AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu

AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu | Kapitola 16

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 8. 2018 07:00 64

Seznam kapitol

1. AMD Ryzen Threadripper 2. generace 2. Novinky Ryzenu Threadripper 2990WX 3. Takty Ryzenu Threadripper 2990WX 4. Balení Ryzenu Threadripper 2990WX 5. AMD Ryzen Threadripper 2990WX 6. Testovací sestava a specifikace CPU 7. Syntetické testy – Paměti 8. Syntetické testy – Výpočetní operace
9. Komprese, multimédia, Javascript 10. Photoshop, Excel, šifrování 11. 3D rendering, Multitask, DOSBox 12. Spotřeba a teploty 13. Shrnutí výkonu a ceny 14. Přetaktování Ryzen Threadripper 2990WX 15. Další aplikace a herní výkon v Legacy Mode 16. Hodnocení a závěr

V dnešní recenzi se podíváme na procesor, který si v ČR asi nikdo na běžné činnosti nekoupí. Spíše než využitelný procesor pro domácí PC je to zajímavost. Windows ani většina aplikací nedokáže tolik jader rozumně využít, smysl bude mít snad jedině v serverech nebo v pracovních stanicích coby alternativa dražších serverových procesorů.

Reklama

Hodnocení a závěr

Výkon

Zhodnotit výkon není snadné, jelikož se na něj musíme podívat z několika pohledů. První problém je využitelnost tolika jader a vláken pod Windows, které s tím mají očividně problém. Je to dobře vidět po zvolení Legacy režimu, kdy výkon ve hrách razantně roste. S tím ale nic neuděláme, a musíme se spolehnout na to, že potenciální kupec má aplikaci a způsob jak využít celý potenciál procesoru. V případě, že máte aplikaci, která umí využít všech šedesát čtyři vláken, což může být nějaký software pro rendering, ray–tracing, modelování, výpočty kapalin, databáze, virtualizace a další, nic lepšího si pořídit nemůžete. Žádný jiný běžný desktop procesor takový vícevláknový výkon nemá. Snad jedině masivně přetaktovaný Core i9–7980XE se mu může přiblížit.

Druhý problém je nestandardní konfigurace pamětí z pohledu některých aplikací, které s takovou možností nepočítají a razantně v nich klesá výkon. To si musí majitel zkusit a podle toho se zařídit, třeba právě pomocí Legacy režimu i v těchto aplikacích. Slabší je také samozřejmě jednovláknový výkon, i když frekvence jednoho jádra kolem 4,2 Ghz je solidní. Pro běžného uživatele nebo hráče je potenciál čipu zcela nevyužitelný, ani pro zpracování videa není moc vhodný, šestnáctijádro je efektivnější. Model 2990WX je určen opravdu jen hrstce uživatelů na celém světě, ale je dobré, že taková možnost koupě existuje.

Provozní vlastnosti

Nikdo asi nečekal, že třicet dva jader bude mít spotřebu jako Ryzen 7. Přeci ale spotřeba překvapila. Procesor, který má TDP 250 W si reálně si řekl o téměř 400 W. Toto základní nastavení deska bez potíží zvládne, musíte ale chladit VRM. Teplota napájecí kaskády během pár minut mířila bleskově ke 100 °C. Teploty procesoru byly velmi dobré, v klidu se vejdete do 65 °C což skýtá značný potenciál k taktování. Zde doporučuji ale chladit vodou, vzduchový chladič se při dlouhé zátěži brzy unaví.

Přetaktování

Přetaktování bylo slušné, a hlavně snadné. Zde vůbec nedoporučuji taktovat manuálně. Raději vše svěřte automatice PBO Overdrive. Pokud procesor přetaktujete skrze Overdrive, pojedou všechna jádra stále někde mezi 4,0 – 4,2 GHz. Bude totiž stále pracovat i funkce Boost. V případě, že nastavíte takt ručně, třeba na 4,1 GHz. Budete mít sice krapet vyšší vícevláknový výkon, ale připravíte se o single–výkon na 4,2 GHz. Navíc spotřeba naroste takovým způsobem, až se vyděsíte. Při přetaktování skrze PBO jsem naměřil spotřebu 556 W, což je hodně, ale nic proti 725 W u manuálního přetaktování.

Osobní názor

Threadripper 2990WX je opravdu speciální procesor, který plně odpovídá svému názvu. Pokud se najde uživatel, pro nějž je šestnáct nebo osmnáct jader málo, má teď možnost si polepšit a nemusí kupovat serverovou desku s odfláklým BIOSem a zažívat horory při jejím oživování. Prostě osadí Threadripper 2990WX do X399 desky a je vše hotovo. Pro všechny ostatní jde o zcela zbytečný produkt, pro hry a zpracování videa, nebo oboje zároveň vám lépe poslouží šestnáctijádra a nižší modely.

Válku o jádra vyhrálo v roce 2018 AMD, jelikož nedokáží zatím vyrobit procesor s IPC jako Intel. Nezbývalo než bojovat jádry. Jde o to, jestli to byla válka na správném bojišti, jelikož využitelnost tolika jader je sporná. Doufám, že tímto válka o jádra skončila, a my se nedočkáme třeba 64jádrových procesorů, protože co bychom s nimi v desktopu dělali. Správná cesta je ve vyváženosti, správném poměru jader a frekvence. Uvidíme až se usadí prach, který na poli CPU zvířilo AMD, co oba výrobci přinesou na svých příštích výrobních procesech.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama