(AI)pokalypsa: Než nás AI zničí, aspoň bude sranda!
i Zdroj: PCTuning s využitím Microsoft Designer AI
Zábava Článek (AI)pokalypsa: Než nás AI zničí, aspoň bude sranda!

(AI)pokalypsa: Než nás AI zničí, aspoň bude sranda! | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 3. 2024 14:00 8

Seznam kapitol

1. Waffen AI 2. Humor černý jako vaše svědomí 3. Co se děje v Bradavicích 4. AI má něco pro každého

Zatímco do sebe buší technooptimisté a technoskeptici, musím konstatovat, že technologická apokalypsa, která na nás přichází, je mnohem větší legrace, než jsem čekal. A to nejenom proto, že AI něco nejde, ale také proto, že ilustruje, jací jsme sami blázni.

Reklama

Naprosto klasické jsou faily generativní AI, která pochopila zadání po svém – a začala vytvářet famózní konstrukty. Klasický článek na Bored Panda z poloviny loňského roku ukazuje mnohé z těchto výsledků, z nichž klasický je „salmon in the river“, který AI zobrazila jako kusy lososího masa v řece. Anebo zadání „fishermen“, z čehož vypadlo něco, co si asi Lovecraft představoval jako obyvatele Innsmouthu.

Klasické problémy přinášely generativním modelům končetiny, kterých bylo někdy víc, někdy byly na jiných místech anebo s atypickým počtem prstů či anatomickým propojením. Šlo sice o chyby, ale popravdě řečeno o téměř surrealistické chyby, které by podle mě měly alespoň u některých modelů zůstat – jsou totiž epické!

Nejlepší výsledky podle mě nastávají tehdy, když se propojí elaborativnost AI a zlomyslnost tvůrců vstupů, kteří variují oblíbená témata. Doslova každý druhý den na mě prší nějaká variace na Harryho Pottera – od „rockového koncertu v Bradavicích“ přes „to, co uvidíte jen na bezpečnostních kamerách z Bradavic“, všechny možné verze čínských a sovětských variant Bradavic.

A nechybí ani národně specifické filmové verze, jako je „Harry Potter jako trhák z Bollywoodu“ anebo „Kung fu Harry Potter“. Najděte si to, litovat nebudete!

Naprosto epická byla série generovaných videí, která se pohybují někde mezi parodií a reklamou, jako například „Harry Potter by Balenciaga“, která předvádí podstatně modernější a mnohem stylovější outfity našich hrdinů. Z kreativního hlediska jsou to jenom jednoduché variace, ale víte co? Je to boží!

Anebo co takhle „Star Wars by Balenciaga“? Za mě impresivní kombinace parodie, stylu a elegance – některé outfity by do Star Wars celkem zapadly!

Podle článku z The Daily Mail je možné, že šlo o plánovanou PR kampaň, protože Balenciaga měla drobný image problém s jejich profesionálními fotografy, kteří byli… no, řekněme, že byli trochu divní. Někteří fotili děti pomazané něčím jako krví, další fotili medvídky s BDSM postroji – a samozřejmě, že je hned někdo obvinil z pedofilie. Jestli to je pravda netuším, podle mě jsou všichni lidi kolem vysoké módy kapku na hlavu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama