zkuste-linux-s-ubuntu-2-dil-prace-s-daty-a-podpora-hw
Software Článek Zkuste Linux s Ubuntu - 2.díl - práce s daty a podpora HW

Zkuste Linux s Ubuntu - 2.díl - práce s daty a podpora HW | Kapitola 3

Filip Eckstein

Filip Eckstein

14. 8. 2007 01:00 800

Seznam kapitol

1. Ohlédnutí za prvním dílem... 2. Čtení a zápis na NTFS jednotky 3. Zálohování a práce s daty v Ubuntu 4. Šifrování dat v Ubuntu 5. Podpora hardware v Ubuntu 6. Závěr

Hlavním tématem dnešního dílu bude bezesporu především práce s daty. Naučíme se je číst a zapisovat na souborový systém NTFS, šifrovat je, zálohovat a vůbec s nimi nakládat různými způsoby. Mimo jiné si také povíme něco o podpoře hardware v Ubuntu. Doufám, že se vám bude dnešní díl líbit. Přeji příjemnou práci s Linux Ubuntu.

Reklama
Zkuste Linux s Ubuntu - 2.díl - práce s daty a podpora HW
i Zdroj: PCTuning.cz

V Ubuntu existuje mnoho způsobů, jakými lze data bezpečně zálohovat a pracovat s nimi. Jedním z nejpoužívanějších je bezesporu vypalování, které si podrobně popíšeme. Najdou se ale i tací, kteří by chtěli svá důležitá data pečlivě uschovat před zraky nepovolaných osob. K tomu poslouží šifrování, jehož metodiku si též podrobně vysvětlíme.

Čtení a práce s daty

V Linuxu pracujeme s daty podobně jako je tomu v operačních systémech společnosti Microsoft. Nemáme se tedy čeho bát, příkazovou řádku totiž použijeme jen v citlivých momentech a na velmi choulostivých systémových místech, kde je zapotřebí superuživatelského hesla. To je také hlavní výhodou Linuxu - nedovolí vám totiž jen tak pokazit něco, co by mohlo ohrozit správnou funkčnost systému (pokud mu k tomu samozřejmě nedá příkaz samotný superuživatel). Nyní se ale podíváme, jakým způsobem můžeme s daty bezpečně pracovat.

První destinací, kterou navštívíme, rozhodneme-li se jakkoliv nakládat s uloženými daty, bude menu "Místa". Nachází se na hlavní horní liště jako druhý zleva. Po otevření se nám rozbalí početné menu, ve kterém nalezneme vše, co potřebujeme při čtení či zálohování dat. Veškeré dokumenty a soubory budeme v Ubuntu ukládat do "Domovského adresáře", který se v menu nachází hned na prvním místě.

...domovský adresář...

V levém sloupečku prohlížeče souborů nalezneme všechna disková zařízení a oddíly, které jsou momentálně připojena k vašemu PC. Jedním z těchto oddílů je také "Systém souborů" (ten je samozřejmě neodpojitelný). Na této jednotce pochopitelně nemůžeme měnit jakákoliv data - nelze ani zapisovat. Něčeho takového je schopný pouze superuživatel, který má pravomoc tento oddíl editovat, a to jen z prostředí příkazové řádky. I přes všechna tato zabezpečení se ale od "Systému souborů" raději držte dál.

Vypalování a zálohování dat

V Ubuntu je opravdu obrovské množství programů, s jejichž pomocí můžeme data zálohovat nebo vypalovat. Jedním z nich je také "Tvůrce CD/DVD", kterého jste si mohli všimnout již v kapitolce "Čtení a práce s daty". Nalezneme ho na čtvrté pozici v menu "Místa". Všimněte si skutečnosti, že interface aplikace je plně integrovaný do klasického prohlížece souborů. Jedná se pochopitelně o nejjednoduší vypalovací program v Ubuntu, což je zjevné hned na první pohled. Program ani nemusíme spouštět přímo z menu, nýbrž stačí jednoduše vložit prázdné CD nebo DVD do vaší mechaniky a "Tvůrce CD/DVD" se poté na monitoru objeví automaticky.

...vypalování...

Použití programu snad nemusím vysvětlovat do hloubky. Jistě jste si totiž všimli, že k ovládání slouží pouze jedinné tlačítko "Zapsat na disk". Nenechte se ale zmást jednoduchostí, jelikož v praxi je tato aplikace mnohem užitečnější, než se může na první pohled zdát.

Kopírování médií je pomocí "Tvůrce CD/DVD" snad ještě jednoduší. V prohlížeci souborů (případně na ploše) klikněte pravým tlačítkem myši na CD nebo DVD, které máte zájem zkopírovat a poté z menu vyberte možnost "Kopírovat disk". Další postup se shoduje s tím, který jsme užili při vypalování nově vytvořených disků.

...kopírování...

Ke komplexnějšímu vypalovaní bych ovšem doporučil aplikaci "Gravemen", která se v mnohém podobá klasickému Neru (o linuxové verzi Nera se ještě zmíním). Instalace je velmi jednoduchá...existují dva způsoby, jak to provést.

1) Zadejte do terminálu příkaz:

sudo apt-get install graveman

Po vykonání příkazu se aplikace kompletně nainstaluje na váš pevný disk. Nalezneme ji v menu "Aplikace > Příslušenství > Graveman". Pokud se vám ovšem instalace skrze příkazovou řádku příčí, můžete k instalaci využít grafické rozhraní, které je nejenom pohodlnější, ale také v něm naleznete spoustu dalších užitečných aplikací. Teď už se ale mrkneme, jak na to...

2) S využitím grafického rozhraní:

Najeďte myší na menu "Aplikace", v něm poté vyberte odkaz na aplikaci "Přidat/Odstranit...". Po spuštění vyhledá systém všechny akutálně dostupné aplikace, které se nachází v oficiálním online archivu. Aplikace lze hledat dvojím způsobem - v levém menu si buď vyberete kategorii, k níž se hledaná aplikace pojí nebo můžete zadat název programu do horního bílého formůláře. To samé platí i v případě aplikace "Graveman". Použijte tedy jednu z výše zmíněných metod.

...buďte trpěliví...
...instalace aplikace Graveman...

Aplikaci vyberte a nainstalujte. Naleznete ji v menu "Aplikace > Příslušentsví > Graveman".

...interface aplikace Graveman...

Pokud jste ovšem zvyklí na vypalovací nástroj Nero, který je primárně určen pro uživatele operačních sysémů společnosti Microsoft, lze stáhnout i jeho linuxovou verzi. Učiníte tak přímo z oficiálních stránek (samoinstalační balíček .DEB) > Stahovat můžete zde (dostupná je pouze zkušební verze, Nero Linux je totiž komerční aplikace)

Zde si můžete prostřednictvím screenů prohlédnout celý průběh instalace:

...stahování Nera...
...otevření samoinstalačního balíku deb...
...instalace Nera...

Linuxovou verzi Nera bychom měli nalézt v menu "Aplikace > Zvuk a video > Nero Linux".

...interface linuxového Nera...

V Linuxu můžeme nalézt pochopitelně mnoho dalších vypalovacích nástrojů. Uvedu zde například aplikace "XfBurn, Serpentine, Brasero, K3b,...".

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama