Vánoce 2011 – tipy na dárky podle Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Vánoce 2011 – tipy na dárky podle Michala Rybky

Vánoce 2011 – tipy na dárky podle Michala Rybky | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 12. 2011 03:00 17

Seznam kapitol

1. Začínáme při zemi 2. Pro filmožrouty 3. Pro hračičky 4. Pro přerostlé děti
5. Sázka na klasiku 6. Pro domácnost... 7. Haleluja konzumu

Nemá si smysl nic nalhávat – ten nejkrásnější dárek si člověk stejně koupí sám. V pokrokových rodinách se proto obvykle postupuje tak, že si dar sami vyberete a po mírném debatování o ceně dojdete k dohodě. Ono to totiž u mnoha darů ani jinak nejde. Občas chcete něco, čemu zbytek rodiny naprosto nerozumí a koupil by to špatně.

Reklama

Překvapivě levný, ale funkční dárek může být i „NASka bez disků“ Synology USB Station 2. Je to maličké zařízení se dvěma USB porty, do kterých lze zapojit USB disky nebo tiskárny. Mašinka používá stejný firmware jako „normální“ NASy Synology, takže můžete pochopitelně připojit více USB disků přes hub a používat stejné funkce. Je to ideální řešení, pokud chcete zřídit jenom dočasný NAS, nebo využít na sdílení starší USB disky – a přitom je překvapivě levné, stojí nějakých 1800 Kč. Mašinka je naprosto bezhlučná, jede na trafo 5V / 2A, stejné, kterým napájím některé huby. Na svou velikost nabízí opravdu hodně funkcí – a zajímavým způsobem řeší to, že USB disky se dají snadno odpojit. Zmáčknete tlačítko Disconnect USB disk – a tak dáte najevo, že se bude odpojovat. Jako problém vidím ale to, že na USB portech není dost proudu na to, aby se rozjely běžné bus powered disky 2,5“. To je velký zádrhel a snižuje to využitelnost NASu, protože právě 2,5“ bus powered disky mi přijdou jako zcela logické pro tenhle typ využití. Za malý peníz lze ale „zasíťovat“ externí disky, což ocení většina počítačově pozitivních obdarovaných.

Vánoce 2011 – tipy na dárky podle Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz

Když už se tak bavíme o domácí síti, velice se mi líbí moderní media playery, které za poměrně malou cenu a s malou spotřebou dovolují vylepšit starší televize o možnosti „přehrávat všechno možné“ z disků a síťových úložišť. Pravda, jsou lidi, kteří si radši udělají plnohodnotný počítač, ale mě osobně nenaštve nic víc, než když vám uprostřed filmu Windows oznámí, že se hodlají restartovat a nebo se vám něco sekne a vyhodí do filmu dialog box. Windows jsou flexibilní řešení, ale jako doplněk televize jsou krajně neohrabané. Mezi tisícovkou až dvěma je tu celá řada media playerů, které jsou zcela pasivní, nehlučí a přitom přehrávají i full HD video bez potíží. Papají přitom jenom pár wattů, takže jsou ekonomičtější, než řekněme starší desktop. Výběr konkrétného modelu není až tak triviální – některé jsou maličké a šikovné, ale mají jen výstup na HDMI, takže jestli chcete připojit media player k nějaké starší televizi, musíte si zjistit, zda to vůbec půjde.

Pokud se přece jenom rozhodnete mít k televizi radši připojený počítač, je docela šikovný dárek bezdrátová klávesnička, která vám dovolí i z postele či křesla ovládat PC i se všemi jeho zákoutími vyžadujícími funkční a jiné obskurní klávesy. Zajímavá je třeba Lenovo Multimedia Remote with Keyboard nebo Logitech Wireless Touch Keyboard K400 – oboje je kolem tisícovky a je to velmi praktické. Levnější, ale podobně zajímavá je mini klávesnice s touchpadem ORTek PKB-1800 (vlevo) nebo bezdrátová klávesnice DUNE HD Qwerty (vpravo), kterou lze využít nejen pro počítače, ale i pro ovládání media playerů DUNE.

Vánoce 2011 – tipy na dárky podle Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz
Vánoce 2011 – tipy na dárky podle Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz

A abych nezapomněl – z oblíbené edice dárků „pro dědečka a babičku“ mě zaujalo zjednodušené dálkové ovládání Doro Handle Easy pro televize, které umí televizi zapnout a vypnout (na oddělených tlačítkách!), zesílí a zeslabí zvuk a přepne kanály. Žádná další věda. Kdo někdy viděl zoufalého důchodce, který si zapnul do obrazu teletext a za živého boha se ho nemůže zbavit, pochopí, k čemu je to dobré. Ovládání je univerzální, dá se to naučit na každou televizi, ale přes tu jednoduchost taky krapet mastné – nějakých osm stovek.

Vánoce 2011 – tipy na dárky podle Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama