Alienware 510H 7.1 – herní sluchátka do války
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Alienware 510H 7.1 – herní sluchátka do války

Alienware 510H 7.1 – herní sluchátka do války | Kapitola 3

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

21. 8. 2020 03:00 13

Seznam kapitol

1. Úvod, specifikace 2. Konstrukce, design 3. Zvuk, software 4. Závěr

Aby nedošlo k omylu – do skutečné války se tak úplně nehodí, ale do té herní ano. Protáhlé šišaté hlavy z Alienware přivezly z temné strany Měsíce sluchátka a vybraly si mě, abych zprostředkoval tento exotický monolit širším davům a občanům Země. Jsem rád, že k tomuto kontaktu došlo, neboť blízká setkání třetího druhu? Kdo by odolal.

Reklama

Zvuk, software

Již jsem zmiňoval, sluchátka mohou tankovat buď syrový analog, nebo čepovat nuly a jedničky do USB převodníku. Podstatný detail – pokud aparát zvučí přes USB, automaticky jede v režimu 7.1 a to je pro mě kapku nepochopitelné. Nebudu přece pořád přehazovat kabel, kdykoli chci změnit režim zvuku! Skončí pařba, chci se uklidnit nějakým relaxačním salónním metalem (viz. FurTV, Fat Ed a jeho žebříček metalu) a tak požaduji kvalitní stereo, nikoli herně naladěné virtuální peklo. Toto platí, dokud není nainstalován program Alien Command Center a extra ovladač sluchátek. Pak je možno zvuk prasit, ladit, upravovat a hlavně dle libovůle zapínat a vypínat režim 7.1. A naopak, bez USB si zase nevychutnáte 7.1 a nelze nastavit zhola nic.

Technická vusvka – v mém případě byla prvotní instalace jaksi prokletá, neboť jsem musel vytvořit ještě MS účet, několikrát se přihlásit, donutit program, aby akceptoval podprogram Alien Sound Center, jeden reset, druhý reset, třetí... zkrátka, než to začalo fungovat, slunce zapadalo a já byl otrávený jako kurare. Ovšem podle podpory to byl ojedinělý stav – a vskutku, tyto masochistické praktiky se konaly pouze při zkoušce na dva měsíce starém HP Elitebooku – na mém stolním PC instalace proběhla okamžitě a bez problémů. Proto trable dávám za vinu inovátorům z HP, kteří vcelku solidní HW a stabilní Windows 10 zase*ou neskutečnými kvanty nepotřebných, otravných, náročných a odpudivých aplikací.

Ponejprv jsem se nechal oblažit klasickým stereem. I spustil jsem online řež Generation Zero a přemítal, jak moc se rachot kulometů a dupot obřích strojů rozezní. Po první salvě jsem měl vyvalené oči a hubu od ucha k uchu. TOHLE JE VÁLKA!

Někdy je opravdu velmi, velmi husto
i Zdroj: PCTuning.cz
Někdy je opravdu velmi, velmi husto

Máme s bývalým zdejším redaktorem zombuxem nahráno už okolo sta hodin a přestože bych čekal, že mě nic nezaskočí, to brutální syrové hromobití z kulometů, automatických pušek, výbuchy min, granátů, domů a vozidel mi učarovalo. Někdo osvícený v Alienware opravdu ladil zvuk na to, aby ve hrách maximálně doplnil a rozšířil zážitek. Když jsem se hrabal v podkroví jednoho domu a zombux venku odpálil nějakou menší atomovku, všechno kolem vybouchlo, barák se otřásl a já na židli nadskočil. Tomu říkám vtažení do hry. A není to jen o tom, že zvuk je hlasitý. Je úderný a přesný jak Tysonův hák. Agresivní a doslova monumentální, až mozkovna exploduje v zábavném rudém gejzíru.

Ve chvílích klidu lze nasednout na kolo a dát závod
i Zdroj: PCTuning.cz
Ve chvílích klidu lze nasednout na kolo a dát závod

Ale pozor – to se týká hlavně GZ – poté jsem zkusil Zaklínače 3 a jelikož Geralt se ohání meči, nikoli 50 BMG sniperkou, užíval jsem si slušný a kvalitní poslech, avšak nikoli s razancí ledoborce. V obou hrách jsem zkoušel i virtuální zvuk. Potěšilo mě, že konečně po dlouhé době se objevil režim 7.1, který jakoby nevypadl z pračky ve veřejné prádelně. Nemá prakticky žádnou ozvěnu, zvuk se roztáhne a frekvence trochu deformuje podle pohybu a zdroje zvuku.

Alienware 510H 7.1 – herní sluchátka do války
i Zdroj: PCTuning.cz

Dokázal jsem tak rozeznat, z kterého směru kráčí Apocalypse Tank, pod jehož kroky se otřásá země, stejně jako kde plápolá oheň a za jakým bukem se ukrývá mizera, jež okusí zaklínačské ostří. Jediné, co mi vadilo, byly až moc ostré výšky. Režim 7.1 je totiž zvýrazní a třeba štěkot švédského automatu dává uším zabrat. Někdy je to ostré víc než střepy v uších.

Poté přišel na řadu šílený Max a jeho zběsilá cesta. Výsledek? Znovu spokojenost. Stačí v Alien Command Center zapnout vylepšení basů (nic víc) a nechat se unášet post apokalyptickým nářezem. Řinčení oceli, burácení motorů, démonický Joe, nemám výhrady. Možná jen to, že při komplet vypnutých vylepšeních je zvuk lehce slabší na basy. Ale díky bohatému nastavení je otázka chvíle, než si maniak aparát zvelebí podle sebe.

S hudbou (Rammstein, ACDC, The HU – FLAC) to dopadlo podobně. Trochu basů a rázem si noha začala podupávat do rytmu. Dle mého názoru není nic dalšího třeba, avšak ACC umí poladit basy, výšky, řeč, ozvěnu, má několik profilů, k tomu ekvalizér a profily se dají svázat i s knihovnou her. On je totiž ACC dost komplexní program, který v sobě sdružuje snad všechno, co v Alienware vymysleli.

Alienware 510H 7.1 – herní sluchátka do války
i Zdroj: PCTuning.cz

Alienware 510H 7.1 – herní sluchátka do války
i Zdroj: PCTuning.cz
Alienware 510H 7.1 – herní sluchátka do války
i Zdroj: PCTuning.cz

Specialitkou je funkce Audio Recon, ta při zapnutí ve hře ukazuje malým diagramem, odkud zvuk přesně jde. Co jsem četl, musí to ovšem hra podporovat a pokud jsem chtěl vytvořit nějaký profil, ACC zdechl. Tudíž vyzkoušeno nemám.

Mikrofon sice nemá žádnou ochranu nebo filtr, ale zato má certifikace na Discord a TIA-920, což znamená, že na gamingové pořvávání a koordinaci útoku je víc než dostatečný. Škoda, že v balení není třeba pěnová bambule k nasazení, aby se trochu eliminovalo prskání a funění. Jinak dobré.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama