AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu

AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 8. 2018 07:00 64

Seznam kapitol

1. AMD Ryzen Threadripper 2. generace 2. Novinky Ryzenu Threadripper 2990WX 3. Takty Ryzenu Threadripper 2990WX 4. Balení Ryzenu Threadripper 2990WX 5. AMD Ryzen Threadripper 2990WX 6. Testovací sestava a specifikace CPU 7. Syntetické testy – Paměti 8. Syntetické testy – Výpočetní operace
9. Komprese, multimédia, Javascript 10. Photoshop, Excel, šifrování 11. 3D rendering, Multitask, DOSBox 12. Spotřeba a teploty 13. Shrnutí výkonu a ceny 14. Přetaktování Ryzen Threadripper 2990WX 15. Další aplikace a herní výkon v Legacy Mode 16. Hodnocení a závěr

V dnešní recenzi se podíváme na procesor, který si v ČR asi nikdo na běžné činnosti nekoupí. Spíše než využitelný procesor pro domácí PC je to zajímavost. Windows ani většina aplikací nedokáže tolik jader rozumně využít, smysl bude mít snad jedině v serverech nebo v pracovních stanicích coby alternativa dražších serverových procesorů.

Reklama

Novinky Ryzenu Threadripper 2990WX

I když je křemík téměř totožný, a na jeho bázi se výrazné změny neudály, přináší druhá generace Threadripperů několik zajímavých novinek. Týkají se zejména frekvencí a chování procesorů, jelikož ničeho jiného se týkat nemohou, žádné změny v architektuře neproběhly. Než se ale podíváme na všechny Boost funkce a přepínače kvůli kompatibilitě, musíme si říci o problému s paměťmi.

Není jádro jako jádro

Na levé straně (obrázek dole) je klasický Threadripper 2950X (1950X) se dvěma aktivními a dvěma neaktivními čipy neboli „die“ (CCX komplex osmi jader). Každý tento čip s osmi jádry má svůj vyhrazený přístup ke dvěma kanálům paměti. To je přístup s maximální rychlostí do RAM. Pokud potřebuje čip 0 přístup i do paměti čipu 1 a naopak, děje se tak přes Infinity Fabric neboli přímým spojem (na obrázku červený propoj). Přístup do paměti druhého čipu trvá přibližně dvakrát tak dlouho než přístup napřímo. Uživatel má i možnost si u 2950X zvolit co preferuje, zdali UMA nebo NUMA. U Threadripperu 2990WX je to ale složitější.

Čipy jsou aktivní všechny čtyři, ale konfigurace PCIe a pamětí zůstala stejná jako u modelů se dvěma čipy neaktivními. AMD k tomuto omezení sáhla ze dvou důvodů. První je kompatibilita s X399 deskami, které mají zapojení jen pro procesory se dvěma aktivními čipy. Aby mohl fungovat Threadripper jako Epyc s plnou funkčností paměťových kanálů a PCIe, byly by potřeba nové desky. Druhý důvod je omezení výkonu, aby levnější Threadripper přeci jen neohrozil plně odemčené čipy Epyc. Epyc 7501 stojí 95 000 Kč a Threadripper 2990WX za 47 000 Kč by byl pro mnohé značně levnější volbou.

Aby mohl model 2990WX fungovat se všemi 32 jádry, muselo přibýt několik spojení mezi čipy. Každý ze čtyř čipů je spojen se třemi ostatními přes Infinity Fabric. To jsou červené spoje mezi CCX bloky na obrázku. Pokud bude zátěž a potřeba přístupu do paměti jen u dvou čipů s přímým spojením do RAM, je vše OK. Pokud ale zatížíme i další jádra (ideálně všech 32) a ta budou potřebovat přístup do paměti, nastane chaos a sběrnice Infinity Fabric se přetíží (manuál říká přímo slovo congestion). Není na tento způsob komunikace dimenzovaná, u Epyců k tomu nedochází, tam má každé jádro své paměti.

AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jádro v čipu bez vlastní paměti potřebuje do RAM, jde komunikace přes několik kroků. Z jádra do vnitřní Infinity Fabric v čipu, skrze něj přes externí Fabric do dalšího čipu, poté vnitřním Fabric do paměťového řadiče. To extrémně prodlužuje latence a procesor čeká na data z paměti zcela nečinně. AMD se snažilo upravit scheduler tak, aby se při zátěži preferovala jádra s přístupem do paměti, ale to nejde vždy. Pokud potřebujete 32 jader, proto jsme si koupili 2990WX, tak do paměti potřebují všechna jádra. S touto konfigurací hlavně nepočítají aplikace a někde doslova brutálně padá výkon, pod úroveň Threadripperu 2950X s polovinou jader. Tohle se prostě nepovedlo. Navíc nejvyšší model 2990WX neumí přepínat UMA vs NUMA.

Kromě toho všeho, tolik spojů přes Fabric velmi výrazně zvyšuje spotřebu procesoru. Anandtech změřil, že tato komunikace skrze Fabric si řekne o třetinu energie dodávané do procesoru (stejně je na tom Intel a mesh). U procesoru s jedním spojem (2950X) je to pouze pětina.

Precision Boost 2 a Overdrive

Druhá generace Ryzenů přinesla vylepšený Boost a Overdrive, nyní mají tyto funkce i nové Threadrippery. AMD už udává pouze základní a maximální takt, vše pak už záleží na desce a vašem chlazení. Základní takt je 3 GHz, typický Boost je při dobrém chlazení 3,4 GHz pro všechna jádra. Jedno nebo dvě jádra umí pak navýšit frekvenci až k 4,2 GHz. Čím lépe budete chladit, tím vyšší bude výkon ve všech scénářích. My realitu tradičně vyzkoušíme.

AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá možnost navýšení výkonu je Overdrive, který se zapíná v aplikaci Ryzen Master. Ten automaticky přetaktuje všechna jádra procesoru, zvýší se tím ale brutálně spotřeba – klidně i dvojnásobně proti normálu. Tento režim musí aplikovat výrobce desky, ten totiž jediný ví, co jeho kaskáda dokáže zvládnout.

AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Speciální režimy

Modely se šestnácti jádry a méně mají dva režimy „Game a Creators“. To jsou režimy s méně jádry a různým přístupem do pamětí (UMA/NUMA). Model 2990WX tyto režimy nemá, má jiné – „Legacy Mode“. AMD moc dobře ví, že 32 jader je pro Windows „overkill“ a tak umožňuje jádra vypnout v režimu šestnáct a osm aktivních jader. Vše se provádí v BIOSu nebo utilitě Ryzen Master. Ukážeme si to v testu her, který je výhodnější.

AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama