zkuste-linux-s-ubuntu-2-dil-prace-s-daty-a-podpora-hw
Software Článek Zkuste Linux s Ubuntu - 2.díl - práce s daty a podpora HW

Zkuste Linux s Ubuntu - 2.díl - práce s daty a podpora HW | Kapitola 2

Filip Eckstein

Filip Eckstein

14. 8. 2007 01:00 800

Seznam kapitol

1. Ohlédnutí za prvním dílem... 2. Čtení a zápis na NTFS jednotky 3. Zálohování a práce s daty v Ubuntu 4. Šifrování dat v Ubuntu 5. Podpora hardware v Ubuntu 6. Závěr

Hlavním tématem dnešního dílu bude bezesporu především práce s daty. Naučíme se je číst a zapisovat na souborový systém NTFS, šifrovat je, zálohovat a vůbec s nimi nakládat různými způsoby. Mimo jiné si také povíme něco o podpoře hardware v Ubuntu. Doufám, že se vám bude dnešní díl líbit. Přeji příjemnou práci s Linux Ubuntu.

Reklama
Zkuste Linux s Ubuntu - 2.díl - práce s daty a podpora HW
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jste si od minulého dílu s novým Ubuntu trošku hráli a na vašem pevném disku se mimo Ubuntu nachází také novější distribuce operačního systému Windows (NT, 2000, XP nebo Vista), určitě jste si všimli, že na něj nelze nijak zapisovat. My se teď ovšem společně podíváme, jak na to.

NTFS a Linux

Formát NTFS (New Technology File System) byl vyvinut za spolupráce společností Microsoft a IBM. Poprvé byl tento moderní souborový systém zaveden do operačního systému Windows NT, čímž tak nahradil zastaralý a nespolehlivý formát FAT. Microsoft nikdy volně nezveřejnil zdrojové kódy, jež by pomohly při nativní podpoře tohoto formátu i na jiných operačních systémech mezi které se samozřejmě řadí také Linux. Jádro Ubuntu je tímto nedostatkem postiženo také, nicméně za léta vývoje se na internetu objevilo několik emulátorů. Jejich aplikace není nijak složitá a vše by mělo fungovat maximálně do pár minut, ne-li méně.

Zkuste Linux s Ubuntu - 2.díl - práce s daty a podpora HW
i Zdroj: PCTuning.cz
U nové verze Ubuntu 7.10, jejíž oficiální datum vydání je stanoveno na říjen letošního roku, je slibována podpora NTFS zápisu ihned po nainstalovaní systému.

Postup

V první řadě budeme muset spustit terminál, což je linuxová příkazová řádka. Nalezneme ho v menu "Aplikace > Příslušenství > Terminál". Po spuštění se nám zobrazí bílé okno s příkazovou řádkou. (Nemusím snad připomínat, že je třeba mít aktivní přístup na internet.)

Do terminálu napište následující příkaz:

sudo apt-get install ntfs-config
A co že jste to vlastně napsali? Není na tom nic těžkého. Operačnímu systému Ubuntu jste přikázali, aby stáhnul a nainstaloval program "ntfs-config". Příkazem "sudo" se přihlásíme jako superuživatel, protože jen ten má právo stahovat a instalovat aplikace skrze příkazovou řádku. Dále tu máme příkaz "apt-get install", díky němuž Ubuntu ví, že máte zájem stáhnout a nainstalovat následně zvolenou aplikaci. V našem případě to byl program "ntfs-config".
Zkuste Linux s Ubuntu - 2.díl - práce s daty a podpora HW
i Zdroj: PCTuning.cz
...instalace ntfs-config...

Pokud se vás během instalce bude systém na něco ptát, stiskněte klávesu "Y" pro potvrzení. Za předpokladu, že vše proběhlo úspěšně, vložte do příkazové řádky tento příkaz:

gksudo ntfs-config

Nyní by se vám měl spustit grafický interface aplikace "ntfs-config", v němž zaškrtnete všechny NTFS oddíly u kterých máte zájem podporovat zápis dat. (prozatím si zapamatujeme kolonku "device" a kolonku "media")

...vyberte NTFS oddíly...

Nyní už jen stačí diskovou NTFS jednotku znovu připojit. Můžeme to provést dvěma různými způsoby:

1) Restartujte počítač

nebo

2) Zadejte do terminálu následující příkazy, které odpojí a znovu připojí váš disk (hranaté závorky do příkazu neopisujte).

sudo umount [kolonka device] 

...a poté

sudo mount -a

V tuto chvíli bychom měli mít přístup na NTFS jednotku přímo z pracovní plochy Ubuntu. Na disk nyní můžeme zapisovat jakákoliv data bez problémů. Může se ale také stát, že nastavení přes grafický interface vyhodí chybu. To se děje většinou v případech, kdy jste na váš pevný disk nainstalovali Ubuntu a na zbytku jednotky zanechali data zapsaná v souborovém systému NTFS. V tomto případě budeme muset vše nastavit ručně.

Ruční nastavení podpory NTFS zápisu

Ze všeho najdříve si budeme muset nainstalovat aplikaci "ntfs-3g". To už myslím zvládnete sami, nicméně příkazy budu raději i nadále uvádět.

sudo apt-get install ntfs-3g

Doufám, že máte stále v paměti místo umístění vaší NTFS jednotky (kolonka device). Pokud tomu tak není, můžete ho zjistit zadáním tohoto příkazu:

Nelekejte se složitých vzorců, které budeme v dnešním díle často používat. Pro běžného uživatele je totiž stačí použít jen jednou, a to tentokrát.
sudo fdisk -l | grep NTFS | awk '{print $1}'

Následující postup je jednoduchý. Vytvořte si kopii konfiguračního souboru (záloha) a poté jeho originální verzi otevřete v textovém editoru. Výše zmíněné kroky splníte následujícími příkazy:

sudo cp /etc/fstab /etc/fstab_original

Zálohu souboru jsme vytvořili. Teď budeme muset originální verzi otevřít v textovém editoru.

gksudo gedit /etc/fstab

Na monitoru bychom měli spatřit otevřený konfigurační soubor. Nyní se ovšem opět odvolám na vaši paměť. Budeme totiž potřebovat znát znění kolonky "device" a "media". Na poslední řádku vložte následující příkaz: (hranaté závorky neopisujte)

[kolonka device] [kolonka media] ntfs-3g defaults,force 0 0

Správnost vašeho postupu si můžete ověřit na následujícím screenshotu.

...dvakrát měř, jednou řež...

Upravený konfigurační soubor uložte a zavřete. V tuto chvíli počítač restartujte nebo aplikujte stejné příkazy, které jsme použili na závěr automatického nastavení. Nyní by vám zápis na NTFS oddíl měl fungovat bez problému.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama