480GB NVMe SSD ADATA XPG SX8200: super výkon a cena
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek 480GB NVMe SSD ADATA XPG SX8200: super výkon a cena

480GB NVMe SSD ADATA XPG SX8200: super výkon a cena | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 4. 2018 03:00 16

Seznam kapitol

1. Nové TLC NVMe disky od ADATA 2. Představení disků 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. Závěr

Pokud jste s upgradem SSD na NVMe otáleli a čekali na disky s rozumnější cenou a vysokým výkonem, vaše čekání skončilo. ADATA SX8200 je v tuto chvíli nejzajímavější disk na trhu. Za naprosto luxusní cenu kolem čtyř a půl tisíce korun nabízí výkon téměř jako Samsung 960 Evo. Tohle může být nejlepší koupě jara 2018!

Reklama

Závěr

480GB NVMe SSD ADATA XPG SX8200: super výkon a cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Novinka od ADATA není extrémní disk, který podává extrémní výkon. Na výkon slabších Samsungů řady 960 Evo mu stále chybí zhruba pětina výkonu. Přesto jde o výkonný, ale hlavně příznivě cenově nastavený disk. Pokud jste stále váhali, zdali už je čas upgradovat váš stávající SATA SSD na NVMe variantu, čas pro upgrade mohl nastat právě nyní.

Hodně běžných uživatelů stále vyčkávala na příznivější ceny při solidním výkonu, což byl dosud problém. Za výkon jste buď zaplatili vysokou cenu v podobě Samsungů Pro a Evo, nebo jste sáhli po levnějších discích Kingston, WD a podobně. Sice jste ušetřili, ale výkon byl proti Samsungům poloviční. To se ale pomalu mění.

Jak se na trh dostávají nové řadiče a disky s 3D TLC čipy, klesá i cena za vyšší výkon. První vlaštovkou takového disku byl minule testovaný Plextor M9Pe. Ten má téměř nachlup shodný výkon s dnes testovaným ADATA SX8200. Plextor ale zatím na trhu v ČR není. Pravděpodobně jsme narazili na novou hranici výkonu stávajících designů těchto 3D TLC disků. Většina bude mít pravděpodobně podobný výkon, jako tyto dva disky. Sice pod úrovní Samsungů Evo, přesto však s dostatečným výkonem, kdy už se upgrade vyplatí.

Hlavním tahákem těchto disků je totiž cena. Za aktuálních 4500 Kč je testovaný 480GB disk opravdu skvělou koupí. I v minulosti byly na trhu nějaké disky NVMe v této cenové hladině (ADATA SX7000, SX8000, WD Blue), ty byly ale výkonem zcela jinde. Konkrétně desítky procent za dnes testovaným diskem. V případě, že dnes budete shánět NVMe disk do ceny 5000 Kč s daní, není lepší volby než ADATA SX8200. Není vyloučené, že se brzy na trhu objeví další podobné disky výkonem i cenou, ale v tuto chvíli nemá ADATA SX8200 konkurenci.

480GB NVMe SSD ADATA XPG SX8200: super výkon a cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky a grafiku pro test poskytl ASUS Česká republika

480GB NVMe SSD ADATA XPG SX8200: super výkon a cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Disky do testu zapůjčilo ADATA

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama