Asus Crossblade Ranger: funkce ROG už i pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Crossblade Ranger: funkce ROG už i pro AMD

Asus Crossblade Ranger: funkce ROG už i pro AMD | Kapitola 10

Michal Šimonek

Michal Šimonek

26. 8. 2014 04:00 10

Seznam kapitol

1. Úvod a stručné představení čipsetu A88X 2. Teorie slajdů ROG ve zkratce 3. Představení základní desky 4. Detailní části Crossblade a napájení 5. popis BIOSu
6. Softwarová vybavenost 7. Testovací sestava, CPU a paměťové testy 8. Měření výkonu – grafický výkon a řadiče 9. Přetaktování základní desky a provozní vlastnosti 10. Závěrečné vyhodnocení

Málokdo by čekal, že se mezi hráčskými produkty Asus s označením ROG objeví základní deska pro platformu AMD FM2+. Jenže zatímco socket AM3+ pro výkonné procesory už jen dožívá, procesorům, či spíše APU ve střední třídě, věnuje AMD velkou pozornost a tak se i Asus u nové desky z řady ROG soustředil právě na ně.

Reklama

Výkon a přetaktování

Výkon základní desky si nezadá s druhou A88X-PRO. I tak je na tom Crossblade v průměru o něco lépe, ale to bych přičítal zejména novějším driverům a BIOSům. Kaveri je celkem nový čip a za uplynulý půlrok se ještě ladilo. V přetaktování by deska měla být špičkou, je k tomu vybavená nejen po hardwarové stránce, ale i možnostmi nastavení BIOSu. Své schopnosti však ukáže teprve s tekutým dusíkem.

Inovace, provozní vlastnosti a vybavenost

Fandové se po letech dočkali nové základní desky ROG pro AMD. Nyní i tito nadšenci mohou do svého PC zapojit například panel ROG Front Base, mohou si sehnat OC Panel a zařízení hardwarově propojit pro příjemnější ladění. Pro hardcore overclockery je zde pomalý mód bootování, TurboV Core a také optimalizace pro LN2 a podrobnější nastavení BIOSu. Klasičtí hráči využijí více funkce Keybot, Gamefirst III a nebo Soundstage. A pro zvýšení výkonu si odzkouší třeba 5-way Optimization.

Design a zbarvení desky je povedené, vzhledu odpovídá i kvalita součástek, potěší digitální napájení a velmi podrobné nastavování jednotlivých kroků napětí v BIOSu, včetně onoho napájení. Deska podporuje zapojení dvojice grafických karet do Crossfire.

Osm konektorů SATA je v dnešní době standard, zvláště pak u platformy AMD. Použití čipu Intel LAN čipu a ALC 1150 jako základu pro zvuk patří k dalším pozitivům. Hračičky potěší množství ladících tlačítek a diagnostický displej. Chválím i udržovanou funkci BIOS Flashback pro případy nouze.

Při výraznějším taktování bude potřeba dochlazovat vrchní pasiv, ten se při napětích APUNB okolo 1,3 V a více začne enormně zahřívat. Těžko říci, zda by jinak propojení obou pasivů pomocí heatpipe tento neduh eliminovalo.

Asus Crossblade Ranger: funkce ROG už i pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Subjektivní názor

Nedělám si iluze, že třeba v České republice se tato základní deska stane na platformě AMD prodejním trhákem, to není u dražších modelů obvyklé.

Přesto se o její osud neobávám a své místo si u největších fandů a nadšenců najde. K podobné desce doporučuji jen to nejlepší pro A88X – procesory A10-7850K, 7700K a nebo 6800K. Dále Athlon x4 860K a 760K. Zkrátka všechny procesory s otevřenými násobiči náležící ke generacím Kaveri nebo Richland (Trinity je nyní zbytečné kupovat, když Richland má lepší správu napájení a lepší možnosti taktování).

Otázkou je potom využíti dvou grafických karet. Problémem je nižší výkon APU, který už může dvě grafiky brzdit (avšak záleží často na hře) – smysl má tak CrossFire z Radeonů R9-270x anebo maximálně R9-280. Možná nějaké zapojení R7-260x by mohlo být optimální, ale tady už platí další pravidlo, že kvůli problémům, které s multi-GPU souvisí, nemá moc smysl nahánět výkon propojením dvou slabých karet, když se můžete k vyššímu výkonu propracovat rychlejší grafikou a problémům multi-GPU se vyhnete.

Pro ty, co se občas baví s tekutým dusíkem, je Ranger ideální volba. Doporučená cena by měla být okolo 3700,- Kč, to je u produktu z rodiny ROG a A88X tak akorát. V době dokončení recenze byla cena velmi rozkolísaná, od 3700,- Kč po více než 4000,- Kč. Ale to už by bylo na platformu A88X i s ohledem na cílový segment moc.

Asus Crossblade Ranger: funkce ROG už i pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu Asus CROSSBLADE RANGER poskytuje server Heureka.cz

PC Tuning uděluje zlaté ohodnocení nadšenců a overclockerů.Deska pro mainstreamový AMD FM2+ s excelentními možnostmi pro domácí i extrémní overclocking, doplňkové funkce audia a kvalitní zpracování.

Asus Crossblade Ranger: funkce ROG už i pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Za poskytnutí základní desky patří poděkování společnosti Asus.

SSD disk věnoval Seagate a HyperX, i jim proto patří také díky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama