Velký test šesti USB TV tunerů do tisíce korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký test šesti USB TV tunerů do tisíce korun

Velký test šesti USB TV tunerů do tisíce korun | Kapitola 13

Filip Eckstein

Filip Eckstein

17. 8. 2009 03:00 33

Seznam kapitol

1. Úvod aneb televize v počítači 2. Aktuální pokrytí v ČR 3. Podrobné specifikace 4. ASUS - software, kvalita a hodnocení   5. Emtec - software, kvalita a hodnocení 6. Genius DVB-TO2PRO - rozbalujeme 7. Genius - software, kvalita a hodnocení
8. Leadtek WinFast Gold - rozbalujeme 9. Leadtec - software, kvalita a hodnocení 10. AVerTV - software, kvalita a hodnocení 11. Sweex - software, kvalita a hodnocení 12. Závěr 13. Navíc: Návod na zprovoznění DVB-T v Linuxu

V prvním díle našeho testu se podíváme na šest levnějších USB TV tunerů s příjmem digitálního signálu (DVB-T). Kromě testování kvality příjmu a dodávaných aplikací se budeme věnovat i těm nejdůležitějším zásadám, které bychom měli při koupi dodržovat. Uvnitř článku návod na zprovoznění DVB-T v Linuxu.

Reklama

Jak jste se sami mohliu z výše testovaných modelů přesvědčit, dva z nich jsem bez větších problémů zprovoznil i v operačním systému Linux, a to konkrétně distribuci Ubuntu 9.04 "Jaunty Jakcalope". K testu jsem použil populární a ve všech ohledech sympatický přehrávač Kaffeine, který televizní kartu sám bez jakýchkoliv zásahů detekuje. My si nyní povíme, jak na to...
 

Velký test šesti USB TV tunerů do tisíce korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Velký test šesti USB TV tunerů do tisíce korun
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Digitální televize v aplikaci Kaffeine
 

V první řadě je nutné se přesvědčit, zda-li je váš USB TV Tuner aktuální verzí systému skutečně automaticky podporován. Zjistíte to následujícím způsobem... Ještě, než k počítači tuner připojíte, stáhněte si aplikaci Kaffeine. Stačí (v OS Ubuntu) kliknout na menu "Aplikace", kde už na úplně poslední pozici naleznete aplikaci "Přidat/Odstranit". Tam už jen stačí do vyhledávání zadat "kaffeine" a engine vám už aplikaci sám vyhledá. Tu už jednodušše dle všech uvedených pokynů sami bez problémů nainstalujete.

Velký test šesti USB TV tunerů do tisíce korun
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Pokud vše proběhlo tak, jak má, spusťtě aplikaci Kaffeine. Její odkaz se nachází v menu "Aplikace > Zvuk a Video".
 

Velký test šesti USB TV tunerů do tisíce korun
i Zdroj: PCTuning.cz

 


Na obrazovce se vám objeví aplikace s pěti režimy - "Přehrát seznam skladeb", "Kódování audio CD", "Přehrát audioCD" , "Přehrát DVD" a "Přehrát VCD". Poté aplikaci deaktivujte a k počítači připojte DVB-T USB TV Tuner. Po připojení spusťte Kaffeine znovu. V hlavním okně by se měl objevit další, šestý, režim "Digitální TV".

Velký test šesti USB TV tunerů do tisíce korun
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Pokud se tak opravdu stalo, váš digitální TV tuner je v linuxu s velmi vysokou pravděpodobností podporován. Nyní už jen stačí vytvořit seznam digitálních stanic a implementovat ho do aplikace Kaffeine. Učiníte tak následujícím způsobem...
 

Vytvoření seznamu digitálních stanic

1) V první řadě otevřete Terminál. Ten se nachází v menu "Aplikace > Příslušenství"
2) Poté nainstalujte aplikaci w_scan. Učiníte tak následujícím příkazem:
 

sudo apt-get install w-scan


3) Pokud vše proběhlo v pořádku, můžete započít skenování kanálů. K tomu do terminálu opět zadejte následující příkaz:
Jedná se o příklad vytvoření seznamu pro lokalitu "Praha". Následující příklad však můžete použít i přesto, že jste z jiného města pokrytého digitálním signálem. To ovšem znamená, že nesmíte zapomenout vyplnit v Kaffeine jako vaší domovskou lokalitu právě Prahu.
 

w_scan -X >> cz-Praha


Pokud se vám seznam nedaří vytvořit, můžete si z internetu stáhnout už nějaký hotový, a to přímo pro vaší lokalitu - více na webové adrese

http://wiki.ubuntu.cz/Digit%C3%A1ln%C3%AD%20TV/channels.conf
Zajímavostí pak je, že s Leadtekem WinFast Gold DVB-T se mi seznam vytvořit nepodařilo a s ASUSem U3100Mini v tomto žádný problém nebyl. Každopádně Leadtek po implementování seznamu fungoval jakožto digitální příjimač také.
4) Vytvořený seznam se vám vytvořil ve vašem domovksém adresáři. Nyní už jen stačí v Nautilu (prohlížeč adresářů) ve vaší domovské složce stisknout CTRL-H (odhalí skryté soubory) a dostat se do složky .../.kde/share/apps/kaffeine/dvb-t, kam vytvořený soubor "cz-Praha" zkopírujete, čímž následně přepíšete ten původní.
5) Otevřete Kaffeine a stisknětě režim digitální televize. Vyberte menu "DVB" a skočte na volbu "Kanály", kde zahájíte skenování.
 

Velký test šesti USB TV tunerů do tisíce korun
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Následující krok proveďte pouze v případě, že vám skenování nastavené na AUTO(0:0) nefungovalo.


6) Vyberte menu "DVB" a skočte na volbu "Nastavení". Hned v první záložce otevřeného okna vyberte jako zdroj "cz-Praha" a potvrďte. Poté v menu opět vyberte "DVB", v němž kliknete na volbu "Kanály". V zobrazeném okně už stačí pouze vybrat "cz-Praha" a stisknout tlačítko "Zahájit skenování".
7) Pokud se vám všechny předešlé úkony podařilo bez problémů aplikovat, pak už vám nic nebrání ve sledování digitální televize přímo na linuxu.

Velký test šesti USB TV tunerů do tisíce korun
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Na úplný konec bych ještě rád poděkoval internetovému obchodu Alza.cz, který do testu tunery zapůjčil.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama