Asus O!Play Air HDP-R3 – multimediální tank se vším všudy
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus O!Play Air HDP-R3 – multimediální tank se vším všudy

Asus O!Play Air HDP-R3 – multimediální tank se vším všudy | Kapitola 4

Tomáš Linhart

Tomáš Linhart

17. 6. 2010 03:00 18

Seznam kapitol

1. Pár slov úvodem 2. Design a konektivita 3. Hardware a menu 4. Internetové funkce 5. Video formáty 6. Shrnutí a závěr

Doba nízkého PAL rozlišení pomalu končí a ze všech stran se na naše harddisky tlačí video v pořádném HD rozlišení. Ať už je to 720p nebo rovnou 1080p, je potřeba ho nějak dostat na obrazovku televize. A tady nám pomůže právě HD multimediální přehrávač Asus O!Play Air HDP-R3, který si poradí se všemi podstatnými formáty.

Reklama

O!play Air dostal nedávno v podobě firmware 1.09P nadílku zbrusu nových internetových funkcí, pojďme se tedy na ně podívat. Pod záložkou On-line Media v hlavním menu se dále skrývá 5 položek: Internet Radio, Internet TV, Picasa, Flickr a Weather. Rádio je dále členěno do sekcí TOP100, TOPGenre a TOPRegion. Jde také hledat rádia podle místa/státu, ale např. pro ČR nebyl seznam vůbec kompletní (omezeno na 100 rádií), proto asi nejvíce využijete funkci hledat, která je zde také přítomna a funguje překvapivě spolehlivě. Rádia si můžete uložit do oblíbených a můžete ho taktéž nechat hrát na pozadí.  

Co se týče televizí, tak zde je seznam opět limitován na 100 a nutno říct, že výběr je tragický. V podstatě zde nenajdete žádnou lepší internetovou TV. Většinou se jedná o předdefinované Čínské nebo Korejské TV a nedá se zde vyhledávat tak, jak je to možné u rádia. 

Pro fotografie jsou zde přístupné dvě internetové služby. U Picasy od Googlu můžete fotografie hledat podle klíčového slova nebo podle názvu účtu. U konkurenčního Flickru vlastněného dnes už Microsoftem můžete hledat už podle více parametrů. Fotografie si můžete přidávat do oblíbených.

Pětici aplikací završuje Weather (Počasí), kde poměrně jednoduše a rychle vyhledáte předpověď počasí z dané lokality na 5 dnů dopředu. Může se hodit jako velmi rychlé info o počasí zvláště pokud si místo uložíte do oblíbených. 

Asus tedy doplňuje svůj O!Play Air alespoň základními internetovými funkcemi, čímž snižuje náskok konkurence právě v této oblasti. Do budoucna bych si dovedl určitě představit podporu YouTube, více internetových TV (a ve větším rozlišení) a takový primitivnější browser například, by byla určitě malá bomba na poli těchto přehrávačů. Shrnul bych to asi takto: je to tam, ale zatím je to skoro na nic. Tady má Asus ještě co zlepšovat.

Konektivita

Asus O!Play Air HDP-R3 – multimediální tank se vším všudy
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud připojíte Air do sítě s DHCP serverem (naprostá většina), můžete ihned procházet sdílené složky a uPNP zařízení, nemusíte ručně nastavovat IP adresu a masku. Zvolíteli bezdrátové připojení, O!Play si sám najde okolní sítě a Vy vyberete SSID sítě, ke které se chcete připojit (jde zadat i ručně). Jestliže je zabezpečená, zadáte heslo pomocí virtuální klávesnice. Bohužel si nemůžete namapovat virtuální složky tak, jako na PC a musíte vždy otravně procházet Workgroup->device->folder atd. Toto bohužel platí i pro případy, kdy chcete přehrát média i z jiných zdrojů, pokaždé se musíte otravně proklikávat k cílenému souboru bez možnosti vytvořit si rychlého zástupce...

Co se týče přehrávání HD přes wifi, tak nic moc, náročnější tituly (bitrate přes 5Mbit/s) se mi sem tam trhaly. Bohužel jsem měl k dispozici pouze 802.11g síť. Pokud to ale s wifi myslíte vážně, použijte raději "Nko" s dobrou dostupností signálu. Potom by teoreticky neměl být problém ani větší bitrate. Pokud nepotřebujete mobilitu a spokojíte se s LAN připojením, kupte si levnější HDP-R1. Ušetříte a kromě wi-fi dostanete totožné zařízení. Pokud patříte mezi ty, které přerušení sledování filmu z důvodu výpadku signálu dokáže maximálně vynervovat, stejně připojíte Air přes UTP kabel. Při této variantě přehrávání i toho nejnáročnějšího videa nebyl po 100Mbit síti žádný problém.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama