aplus-case-cs-monolize-twin-fan-vetrne-monstrum
Skříně, zdroje, chladiče Článek Aplus Case-CS Monolize Twin Fan - větrné monstrum

Aplus Case-CS Monolize Twin Fan - větrné monstrum | Kapitola 7

Petr Válek

Petr Válek

11. 9. 2008 01:00 25

Seznam kapitol

1. Aplus Case-CS Monolize Twin Fan, balení 2. Popis 3. Další detaily 4. Vnitřní konstrukce
5. Systém chlazení a kabeláž 6. Instalace 7. Zkušenosti z provozu a závěr

V dnešní recenzi se budeme věnovat zajímavému produktu firmy Aplus Case, skříni Monolize. Kromě toho, že jde o model typu BigTower, její zvláštností je vybavení bočnice dvojicí obřích ventilátorů, které mají v průměru úctyhodných 25 cm. Můžete si být jistí, že pokud je rozsvítíte, nikdo vaší mašinku nepřehlédne.

Reklama

Jednoduchá instalace proběhla zcela bez problémů a já byl zvědavý, jak si povedou instalované obří ventilátory. Po zapnutí se na skříni rozsvítí jak pětice diod na každém větráčku, tak indikace zapnutí větráčků v podobě dalších diod na ovládacím panelu.

Aplus Case-CS Monolize Twin Fan - větrné monstrum
i Zdroj: PCTuning.cz

Samozřejmostí je taktéž rozsvícení loga A plus, jehož podsvit je ale možno vypnout. Na následující fotce je vidět testovaný case s vypnutým podsvícením zmíněného loga.

Aplus Case-CS Monolize Twin Fan - větrné monstrum
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlučnost po prvním zapnutí byla díky maximálním otáčkám dodaných ventilátorů sice přijatelná, leč po delším sezení vedle pc spíše nepříjemná. Uváděných 32dBA by výslednému svistotu odpovídalo, přeci jen i přes nízké maximální otáčky jsou tak velké fany logicky dosti hlučné.
Pokud je ale stáhnete na minimum, pak již o nich téměř nevíte (cca odhadem 300 ot/min). Výhodou je, že je můžete úplně vypnout, což ocení zejména milovníci filmů.

Testovací sestava je stejná jako v případě nedávno testované M9 od Thermaltake , základní deska s Intel 965PT, Intel C2D E7200 a grafická karta MSI 9600GT Hybrid Freezer. Soupis následuje.

Testovací sestava

  • Procesor Intel C2D E7200 2,53GHz
  • Základní deska Biostar T-Force 965PT
  • Grafická karta MSI 9600GT Hybrid Freezer
  • Operační paměti Aeneon DDR2 800MHz
  • Optická mechanika ASUS 1814 Serial ATA
  • Pevný disk WD2000JB IDE
  • Zdroj CoolerMaster 430W
  • Operační systém Win Vista Ultimate 64
  • Software SpeedFan, RivaTuner, 3DMark2005, defragmentace disku

Testoval jsem v několika nastaveních, a to s plnými otáčkami osazených ventilátorů mimo zatížení (běžná práce) a v zatížení (3DMark2005), a ještě s defragmentací.
Dále jsem vypnul jeden osazený ventilátor a testoval opět v zatížení, při běžné práci a při defragmentaci. Následně jsem vypnul oba ventilátory a provedl měření ve třech způsobech zatížení. Posledním měřením pak bylo nastavení otáček ventilátorů na minimum a opětovné přeměření v zátěži, při běžné práci a v defragmentaci.

Každé ze zatížení bylo aplikováno po dobu jedné hodiny, tedy kromě defragmentace, které jsem dal pouhých 30 minut. Teploty byly odečítány pomocí prográmků SpeedFan a RivaTuner. Odečítal jsem teplotu procesoru, základní desky, pevného disku a grafické karty. Výsledky jednotlivých měření pak najdete níže. Během testování se pohybovala teplota v místnosti v rozmezí od 24-25°C.

2 x Fan Max. Ot.Běžná práceDefragmentace3DMark2005
CPU394050
HDD323436
GPU495069
Chipset272934
2 x Fan Min. Ot.Běžná práceDefragmentace3DMark2005
CPU404152
HDD353738
GPU606072
Chipset313336
1 x Fan Max. Ot.Běžná práceDefragmentace3DMark2005
CPU424453
HDD353739
GPU585976
Chipset343740
Fany OFFBěžná práceDefragmentace3DMark2005
CPU454658
HDD384040
GPU656580
Chipset424448

Tabulka s naměřenými teplotami jasně dokazuje, že i přes minimální otáčky ventilátorů se teploty udržují ve slušném rozmezí. Jediným, komu není nejlépe je CPU, nicméně jeho vysoké teploty jsou dány tím, že používám na testování klasický box s nižší výškou základny. Při použití lepšího chladiče by byly teploty mnohem lepší.

Pokud ventilátory vypneme úplně, samotný zdroj nezvládne odsát z natolik veliké skříně tolik vzduchu, aby nebyly provozní teploty na samotné hranici pro jednotlivé komponenty.

Systém chlazení je možno ještě doplnit dvojicí 120 mm pomaloběžných ventilátorů a i bez nich je dostatečně výkonný i při minimálních otáčkách. Značnou nevýhodou je však to, že výrobce nevybavil ventilátory lapači nečistot. Právě jejich absence bude mít při delším používaní skříně značný vliv na zaprášenost PC.

Takže je třeba říci, ano, jsem spokojen, řešení chlazení, respektive jeho účinnost je vynikající. Ale bohužel, není domyšleno natolik, aby se dalo říci, že je perfektní.

Závěr

Dnes testovaný počin firmy Aplus case, model CS-Monolize Twin Fan je úctyhodným zástupcem skříní typu Big Tower. Jeho největší zvláštností a zároveň zajímavostí je osazení skříně dvojicí pomaloběžných ventilátorů o průměru 25 cm.

Kvalita zpracování, vybavení a celkový dojem z celé skříně je více než dobrý. Jde o ulitu přímo určenou tunerům, kteří milují různá světýlka a vychytávky a její konstrukce přímo vybízí k tomu si trošku zamodovat. Pevnost, jednoduchost instalace a spousta místa dovoluje instalovat i dvouprocesorové systémy ve spojení se SLI či CF osazením. Díky systému chlazení budete mít jistotu, že se Vám Váš miláček nepřehřeje.
Bohužel právě systém chlazení je paradoxně nedomyšleností tohoto case. Poukazuji samozřejmě na chybějící systém lapání nečistot, kterých přes instalované větráčky přejde opravdu mnoho.

Pokud jste ale dostatečně zručným PC kutilem, předpokládám, že prakticky jedinou špatnost této skříně dokážete eliminovat vytvořením vlastního protiprachového systému. Přesto bych ale u skříně, jejíž cena se rovná celým třem tisícovkám podobné zaváhání nečekal.

Myslím, že si tento poněkud šílený počin své majitele najde, kdybych já sám neměl kvalitní skříň nějaký ten pátek, asi bych se pro Monolize rozhodl. Kvalita Aplus Case, spolu se solidním vybavením, za normální peníz je rozhodně více než očividná.

Klady

  • Dílenské zpracování
  • Systém chlazení (2 x 25 cm fany)
  • Velký počet pozic
  • Jednoduchá a bezšroubková instalace
  • Pevnost skříně díky použitému materiálu
  • Příjemný design

Zápory

  • Chybějící systém lapání nečistot
  • Trochu vyšší cena

Za zapůjčení testované skříně děkujeme společnosti Alfa Computer

Aplus Case-CS Monolize Twin Fan - větrné monstrum
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení testovacích komponent děkujeme společnostem Abacus Electric a MSI

Aplus Case-CS Monolize Twin Fan - větrné monstrum
i Zdroj: PCTuning.cz
Aplus Case-CS Monolize Twin Fan - větrné monstrum
i Zdroj: PCTuning.cz

    

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama