ASUS ROG PG42UQ: Perfektní herní monitor OLED se 4K na 138 Hz
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Recenze ASUS ROG PG42UQ: Perfektní herní monitor OLED se 4K na 138 Hz

ASUS ROG PG42UQ: Perfektní herní monitor OLED se 4K na 138 Hz

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 11. 2022 21:00 44

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a specifikace 3. Design, ergonomie a možnosti připojení 4. Na kabelu záleží 5. Nabídka OSD a nastavení
6. Barvy, pozorovací úhly a podsvícení 7. Hry a video 8. Spotřeba panelu a provozní vlastnosti 9. Závěr, hodnocení

Dnes otestujeme jeden z nejnovějších, herních OLED monitorů od ASUS. Nabízí 4K rozlišení, certifikaci G-Sync, přetaktování až 138 Hz a opravdu skvělý obraz. Navíc se ho netýkají problémy QD-OLED panelů. Je to herní ideál? Možná ano.

Reklama

Dnes potěšíme fanoušky velkých úhlopříček monitorů pro PC. V podstatě asi těch největších, jelikož 42" považuji za poslední „rozumný“ rozměr na stůl. Nejnovější ASUS ROG Strix PG42UQ má víc než devadesáticentimetrovou úhlopříčku, a tak je na něm hraní her přeci jen jiný zážitek než na běžných monitorech. Tohle je už spíš taková „menší“ televize než monitor, ale stále ještě spadá do monitorů. Dobrá zpráva je, že nejde o žádnou „nudli“, ale klasický displej s poměrem stran 16:9 bez zakřivení.

ASUS ROG PG42UQ: Perfektní herní monitor OLED se 4K na 138 Hz
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitor je postavený na displeji s technologií OLED. Mělo by se jednat o panel z produkce LG, takže jeden z nejnovějších panelů poslední generace. Asus se chlubí několika zásadními vlastnostmi. První je povrchová úprava panelu Anti-Glare, poté slibuje mnohem lepší zobrazení písma ve Windows proti QD-OLED, nabízí i Overclocking až 138 Hz z oficiálních 120 Hz. Samozřejmostí je Freesync a plná certifikace G-Sync.

Jelikož jde o první herní monitor OLED na trhu s highendovými vlastnostmi (4K + 120 Hz a víc) zaměříme se hlavně na kvalitu obrazu. Ta je u jakéhokoliv monitoru to nejdůležitější. Vzhledem tomu, že panel využívá technologii OLED, by neměl být s pozorovacími úhly problém i ani při tak obrovské úhlopříčce. Jsem zvědavý na černou a samozřejmě odezvu.

Monitor má vysoké rozlišení 3840 × 2160 bodů, takže VRR (FreeSync + G-Sync) zde bude mít šanci ukázat, co umí, neboť ani naše testovací RTX 3090 nemusí mít u všech her tolik sil, aby toto rozlišení zvládla s rychlostí 60 a více fps.

ASUS ROG PG42UQ: Perfektní herní monitor OLED se 4K na 138 Hz
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě poznámka k nabídce na trhu. Zmínil jsem, že jde o první herní panel OLED na trhu. Výrobce to sice tvrdí, ale realita je trochu jiná. V tuto chvíli si můžete teoreticky pořídit (nejsou ale nikde skladem) tři monitory stejných parametrů od tří výrobců. Všechny jsou ale vybavené totožným panelem od LG. Asus si pohrál pouze s elektronikou a firmwarem, hardware je u všech výrobců stejný. Existuje také varianta s úhlopříčkou 48". Cena 44 400 korun za 42" panel není lidová, ale jde o herní špičku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama