Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun

Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun | Kapitola 3

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

26. 5. 2014 03:00 72

Seznam kapitol

1. Nejvíce se prodávají levné počítače 2. Výběr komponent — procesor, paměti, deska 3. Výběr komponent — grafická karta, disk, zdroj a skříň 4. Testovací sestavy, hry a metodika 5. Assassins Creed IV, Battlefield 4 6. Bioshock: Infinite, Call of Duty: Ghosts
7. Crysis 3, Far Cry 3 8. Grid 2, Hitman: Absolution 9. Max Payne 3, Metro: Last Light  10. Sleeping Dogs, Thief 11. Tomb Raider, Total War: Rome II 12. Závěr

Postavit počítač pro hraní her za deset až patnáct tisíc? Není to snadné, ale je to možné. Navrhli jsme herní sestavy za deset a patnáct tisíc korun s daní tak, aby bylo možné si na nich po snížení detailů zahrát třeba Assassin's Creed IV nebo Battlefield 4. Dražší sestava přitom řadu i náročnějších her plynule rozjede na nejvyšší detaily.

Reklama
Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz


grafická karta je nejdůležitější komponentou herního počítače

Výběr grafické karty je alfou a omegou skládání herního počítače. U sestavy za deset tisíc je nutné se držet při zemi. Volba proto padla na AMD Radeon R7 265, který jsme testovali minulý týden. Karta nabízí výborný poměr cena/výkon a po snížení detailů si na ni zahrajete i nejnáročnější hry (pokud nebudou brzděné procesorem). Co se týče volby konkrétního provedení, doporučit mohu třeba testovanou verzi Sapphire Dual-X s cenou okolo 3800 Kč s daní. Podobně dobré však budou i ostatní varianty od Asusu, Gigabyte nebo MSI. Alternativní kartou od nVidie je GeForce GTX 750 Ti.

Do výkonnějšího počítače jsem osadil kartu nVidia GeForce GTX 760, která si dobře vede ve střední třídě. Osobně se mi kvůli ceně nejvíce zamlouvá karta v malém provedení vhodném i do ITX skříní od MSI. Chlazení je i přes malé rozměry překvapivě tiché, přičemž největší předností karty je cena. Ta se pohybuje okolo výborných 5400 Kč s daní. Ostatní varianty GeForce GTX 760 jsou buď referenční a ne tak dobré, nebo výrazně dražší (stojí přes šest tisíc).

Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz


nejvýhodněji vycházejí v současnosti disky s kapacitou okolo 3 TB, do levných sestav jsou však příliš drahé

Mezi disky s nejlepším poměrem ceny za gigabyte dnes patří úložiště s kapacitou 3 TB. Utratit však za pevný disk téměř tři tisíce je při rozpočtech deset a patnáct tisíc zcela nereálné. Bude proto nutné se držet podstatně více při zemi. Pokud vyšší kapacitu využijete, má smysl se poohlédnout po disku s kapacitou 2 TB, který koupíte za částku lehce přes dva tisíce s daní. I to je ale poměrně hodně a do obou sestav jsem proto osadil ne tak výhodné disky s kapacitou 1 TB, které pořídíte přibližně za 1400 Kč. Doporučit modu zejména disky Seagate řady Barracuda 7200.14, které patří mezi nejlevnější. Současně jsou přitom s rychlostí otáčení ploten 7200 ot./min a kapacitou 1 TB na plotnu jedny z nejrychlejších na trhu.

Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz


optická mechanika už dnes není nezbytná, případně postačí základní s cenou kolem 400 Kč

Optické disky na ústupu a domnívám se, že postupně nadchází doba, kdy se bez nich půjde obejít úplně. Windows dnes pohodlně nainstalujete z USB disku a počítačové hry i filmy se distribuují přes internet. Pokud tak nemáte speciální důvod, optická mechanika není v počítači vyloženě nutností a ušetřené peníze raději utraťte třeba za lepší grafickou kartu. Pokud optickou mechaniku alespoň čas od času využíváte a úplně se bez ní neobejdete, bohatě postačí základní modely s cenou okolo čtyř stovek.

Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz


kupovat do levných sestav zdroje s výkonem nad 350 W není rozumné, spotřeba celé sestavy se i v zátěži bude pohybovat do 300 W

Jak vám pravidelně ukazujeme v testech grafických karet, slabé a středně výkonné počítače nejsou ani zdaleka tak „žravé“, jak se o nich říká. Kupovat do slabého počítače 500W zdroj je proto nesmysl. Kvalitní zdroj (vyhněte se vyloženě špatným a levným značkám) s výkonem okolo 350–400 W bohatě postačí i pro středně výkonné sestavy. Pro srovnání — v nedávné recenzi jsem naměřil nejvyšší spotřebu celé sestavy s GeForce GTX 760 a přetaktovaným čtyřjádrem Intel Core i5-3770K do 300 W. Přesněji byl měřen vstupní příkon zdroje. Jeho reálný výkon po odečtení účinnosti byl maximálně okolo 250 W. Levnější sestavu jsem proto osadil zdrojem Seasonic SS-350ET-T3, dražší pak SS-400ET-F3. Pro dražší sestavu jsem výkonnější zdroj zvolil ne kvůli výkonu, nýbrž kvůli většímu množství napájecích kabelů (zejména pro grafickou kartu). 

Výběr sestavy na hry – počítače za 10 a 15 tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz


skříň Evolveo K4 patří mezi ty levnější a má stále ještě přijatelnou kvalitu

Poslední chybějící komponentou je počítačová skříň. Na tu nezbývá mnoho peněz, pravděpodobně vám proto nezbude než se spokojit s levnými modely. Rozumným základem je například skříň Evolveo K4 s cenou okolo 800 Kč s daní

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama