Asus O!Play Air HDP-R3 – multimediální tank se vším všudy
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus O!Play Air HDP-R3 – multimediální tank se vším všudy

Asus O!Play Air HDP-R3 – multimediální tank se vším všudy | Kapitola 5

Tomáš Linhart

Tomáš Linhart

17. 6. 2010 03:00 18

Seznam kapitol

1. Pár slov úvodem 2. Design a konektivita 3. Hardware a menu 4. Internetové funkce 5. Video formáty 6. Shrnutí a závěr

Doba nízkého PAL rozlišení pomalu končí a ze všech stran se na naše harddisky tlačí video v pořádném HD rozlišení. Ať už je to 720p nebo rovnou 1080p, je potřeba ho nějak dostat na obrazovku televize. A tady nám pomůže právě HD multimediální přehrávač Asus O!Play Air HDP-R3, který si poradí se všemi podstatnými formáty.

Reklama

Nemá cenu podrobně vypisovat co všechno O!Play Air přehraje. Přehraje toho totiž opravdu hodně. WMV2 a WMV3 zvládá bez problémů s různým datovým tokem a fps. Pouze u některých starších WMV1 videí jsem zaznamenal problém - přehrávač je nebyl schopný vůbec přehrát. Jedná se ale opravdu už o dost obsolentní kodek a v dnešní době se s ním takřka nesetkáte. WMV-HD, tedy videa s VC-1 kodekem nečinily přehrávači problémy, ať už šlo o celé Blu-ray disky (tedy zkopírované 1:1), nebo jejich ripy v tomto kodeku. MPEG-1 i MPEG-2 video je bez problémů, zvládá bez chyb v obraze i 20Mbit 60fps 1080p MPEG-2 video. Na MPEG-2 Blu-ray disky (často sportovní, hudební obsah) totiž můžete ještě narazit, nemusíte se tak bát vysokého datového toku. Jak byste očekávali, nečiní O!Play Air problémy ani MPEG-4 DivX a XviD videa, opět v různých datových tocích, fps a verzích těchto kodeků. Ostatní uváděné podporované formáty jako MOV, ASF, RM zvládal přehrávač bez problémů, nicméně video ve formátu FLV se mi nepodařilo spustit vůbec (Invalid File), nebo se spustilo, ale přehrávala se pouze zvuková stopa. 

Asus O!Play Air HDP-R3 – multimediální tank se vším všudy
i Zdroj: PCTuning.cz

Podpora kontejnerů odpovídá specifikacím (AVI, WMV, MPEG, MPG, MP4, MOV, MKV, TS, M2TS, VOB) a bohatě tak zastřešuje běžné soubory s video obsahem. nečekejte ale nic navíc mimo oficiálně uvedené formáty, např. video ve formátu M2T přehrávač ani nezobrazí v menu. Trendem dnešní doby ale není nic z výše zmíněného. Po prolomení BD+ ochrany od SONY programem AnyDVD HD (tedy okamžitě, kdy se tyto disky dostaly na trh) doslova raketově vzrostla popularita ripů v kodeku H.264 a MKV kontejneru a dnes se už prakticky do ničeho jiného HD obsah neripuje. Proto tomuto formátu věnuji celý následující odstavec, jelikož mi je jasné, že právě MKV soubory bude Váš O!Play Air přehrávat nejčastěji.

Asus O!Play Air HDP-R3 – multimediální tank se vším všudy
i Zdroj: PCTuning.cz

Podpora MKV a extrémní testy

Myslím, že tato problematika nebyla na PCT ještě popsána, proto zkusím zkráceně vysvětlit o co se jedná. Ten kdo ripuje Blu-ray disk do MKV souboru (přesněji do H.264 kodeku a MKV kontejneru), má možnost nastavit různé parametry při enkódování. Dva nejdůležitější jsou tzv. "Level" (Level3.1/4.1/5.1) a počet referenčních snímků (RF, běžně 3 až 16). V jakém Levlu a kolik RF má daný MKV soubor zjistíte pomocí utilitky MediaInfo. Výsledné ripy jednoho Blu-ray disku se tedy v těchto parametrech mohou lišit. To jaký počet Levlů a RF bude mít finální rip, záleží čistě na enkodérovi (označuje ho (častěji celou skupinu) tag na konci jména souboru).Proč se o tom vlastně vůbec zmiňuju? Potíž je v tom, že přehrávače jako tento, nezvládají určité kombinace Levlů a referenčních snímků. Multimediální tank např. zvládne přehrát MKV filmy enkódované v Levlu4.1 s 4RF, ale už korektně nepřehraje MKV v Levlu5.1 s 16RF. Může potom dojít k situaci, že si domů donesete výrobek s nálepku "MKV ready" a při spuštění MKV filmu bude v lepším případě docházet ke kostičkování obrazu, v tom horším film nespustíte vůbec. Abych Vás ale trochu uklidnil, neopodstaněné používání Levlu5.1 a RF>10 (tedy kombinace působící nejvíce problémů, zvláště výsoký počet RF) si brzo uvědomily všechny skupiny a jednotlivci vypouštějící tyto ripy na internet a dnes se setkáte v drtivé většině s ripy v Levlu4.1 s 3-10 RF. Proto dnes už toto téma není tak aktuální, jako bylo nedávno a bez problémů na těchto přehrávačích přehrajete všechny dnešní MKV filmy. (Více o této problematice česky tady.)

Ale pojďme zpět k Asus O!Play Air. Abych dostál svých slov v uvodním odstavci, dal jsem mu přehrát jak standartní MKV soubory, tak i ty "extrémní". Všechny bežné MKV soubory (720p i 1080p) v Level 3.1/4.1/5.1 se standardním počtem RF (4-10) přehrál bez problémů. Už tady by se dalo říct, že přehraje všechny běžné MKV ripy. MKV 720p Level5.1 s 12 RF také ještě zvládl, MKV 1080p Level5.1 s 11RF už ale ne. Absolutní vrchol v podobě známého samplu Planet_Earth_From Pole_to_Pole_1080p_sample_20Mbits_L5.1_16RF.mkv byl už naprosto nad jeho síly, obraz masivně kostičkoval. Co O!Play Air už také nezvládl, byl trailer z posledního Bonda v MP4 (Level5.1 s 9RF). Na výsledky se můžete podívat v přiloženém videu.

Pokud se ptáte jak si O!play vede u Blu-ray a MKV s masivními bitrate (více než 20Mbit/s) (a vězte, že zas tak neobvyklé nejsou), tak musím konstatovat, že dobře. Testoval jsem na více souborech (už i v prvním videu je ukázán Star Trek 2009 1080p s průměným bitrate 15Mbit/s), ale myslím že stačí když řeknu, že O!Play Air zvládnul bez záškubů a kostičkování přehrát sample Cloverfield.2008.1080p.BluRay.DTS.x264-CtrlHD.mkv (L5.1 s 5RF) s průměrným bitrate 38Mbit/s a s vrcholem kolem 66Mbit/s (bez chyb mi šel přehrát až po připojení disku přes e, přes USB 2.0 byly chyby v obraze, i když by přenosová rychlost USB 2.0 měla stačit..).

Obrazy DVD a BD disků

Podpora .ISO formátu není Asusem oficiálně udávána, O!Play ale .ISO umí, proto to můžete brát jako příjemný bonus. U DVD ISO Vám nabídne menu včetně bonusů a jde s ním pracovat, tak jak jste zvyklí z Vašeho DVD přehrávače nebo PC. Blu-ray ISO umí otevřít, přehrát film, ale to je všechno. Neumí menu ani bonusy. Škoda. Opět nezbývá než doufat, že Asus přinese tuto podporu v některém z dalších firmware, toto je ale bohužel nedostatek všech podobných přehrávačů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama