AMD Threadripper 2950X (šestnáct jader) v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Threadripper 2950X (šestnáct jader) v testu

AMD Threadripper 2950X (šestnáct jader) v testu | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 9. 2018 03:00 53

Seznam kapitol

1. AMD Ryzen Threadripper 2950X 2. Takty Ryzenu TR 2950X a režimy pamětí 3. AMD Ryzen Threadripper 2950X 4. Testovací sestava a specifikace CPU 5. Syntetické testy – Paměti 6. Syntetické testy – Výpočetní operace 7. Komprese, multimédia, Javascript
8. Photoshop, Excel, šifrování 9. 3D rendering, Multitasking, DosBox 10. Spotřeba a teploty 11. Shrnutí výkonu a ceny 12. Přetaktování Ryzen Threadripper 2950X 13. Výkon režimů pamětí UMA a NUMA 14. Hodnocení a závěr

Nástupce šestnáctijádrového Threadripperu 1950X nepřináší více jader, ale vyšší frekvence, lepší podporu pamětí, automatické přetaktování a zajímavý herní výkon. Spotřeba zůstala stejná, stejně tak i teploty. Škoda jen nulového přetaktování, to ale při základním výkonu asi není nutné řešit.

Reklama

Testovací sestava a specifikace CPU

Měření procesoru Ryzen Threadripper 2990WX jsem provedl na Asus Zenith Extreme (X399). Coby zdroj posloužil Antec HCP–1200W, dále byl v sestavě SSD pevný disk Intel a paměti od G.Skill (DDR4–3600 MHz). K měření her jsem použil grafickou kartu GeForce GTX 1080 Ti v přetaktovaném provedení od Asus. Pro testy procesorové používám už několik let úspornou GeForce GT 710. Podívejte se na obrázek hlavní sestavy... chladím vodním AIO chladičem NZXT Kraken X61.

Bez vodního chlazení ani ránu, vzduch vůbec nezkoušejte!
i Zdroj: PCTuning.cz
Bez vodního chlazení ani ránu, vzduch vůbec nezkoušejte!

Deska Asus a Ryzen Threadripper 2950X
i Zdroj: PCTuning.cz
Deska Asus a Ryzen Threadripper 2950X

Naše kompletní portfolio aplikací je následující: 7–zip, Aida 64, Arena Chess, Blender, Cinebench R10, Cinebench R11.5, Dos Box, Euler3D, Excel, Fritz Chess, Mainconcept encoder, Photoshop, Pov–Ray, SuperPi, Truecrypt, wPrime, x264 Benchmark.

K testování používáme operační systém Windows 10 Pro 64–bit se všemi updaty dostupnými do dnešního dne. I v budoucnu pak budeme systém updatovat. Aplikace se ale budeme snažit držet v současných verzích, vzhledem ke zpětnému porovnání. Patche a nové verze totiž mohou zásadně změnit i výsledky a celé měření by bylo na nic. Pokud vyjde nová verze a zkušebním měřením zjistíme, že pouze opravuje chyby ale výkon je v ní totožný s tou starou, bude updatována, jinak nikoliv.

POZOR! Aby vůbec procesor s tolika jádry nějak rozumně fungoval ve Windows, musíme udělat několik kroků. Nelze ho jen tak osadit a měřit, v prvé řadě je nutné deaktivovat parkování jader, jelikož to značně ubírá na výkonu pod Windows. Já používám skvělou utilitu CpuCoreParking. Ta umí řídit a monitorovat parkování jader, Turbo Boost, nájezd Turbo frekvencí a další funkce. Doporučuji každému ladiči. Poté už stačí jen doufat, že se aplikace na tolik jader nějak chytí.

Specifikace procesorů

AMD Threadripper 2950X (šestnáct jader) v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD Threadripper 2950X (šestnáct jader) v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Specifikace procesorů jsou v tabulce přehledné, za zmínku stojí hlavně ceny. Vše v posledních týdnech zlevnilo, jak klesá kurs dolaru a koruna posiluje. Nejvýkonnější Ryzen Threadripper 2990WX stojí 47 000 Kč s DPH, což je krapet vyšší cena, jelikož by měl stát jako dva 2950X což sedí i dolarově. Ryzen Threadripper 2950X se v ČR cení na 24 000 Kč. Všechny čtyři novinky vidíte v tabulce, za zmínku stojí snad jen slevy stávající generace, kdy 1920X je moc pěkně naceněn a jde o lákavou nabídku. Intel také něco zlevnil, ale je to pořád málo. Slevy Intelů ale nečekejte, první várka Skylake–X míří už do důchodu (EOL) a Intel je raději vyhodí, než by zlevnil.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama