480GB NVMe SSD ADATA XPG SX8200: super výkon a cena
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek 480GB NVMe SSD ADATA XPG SX8200: super výkon a cena

480GB NVMe SSD ADATA XPG SX8200: super výkon a cena

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 4. 2018 03:00 16

Seznam kapitol

1. Nové TLC NVMe disky od ADATA 2. Představení disků 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. Závěr

Pokud jste s upgradem SSD na NVMe otáleli a čekali na disky s rozumnější cenou a vysokým výkonem, vaše čekání skončilo. ADATA SX8200 je v tuto chvíli nejzajímavější disk na trhu. Za naprosto luxusní cenu kolem čtyř a půl tisíce korun nabízí výkon téměř jako Samsung 960 Evo. Tohle může být nejlepší koupě jara 2018!

Reklama

Nové TLC NVMe disky od ADATA

Kromě Intelu a Samsung v tuto chvíli nabízí disky pro NVMe jen čtyři další výrobci. Prvním bylo OCZ (Toshiba), které ale po první řadě disků RD 400 už žádné další neuvedlo, druhým jsou ADATA, kteří se snaží už nějakou dobu prorazit s řadou NVMe disků pro hráče XPG. Třetím je pak Kingston, který také potichu a bez velké publicity nejprve uvedl řadu KC1000 a nyní V1000. Čtvrtým výrobcem je taková všehochuť, OEM disky prodávají pod svou značkou WD, Corsair, Apacer, Plextor a další. Pokud bych měl tuto nabídku shrnout, jde o levné alternativy nejvýkonnějším diskům s TLC čipy. Nižší cena ale vždy znamená nižší výkon, což zde platí zcela bez výhrad. Malí výrobci ale v honu na Samsung neustávají a stále svůj výkon posouvají výš a výš.

V tuto chvíli jsme se dostali do fáze, kdy začíná přituhovat. Minule jsem testoval Plextor, který sice nedosáhl na výkon Samsungů 960 Pro, ale přesto je dost výkonný a za solidní cenu. Dnes testovaný disk jde ještě dále, je levný a výkonný. Kapacita 480 GB za 4500 Kč s daní je naprosto skvělá cena.

Bylo by ale naivní si myslet, že někdo vyrobí disk s výkonem Samsungu 960 Pro a bude za něj chtít polovinu, cena odráží vlastnosti a výkon, který je u ADATA stále za Samsungem, náš test ukáže o kolik.7

480GB NVMe SSD ADATA XPG SX8200: super výkon a cena
i Zdroj: PCTuning.cz

ADATA nabízí ve své nejnovější řadě NVMe disků jen dvojici modelů v různých kapacitách. Prvním je SX8200 a druhým GAMMIX S11. Oba disky jsou totožné jak co do kapacit, tak použitého kontroléru a čipů. Herní model GAMMIX S11 je ale vybaven kovovým rozvaděčem tepla, základní model má v krabičce jen XPG nálepku. Žádný jiný rozdíl mezi disky není, kromě ceny. Je tedy rozhodně lepší si koupit základní model a chladit svépomocí, než připlácet za červený chladič s logem. To ale už nechám na kupci, kterou cestu si zvolí.

Než se posuneme do další kapitoly, musíme si ještě říci, co vlastně tato řada disků přináší. Stěžejní vlastností je NVMe 1.3. S tímto standardem uvádí ADATA disky poprvé, vše ostatní z jejich nabídky jsou starších standardů. NVMe 1.3 přináší několik zajímavých novinek, proti původním verzím NVMe (o základu NVMe čtěte víc zde). Novinky ale nejsou tak zásadní jako tomu bylo u přechodu z protokolu 1.1 na 1.2.

Nejzajímavější je DST což je obdobná funkce, jakou známe pod názvem SMART u běžných disků. Počítá statistiky a opotřebení disku. Protokol také stanovuje možnost bootování bez nutnosti mít zavaděč v BIOSu, podporuje nový příkaz na vyčištění disku, včetně všech bufferů, což vede k většímu bezpečí při nechtěné obnově smazaných dat. Další novinkou je variabilní velikost sektorů, které už nemusí být striktně 512 bytové. Změn se také dočkal systém řízení spotřeby disků. Stavy už nejsou jen dva, klidový a zátěž, ale lze je rozdělovat do několika podskupin obou.

480GB NVMe SSD ADATA XPG SX8200: super výkon a cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Důležitá vlastnost nových disků je také použití 3D MLC čipů. Jsou levnější na výrobu a přinášejí vyšší kapacity disků. Jde o současný standard. Oba nové disky ADATA používají paměťové čipy Intel (Micron), což je dnes naprostá špička v oboru. Ono není mnoho firem, které by 3D MLC čipy vyráběly. Použitý kontrolér je naprostá novinka SMI, čip SM2262, který vylepšuje starší SM2260. Změn je několik, hlavní je podpora funkce LDPC ECC, vestavěný RAID engine, nový standard NVMe, výkonnější jádro ARM Cortex a podpora novějších paměťových čipů NAND. Ještě se jím budeme zabývat u popisu disku.

Zajímavou vlastností je SLC caching. Než se ale podíváme hlouběji, co tato funkce dělá, uděláme malou odbočku, kvůli které právě SLC caching opět zmiňuji. Výrobce ADATA uvádí, že disk SX8200 zapisuje data rychlostí 1,7 GB/s. To jsou pěkná čísla, ovšem platí pouze pro prvních několik sekund, kdy je aktivován SLC caching. Nikoliv pro celou plochu disku! Je to tak trochu podvod na zákazníka, jelikož tyto hodnoty disk nemá trvale. Problém by to nebyl, pokud by to výrobce netajil, ale on tuto informaci v hlavních specifikacích neuvádí, to problém je. Zákazník tedy může nabýt dojmu, že tyto hodnoty zápisu jsou víceméně konstantní, což nejsou, a to výrazně.

My víme, že SLC jsou ty nejvýkonnější NAND čipy na trhu. Jsou také nejdražší a nejméně výhodné pro výrobce disků (paměťová buňka pojme jen jeden bit dat). Námi testované disky používají levnější 3D TLC čipy. TLC buňka umí uchovat čtyři bity dat. Disk SX8200 (a starší také) umí ale simulovat výkon a rychlost SLC čipů na svých TLC (MLC) čipech. Znamená to, že se umí chovat jako SLC čipy, tedy být rychlé skoro jako SLC čipy. Samozřejmě nikoliv stále, ale jen po určitou dobu, čímž se urychlí start zápisu. SLC caching ovlivňuje pouze zápis, nikoliv čtení.

480GB NVMe SSD ADATA XPG SX8200: super výkon a cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Obrázek ukazuje, jak tato funkce funguje (na starším SX8000). Nějaká kapacita disku je vždy nastavena v režimu SLC. Je vidět, že zápis boostuje solidně do kapacity nějakých 60 GB, poté se SLC cache zaplní a data jsou už zapisována do TLC paměťových čipů přímo (ne tak docela, používají DRAM cache) a to je značně pomalejší. Pro menší zapisovaná data ale SLC cache boostuje neustále, což je solidní featura. V žádném případě ale maximální rychlosti nedosahuje na celé diskové kapacitě 480 GB. Jak totiž vidíte, po zaplnění cache zápis klesá až na 0,25 GB/s. To je proti specifikacím značný rozdíl.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama