antec-solo-prostorove-usporne-ticho
Skříně, zdroje, chladiče Článek Antec Solo - prostorově úsporné ticho

Antec Solo - prostorově úsporné ticho | Kapitola 2

Dušan Šimonovič

Dušan Šimonovič

25. 3. 2009 06:00 21

Seznam kapitol

1. Základní popis a charakteristika 2. Chlazení 3. Konstrukce 4. Instalace 5. Hodnocení a specifikace

latCo vám nejvíce vadí na vaší stávající skříni? Může to být mnoho parametrů - rozměry, účinnost chlazení, praktičnost, kvalita vyhotovení, vhodnost pro vodní chlazení, kapacita nebo například i hlučnost. Právě na poslední zmíněný parametr se primárně zaměřuje rodina skříni Sonata od amerického Antecu a v dnešním testu se podíváme na model Solo.

Reklama

Základní výbava Antec Solo obsahuje pouze jediný přídavný větrák na nejtradičnějším umístění - vzadu pod zdrojem. Jde o 120 mm Antec TriCool s blíže neurčeným výkonnostními parametry a kuličkovými ložisky. K jeho přednostem patří možnost regulace otáček ve třech krocích - Low, Medium a High. Za tichý jej lze považovat pouze v nastavení Low a vzhledem k nutnosti otevřít bočnici pro přístup k regulátoru to bude asi jediné používané nastavení pro většinu uživatelů.

Antec Solo - prostorově úsporné ticho
i Zdroj: PCTuning.cz
Antec Solo - prostorově úsporné ticho
i Zdroj: PCTuning.cz

Konstruktéři mysleli při návrhu pozice zadního větráku i na aerodynamický hluk. Krycí mřížka je kousek vypouklá a díky tomu méně trpí na turbulence, které se při nižších otáčkách (a tedy i průtoku) téměř neprojevují.

Antec Solo - prostorově úsporné ticho
i Zdroj: PCTuning.cz

Další dvojici větráků lze osadit před prostor pevných disků. V tomto případě jde o pozice pro 92 mm modely, které jsou navíc vybaveny i praktickým prachovým filtrem. Pokud máte rádi své disky, je jejich osazení dobrý nápad, protože z jejich asistencí se osazené disky drží s teplotou na ideálních 35 stupních.


Chlazení disků přispívá i fakt, že jsou umístěny podélně a proudění vzduchu kolem nich nic nebrání. Pokud nechcete používat další větráky, lze s tolerancí určitého zhoršení teplot využít i podtlak vytvořený zadním větrákem, zdrojem či některými modely dvouslotových grafik. Antec totiž nemá žádné hloupé perforace bočnic a prostor pro disky je díky tomu přirozeným místem nasávání vzduchu.

Antec Solo - prostorově úsporné ticho
i Zdroj: PCTuning.cz

Velmi klasický způsob proudění vzduchu uvnitř skříně jednoduše funguje. Solo se nezaměřuje na nejvýkonnější sestavy, pro které Antec vyrábí skříně ze série Performance, neztratí se však ani u výkonných procesorů. Teploty přetaktovaného čtyřjádra jsou v normě, stejně tak je dostatečné i proudění kolem základní desky či grafické karty. Chlazení disků patří k nejlepším možným.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama