Anthem – Jak se dá zpackat zaručený bestseller
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Anthem – Jak se dá zpackat zaručený bestseller

Anthem – Jak se dá zpackat zaručený bestseller | Kapitola 7

Jan Preclík

Jan Preclík

4. 3. 2019 03:00 25

Seznam kapitol

1. Úvod a pohled do minulosti 2. Příběh 3. Herní svět 4. Třídy obleků a výbava
5. Typy misí 6. Gameplay aneb co jsem miloval a co nesnášel 7. Závěr

Od oznámení dlouho očekávané RPG uplynulo půl druhého roku. Od kritiků po celém světě však tento tříáčkový titul sklízí nelichotivou kritiku. I my jsme den před vydáním nažhavili linku a hru podrobili důkladnému týdennímu, bezmála padesátihodinovému testu. Co se vám bude na hře líbit, a co naopak ne?

Reklama

Anthem je bezesporu originální hra na hrdiny s ohromným, bohužel nevyužitým potenciálem. Bioware přišel s úžasným nápadem, jak do RPG zahrnout mechy, který opravdu funguje. Tihle minimechové nejsou neohrabaní, naopak ovladatelnost je skvělá a moderní kyberoblek působí v jinak archaickém světě opravdu bombasticky. Skoro jako kdyby se Tony Stark objevil v patnáctém století v období husitských válek. Kombinace hi-tech vybavení v jinak archaickém světě je velmi působivá.

Anthem – Jak se dá zpackat zaručený bestseller
i Zdroj: PCTuning.cz

Veliká škoda ovšem je, že ač firma Bioware vyvíjela hru dlouhých šest let, nedokázala ani z poloviny využít její skrytý potenciál. Wow efekt odezněl zhruba po první desítce herních hodin. Brzy se mise začaly opakovat a příběh se spoustou zbytečných odboček, které nespouštěly mise, se rychle stal spíše otravným. Kromě toho je na scénáři vidět snaha o vytvoření naprosto unikátního světa, což novému hráč chápání děje značně komplikuje. To už by dřív bez návodu vyndal ježka z klece a ještě stihl sestavit Tleskačovo létající kolo, než by porozuměl všem souvislostem ze hry.

Anthem – Jak se dá zpackat zaručený bestseller
i Zdroj: PCTuning.cz

Hře chybí jakákoli motivace a rozmanitost. Jediným motorem je zde dokončení příběhu. Jakmile ten konec přijde, za předpokladu, že mám s kým hrát, tak v pořádku, budu chodit s kamarády grindovat a na Discordu s nimi žvanit o holkách a obecně o životě. Problém je, že ten grind je stále o tom samém a hra s kamarády dopomůže jen k tomu, že nechuť hru hrát přijde o pár hodin později, než kdybych procházel Strongholdy v náhodně namixovaném kvartetu.

Anthem – Jak se dá zpackat zaručený bestseller
i Zdroj: PCTuning.cz

Udržet u repetitivních grindů hráče může pouze poslední quest, který je zřejmě posledním zoufalým výkřikem vývojářů, řvoucí: „Prosím, ještě neodcházej! Ještě si chvíli hraj!“ Smyslem questu, bez legrace, je splnit přesně stanovené počty jednotlivých misí. Co se stane po splnění tohoto úkolu? Fakt nevím. A upřímně, je mi to úplně fuk.

Je to vážně škoda. Hra postrádá cokoli, co by hráče po dokončení story módu a dosažení maximální úrovně nutilo se do hry opětovně vracet. Představte si, že hrajete Diablo. Jeho dějová linka končí dokončením prvního města a třicátou úrovní postavy. Tehdy vám taky začínají padat druhé nejlepší předměty. Ty úplně nejlepší vám začnou padat až ve chvíli, kdy máte spoustu těch „druhých nejlepších“, aby vaše postava byla při hře na nejtěžší obtížnost schopná něco uhrát a nejen být horkým favoritem na seznamu dárce orgánů. Nenaštvalo by vás to? Nebyla by to totální dehonestace perfektního RPGčka? Bohužel, to se v tomto případě děje.

Anthem může zachranit jedině rychlá reakce Biowaru na komunitu hráčů, překopání celého RPG systému, dodání nových map a příprava nových misí, které budou rozmanitější a dynamičtější. Neškodilo by taky větší množství různých typů nepřátel. Ale pokud na téhle překrásně vypadající „demoverzi“ strávili šest let, jak dlouho jim bude trvat to dotáhnout alespoň na bodové ohodnocení sedm z deseti?

Anthem – Jak se dá zpackat zaručený bestseller
i Zdroj: PCTuning.cz

Přesto se i v mém okolí najdou hráči, kteří si Anthem zamilují a nedají na ni dopustit. Mí kamarádi tuhle hru i přes její chyby milují a baví stále stejným grindem za účelem vylepšování postavy. Větší je ale ta část hráčů, která  během 25 hodin dohraje příběhovou linku, následně si chvilku  zahraje Stronghold mise, a pak uvolní drahocenných 55 gigabytů na svém SSD nějaké smysluplnější pařbě, jako je třeba Fortnite (špatný pokus o vtip).

Pokud i tak chcete hru zkusit, jděte cestou předplatného Origin Premier. Za jeden měsíc zaplatíte zhruba 400 Kč a ve zbylých třech týdnech si můžete zastřílet v podobně kvalitním Battlefieldu V, případně si s klukama z Juventusu kopnout do balónu. Za zlomek ceny si tak zahrajete dvě průměrné AAA hry a uděláte i něco pro své zdraví.

Minimální požadavky:

  • OS: Windows 10 x64
  • CPU: Intel Core i5 3570 / AMD FX-6350
  • GPU: Nvidia GTX 760 / AMD Radeon 7970/R9280X
  • RAM: 8 GB
  • VRAM: 2 GB
  • HDD: 50 GB

Doporučené požadavky:

  • OS: Windows 10 x64
  • CPU: Intel Core i7-4790 3.6 GHz / Amd Ryzen 3 1300x
  • GPU: Nvidia GTX 1060 / RTX 2060 / AMD RX 480
  • RAM: 16 GB
  • VRAM: 4 GB
  • HDD: 50 GB
                 
Anthem
KLADY
Anthem – Jak se dá zpackat zaručený bestseller
i Zdroj: PCTuning.cz
Anthem – Jak se dá zpackat zaručený bestseller
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
Úžasná grafika Repetitivní
Perfektní hudba Otravný příběh
Čtyři různé Javeliny (mech. obleky) Absence motivace hru hrát dál
Prvních pár hodin hratelnosti Velmi krátké
Kombinace zbraní a kouzel Kvalita lootu závisí na dosažené úrovni
  Chybí statistiky
  Práce s inventářem
★★★★★★★★★★
Orientační cena s DPH: 1650 Kč

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama