Asus GeForce GTX 660 — Nový král poměru cena/výkon?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus GeForce GTX 660 — Nový král poměru cena/výkon?

Asus GeForce GTX 660 — Nový král poměru cena/výkon?

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

13. 9. 2012 10:00 87

Seznam kapitol

1. Godot dorazil, čekání ale nekončí 2. Parametry GeForce GTX 650 a 660 3. Asus GeForce GTX 660 — balení, karta, detaily 4. Asus GeForce GTX 660 — jádro, chladič, specifikace 5. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika 6. 3DMark Vantage, 3DMark 11, Anno 2070 7. AC: Revelations, Battlefield 3 8. Crysis, Crysis 2
9. DiRT 3, Just Cause 2 10. Metro 2033, Splinter Cell: Conviction 11. Přetaktování, výkon Asus DirectCU II TOP 12. Hlučnost, teploty, spotřeba 13. Celkový výkon 14. Poměr cena/výkon 15. Závěr

Trvalo to téměř věčnost, ale nakonec jsme se dočkali. nVidia půl roku po GeForce GTX 680 uvádí nejočekávanější modely rodiny Kepler — GeForce GTX 660 a 650. Dnes přinášíme recenzi výkonnější z nich. Jde o konkurenta AMD Radeonů HD 7800, který by chtěl obsadit trůn v kategorii nejlepší poměr cena/výkon. Podařilo se to?

Reklama
Asus GeForce GTX 660 — Nový král poměru cena/výkon?
i Zdroj: PCTuning.cz


nVidia GeForce GTX 660 Ti

Když před měsícem vyšla GeForce GTX 660 Ti, rozepsal jsem se v úvodu její recenze o neustálém a v jistém slova smyslu i absurdním čekání. Jakmile se na trhu objeví nová grafická karta, řada uživatelů tento krok sice ocení, druhým dechem však dodá, že zrovna tento model nehledají, za zaváděcí cenu nemá požadovaný skvělý poměr cena/výkon, bude lepší počkat na snížení cen/novou kartu či rovnou generaci konkurence a podobně. Když pak něco z výše uvedeného nastane, je už na světě další podobná záminka k dalšímu čekání a bludný kruh se opakuje. Především internetové diskuse jsou těchto příspěvků plné a nepochybuji, že tomu tak bude i tentokrát. Vždyť do Vánoc tu přece zaručeně budou AMD Radeony HD 8000, takže kdo by dnes kupoval novou kartu!

Asus GeForce GTX 660 — Nový král poměru cena/výkon?
i Zdroj: PCTuning.cz


nVidia GeForce GTX 680

Kdo se podobnými diskusemi po vydání GeForce GTX 680 nechal přesvědčit, že má smysl s koupí nového počítače či jen grafické karty ještě pár týdnů počkat nový na mainstream rodiny Kepler, se dnes pravděpodobně tluče do hlavy. Ač se to na první pohled nemusí zdát, čekání na vytoužené mainstreamové modely se protáhlo na dlouhého půl roku a to je ve světě IT skutečně velmi dlouhá doba.

Asus GeForce GTX 660 — Nový král poměru cena/výkon?
i Zdroj: PCTuning.cz


AMD Radeon HD 7870

Po půl roce jsme se tedy oněch vytoužených karet střední třídy z rodiny Kepler dočkali. Nabízí se proto otázka, zda to alespoň mělo nějaký smysl. AMD nedávno výrazně snížilo ceny svých karet a kdo hledal onen ideální kup v cenové hladině okolo pěti tisíc korun, může už několik týdnů hrát na AMD Radeonu HD 7850 dle verze 1-2 GB za čtyři až pět nebo HD 7870 za šest tisíc. Je zřejmé, že nVidia s GeForce GTX 660 tento poměr plus mínus vyrovná. Jeho výrazné překonání však čekat nelze. Takto se tento výrobce téměř nikdy nechová. Mimochodem i čekat na zlevnění Radeonů HD 7800 bylo poněkud nelogické a trvalo pět měsíců.

Ani v případě, že ve vašem počítači musí být jednoznačně karta s logem nVidia GeForce, nepřináší GTX 660 do střední třídy nic převratného. Kdo už půl roku přemýšlí nad koupí nové karty, mohl v počítači už dávno mít například GeForce GTX 560 s jedním z dlouhodobě nejlepších poměrů cena/výkon na trhu. GeForce GTX 660 je sice o něco rychlejší, ale také o ekvivalentní část dražší. Bylo tedy skutečně nač půl roku vyčkávat?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama