Asus O!Play Air HDP-R3 – multimediální tank se vším všudy
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus O!Play Air HDP-R3 – multimediální tank se vším všudy

Asus O!Play Air HDP-R3 – multimediální tank se vším všudy | Kapitola 6

Tomáš Linhart

Tomáš Linhart

17. 6. 2010 03:00 18

Seznam kapitol

1. Pár slov úvodem 2. Design a konektivita 3. Hardware a menu 4. Internetové funkce 5. Video formáty 6. Shrnutí a závěr

Doba nízkého PAL rozlišení pomalu končí a ze všech stran se na naše harddisky tlačí video v pořádném HD rozlišení. Ať už je to 720p nebo rovnou 1080p, je potřeba ho nějak dostat na obrazovku televize. A tady nám pomůže právě HD multimediální přehrávač Asus O!Play Air HDP-R3, který si poradí se všemi podstatnými formáty.

Reklama

Asus O!Play Air na mě působil kompaktním dojmem a to jak vzhledově, tak i po funkční stránce. Přehrál vesměs všechno a má jednu z nejširších podpor formátů v této kategorii přehrávačů. Nečiní mu problém všechny běžné i méně běžné video soubory a Blu-ray HD ripy, problém má až s opravdu nestandartními MKV ripy, na které ale stejně už dnes narazíte jednou za Uherský rok (a věřím, že tady bude mít problém i konkurence). Podpora ISO obrazu je vítaným přídavkem nad rámec specifikací a v případě DVD i včetně menu a bonusů. Kámen úrazu často bývají titulky s českou diakritikou, ale veškeré nedostatky Asus opravil již ve starším firmware a tak ani zde není co vytknout. Konektivita je na přijatelné úrovni, má všechno vstupy a výstupy které potřebujete a integrovaná wifi, čtečka karet a Power Over eSATA port ho posouvá o pomyslnou příčku nad svou konkurenci (např. WDTV Live).

Asus O!Play Air HDP-R3 – multimediální tank se vším všudy
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotné rozhraní menu je poněkud Spartánské (to může být pro některé pozitivum), bez problémů ale najdete všechny potřebné nastavení. Co však zamrzí, je nepřítomnost češtiny a zdlouhavé proklikávání se k samotným multimediálním souborům (na síti nebo na připojeném disku). S tím souvisí nemožnost udělat si rychlého zástupce k oblíbeným souborům/složkám. Zvyknete si na to, je to ale otravné. Ovladač je po ergonomické stránce použitelný, tlačítka jsou smysluplně rozložené a vetší výhrady k němu nemám, toto je ale individuální záležitost. Nové internetové funkce které O!Play dostal jsou zde zatím jen aby se neřeklo, chybí hlavně YouTube a vyhledávání smysluplnějších webových TV a streamů, než které jsou zde "natvrdo" předdefinovány. Celkově ale plusy výrazně převyšují mínusy ( i když by se to na první pohled z konečné tabulky nemuselo zdát..) a O!Play Air dostává svých slibů šikovného, malého media tanku, který bez potíží přehraje Vaši multimediální sbírku.

Asus O!Play Air HDP-R3 – multimediální tank se vším všudy
i Zdroj: PCTuning.cz

Cena Asus O!Play Air HDP-R3 se v současné době pohybuje okolo 3,5 tisíce korun, což mi přijde lehce nadsazené. Myslím si, že neoplývá ničím výjmečným ani převratným aby mohl být dražší než konkurence, což s touto cenou je. Určitě by mu více seděla cenovka pod 3 tisíce a ukousl by tak daleko větší sousto konkurenci z pomyslného koláče kupujících, kteří se rozhodují mezi Asusem a konkurencí. Protože pokud máte na trhu několik úzce specializovaných zařízení jako toto, které jsou svou funkčností velmi podobné a nemají žádnou větší chybu kterou by jste jim mohli vytknout, rozhodnete se logicky většinou pro levnější výrobek. Nechme ale polemizování o ceně lidem z marketingu, ti tomu rozumí přece lépe než my smrtelníci:)

Asus O!Play Air HDP-R3 – multimediální tank se vším všudy
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se tedy ptáte jestli je HTPC mrtvé, pak si troufnu odpovědět, že sice ne ještě úplně, ale O!Play a spol. mu zdárně kopou hrob. Už teď můžu Asus O!Play Air s klidným svědomím doporučit všem technicky méně zdatným koupěchtivým jedincům, protože jednoduchost, výkon a kompatibilita skloubená v tomto malém blackboxu zcela jednoznačně vítězí nad dražším a složitějším HTPC. Jistě, HTPC je komplexnější, můžete ho použít na hraní her, na web, na práci (aplikace) a na příjem např. satelitního signálu (to ale umí i novější TV), přidáte PCI karty a rozšíříte tak počet audio/video výstupů... Mnoho zběhlých čtenářů PCT si také řekne: "Co si nepostavím sám, tomu nevěřím." Je to ale jak technicky, tak finančně náročnější, a ne všichni, kteří byť na to mají znalosti a peníze, na to mají také čas. HTPC tady bylo dříve než přišly sofistikovanější media tanky které začly úspěšně zaplňovat mezeru na trhu vzniknuvší po "HD boomu" a příchodu H.264 ripů v MKV kontejneru. Proto pokud dnes chcete na své TV jen sledovat filmové ripy a poslouchat hudbu, nemá cenu kvůli tomu stavět celé HTPC. Koupíte si něco levnějšího a bez práce. Něco malého a výkoného. Něco, jako je třeba nový Asus O!Play Air. Budete mile překvapeni, až zjistíte, že dostává svých slibů a specifikací, protože přiznejme si to, není to dneska pravidlem. Vy si už jen pak s klidem, že Vám neodejde procesor nebo nespadne aplikace přehrávače, vychutnáte ničím nerušený filmový zážitek.

Asus O!Play Air HDP-R3 – multimediální tank se vším všudy
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu ASUS O!PLAY HDP-R3 poskytuje server Heureka.cz

Za zapůjčení děkujeme společnosti Asus.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama