AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu

AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 8. 2018 07:00 64

Seznam kapitol

1. AMD Ryzen Threadripper 2. generace 2. Novinky Ryzenu Threadripper 2990WX 3. Takty Ryzenu Threadripper 2990WX 4. Balení Ryzenu Threadripper 2990WX 5. AMD Ryzen Threadripper 2990WX 6. Testovací sestava a specifikace CPU 7. Syntetické testy – Paměti 8. Syntetické testy – Výpočetní operace
9. Komprese, multimédia, Javascript 10. Photoshop, Excel, šifrování 11. 3D rendering, Multitask, DOSBox 12. Spotřeba a teploty 13. Shrnutí výkonu a ceny 14. Přetaktování Ryzen Threadripper 2990WX 15. Další aplikace a herní výkon v Legacy Mode 16. Hodnocení a závěr

V dnešní recenzi se podíváme na procesor, který si v ČR asi nikdo na běžné činnosti nekoupí. Spíše než využitelný procesor pro domácí PC je to zajímavost. Windows ani většina aplikací nedokáže tolik jader rozumně využít, smysl bude mít snad jedině v serverech nebo v pracovních stanicích coby alternativa dražších serverových procesorů.

Reklama

AMD Ryzen Threadripper 2. generace

AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel stále tvrdošíjně vyrábí „mnohojádra“ klasickým způsobem „monolitu“. Jelikož tím odpadá největší problém procesorů složených ze samostatných čipů – jak je efektivně propojit bez penalizace výkonu. Ani jinak slušný AMD „Infinity Fabric“ na to nestačí, čehož je právě důkazem Threadripper 2990WX a jeho brutální penalizace výkonu u jader, která nemají přístup do paměti přímo. O tom ale později v článku.

AMD vsadilo na nejlehčí způsob jak vyrobit masivní multijádro – vzali čtyři jádra Ryzenů a spojili je na jednom procesorovém PCB dohromady, vznikl tím 32jádrový procesor AMD Epyc, a dnes také AMD Threadripper 2990WX. AMD tvrdí, že výroba Ryzenů jde skvěle a procento zcela funkčních jader je vysoké. Má tedy dostatek jader k výrobě i těchto „monster“. Když jsem vloni předvídal, že nakonec se Epyc v plné konfiguraci do desktopu dostane, myslel jsem, že to AMD nakonec neudělá, z důvodu nižších marží u desktopu.

Nakonec se tak ale stalo, důvod je prostý, Threadripperů se celosvětově prodalo tak málo, že Epyc ve svém segmentu nijak neohrozily, nebyl důvod k obavám. Také nebylo kam jít, jak vylepšit po roce stávající generaci, když frekvence jdou navýšit jen málo? Muselo se jít cestou navýšení jader, jiná cesta nebyla. Osobně jsem ale očekával, že maximální konfigurace bude 24 jader a 32 opravdu zůstane jen doménou Epyc. AMD se ale rozhodlo uvést plný čip, s tím rozdílem, že oseká to, co dělá serverový CPU právě serverovým – propustnost pamětí. Druhý důvod byl zachování kompatibility na X399 platformě. Více si o tom povíme v následující kapitole.

AMD Threadripper 2990WX je postaven na čipu Epyc se čtyřmi die, všechny jsou aktivní
i Zdroj: PCTuning.cz
AMD Threadripper 2990WX je postaven na čipu Epyc se čtyřmi die, všechny jsou aktivní

Pokud dnes chcete HEDT, neboli absolutní highend, máte dvě možnosti – Intel X299, který se celosvětově mizerně prodává (což se nedivím za ty ceny), ale také konečně X399 od AMD. HEDT platforma musí být připravená pro dvě grafické karty, spoustu SSD disků, moře operační paměti, musí jít taktovat, a základ musí být hodně výkonný (ideálně hodně jader CPU). To obě platformy splní, také za ně zaplatíte v podstatě stejné peníze. Desky jsou drahé pro X299, tak i pro X399 a výběr není velký.

Ve válce o jádra nyní AMD zvítězilo. Na 32 jader v desktopu nemá Intel zatím odpověď a upřímně, ji asi nebude mít nikdy. Nepočítám s tím, že uvede 32jádrový procesor v uživatelském segmentu. Ohlášeno bylo tuším maximálně 28 jádro, takže to už asi bude muset být „Core i11–8990XE“ :) pro platformu X599.

Ve výkonu na jádro, frekvencích a taktování ale Intel stále vede, i takový Core i9–7890XE jde solidně taktovat. Válka o jádra je dle mého v desktopu pitomost, pro hry stačí bohatě osm jader, s více neumí hry efektivně pracovat (viz náš test). A profesionál pracující na Windows také nepotřebuje 64 vláken, systém od Microsoftu není pro takové množství threadů optimalizován, stejně tak 90 procent aplikací. Jak žalostně škáluje tolik vláken ve Windows, ukázal náš speciální test dvou Epyců. Velký počet jader je problém, systém Windows neškáluje s počtem jader lineárně, spíše naopak pro mnoho aplikací výkon klesá.

Modely druhé generace

V řadě Threadripperů druhé generace přicházejí čtyři procesory. V tuto chvíli je dostupný pouze model 2990WX, další přijdou na trh po létě. Nejvyšší model 2990WX disponuje třiceti dvěma jádry a oficiální cena je 1799 dolarů (48 000 korun s DPH). Druhý model 2970WX má aktivních jader pouze dvacet čtyři, je také o 500 dolarů levnější (37 000 korun s DPH). Třetí model 2950X je vylepšeným modelem 1950X z loňska. Za cenu kolem 20 000 Kč s daní získáte šestnáct jader a vyšší takty. Nejnižším modelem je 2920X s aktivními dvanácti jádry a solidní cenou kolem 15 000 korun s DPH.

AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní vlastnost Threadripperů je jasná, a říká to i jeho název. Počet jader a zpracovaných vláken je u modelu 2990WX roven číslu 64, což je opravdu velká výpočetní síla. K tomu připočtěme čtyřkanálový řadič pamětí a jejich maximální kapacitu 128 GB. Tohle všechno je důležité, ovšem Threadripper spolu s X399 nabízí ještě víc – ohromnou konektivitu. Přímo k procesoru je možné připojit čtyři grafické karty a tři M.2 NVMe disky s plnou konfigurací PCIe. K takovému připojení není nutné používat PCIe přepínač ani si pomáhat PCIe linkami z čipsetu. Takovou možnost Intel v tuto chvíli nenabízí (a dlouho nabízet nebude), AMD je zde ve výhodě.

Jak testovat 2900WX

I když se i tak nevyhneme řadě komentářů, které budou kritizovat testovací metodiku a testy, které nebudou šité na míru takhle masivně vláknovému CPU, pokusím se situaci krapet osvětlit. AMD uvádí Threadripper do desktopu jako desktopový HEDT procesor, nevím proč kvůli němu dělat výjimku v testovací metodice. U Core i9–7890XE si také nikdo nestěžoval na stejné aplikace jako u šestijádra Ryzen. Testovat jej tedy budu jako jakýkoliv jiný CPU, vzhledem k porovnatelností s dříve naměřenými CPU je to i logické. Asi ale nebudu průměrovat, ale výsledky si probereme konkrétně. Stejně to udělali v tomto případě i velké zahraniční redakce, nedělali speciální metodiku pro Threadripper 2990WX.

Je také ale jasné, že tohle CPU si nekoupí hráč, ale někdo, kdo využije jeho potenciál. AMD nám k tomu připravilo malou nápovědu. Základní Threadripper 2950X je určen tvůrcům obsahu, pomůže u editace videa, modelování, také u virtualizace. Nejvyšší model 2990WX už ale patří spíše do profi sféry. Na rendering, animace, vědecké výpočty a strojové učení. Já chtěl otestovat původně pouze model 2950X, který je blíže běžným uživatelům. Bohužel ten zatím koupit nejde, tak jsem si tedy pořídil jen model nejvyšší.

AMD Threadripper 2990WX – 32 CPU jader v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Abych ale vyšel vstříc i skutečnému použití tohoto CPU, zařadím i několik testů v neobvyklých aplikacích, kde by měl excelovat, a které patří do jeho „ranku“. Tam budeme ale srovnávat pouze mezi nejvýkonnějším HEDT Intelem a AMD procesorem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama