardně v angličtině. Česká lokalizace není aktuálně přímo součástí mezinárodní verze systému a je třeba ji instalovat dodatečně. Návod k této akci najdete na stránkách lokalizace.apple.cz. Čeští uživatelé Mac OS už nicméně začali podepisovat petici za zahrnutí kompletní podpory českého jazyka do příští verze Mac OS X, svůj podpis můžete připojit také na adrese petice.jankout.eu.

Úvaha - Mac proti Windows, kdo s koho?!
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky BootCampu můžete na svém Intel Macu spouštět Windows a všechny jejich nativní aplikace.

Jednou z obvyklých námitek proti platformě Mac bývá také nedostatek her, resp. slabá podpora herních vydavatelů. Ani to už ale dnes neplatí. Předně, součástí Mac OS X od verze 10.5 je utilitka nazvaná Boot Camp. Ta umožňuje uživatelům nainstalovat na jejich Macy Windows XP nebo Windows Vista, načež si pak můžete při startu počítače vybrat do kterého ze systémů zaplujete. A pak je tu ten fakt, že velcí vydavatelé v čele s Electronic Arts už zmerčili rostoucí oblíbenost počítačů nakousnutého jablka a své hry většinou nechávají pro Mac OS portovat, třebaže se zpožděním. Ještě lépe jsou na tom malí nezávislí vývojáři, kteří samozřejmě chtějí své hry udat co největšímu počtu hráčů, a tak často podporují PC, Mac i Linux.

Úvaha - Mac proti Windows, kdo s koho?!
i Zdroj: PCTuning.cz

Na Macu můžete hrát The Sims, World of Warcraft a vlastně téměř všechny vycházející AAA tituly. A k tomu ještě záplavu nezávislých, jako je třeba nepřekonatelný Galcon.

Takže, kdo s koho?

Používám MacBook déle než rok. Za tu dobu se sice z leskle bílého notebooku stal notebook poněkud zaprasený, ale to jen proto, že asi jsem prase. Operační systém běhá pořád stejně dobře, stejně jako aplikace i hardware. Všechno šlape a já nemůžu než prohlásit, že jsem naprosto spokojený.

Nemusel jsem strávit snad ani minutu za uplynulý rok řešením zbytečných problémů, což nutně vytváří důvod, proč jablka prostě milovat. A co víc, na baterky vydrží MacBook jet v průměru kolem dvou a půl až tří hodin.

Mac OS X není dokonalý. Má však k tomuto stavu rozhodně blíž, než kdy měly jakékoliv Windows. Padání? Během toho roku se mi to stalo jednou, možná dvakrát. Tedy, v tom virtuálním světě. Ano, sem tam spadne některá z aplikací, ale čistě a bez následků. Ztráta dat? Neznajem.

Je jednoduché vytvořit naprosto zcestnou ideologii nepřátelství mezi dvěma tábory. Oni jsou jiní a my jsme ti správní. Je jen jedna cesta - my nebo oni. Demagogie par excellence. Přitom jsme v tom kotli všichni společně a všichni máme možnost volby.

Filozofie operačních systémů Mac OS X a Windows navíc není nijak vzdálená. Spíš naopak, v posledních letech je jasně vidět posun Windows k uživatelskému pojetí Mac OS. Bohužel, jako skoro všechno, to Microsoft pořád dělá tak nějak neohrabaně, složitě, bez důrazu na detail.

Přitom právě všechny ty malé detaily, který si možná nevšímáme, ale přesto tam jsou, dělají z počítačů Apple Macintosh téměř dokonalé produkty. Prostě fungují a neotravují. To je ve světě Windows něco, na co jsme si už skoro odvykli. Dáte si toust?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama