Asus ROG Strix GeForce RTX 3050 OC Edition 8GB: extrémní výbava, extrémní cena
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek Asus ROG Strix GeForce RTX 3050 OC Edition 8GB: extrémní výbava, extrémní cena

Asus ROG Strix GeForce RTX 3050 OC Edition 8GB: extrémní výbava, extrémní cena | Kapitola 32

Adam Vágner

Adam Vágner

8. 3. 2022 10:28 24

Seznam kapitol

1. Představení karty 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. 3D Mark Fire Strike a Fire Strike Extreme 5. 3DMark Time Spy a Time Spy Extreme 6. Aliens vs. Predator 7. Death Stranding (TAA, DLSS) 8. F1 2020 (TAA, DLSS) 9. Far Cry New Dawn 10. GTA V 11. Metro Exodus, bez ray tracingu 12. Metro Exodus, ray tracing, DLSS 13. Shadow of the Tomb Raider, DXR, DLSS 14. The Division 2 15. The Witcher 3 16. World of Tanks
17. Chování boost v AvP – quiet 18. Chování boost v AvP - performance 19. Chování boost v F1 2020 - quiet 20. Chování boost v F1 2020 - performance 21. Boost v Metro Exodus 22. Boost v Metro Exodus – performance 23. Boost ve World of Tanks – quiet 24. Boost ve World of Tanks - performance 25. Spotřeba sestavy 26. Poměr výkon/watt, náklady na provoz 27. Chování ventilátorů 28. Hlučnost 29. Teplota GPU 30. Průměrný výkon 31. Cena, poměr cena/výkon 32. Závěrečné shrnutí

Grafická karta, která má příkon jen 150 W a přesto dostane 2,7slotový chladič o délce 30 cm, je prostě šílenost. Ke špičkovým provozním vlastnostem přidejte duální BIOS, pětici výstupů, hromadu barevných LED a dostanete zřejmě nejlépe vybavenou RTX 3050. Bohužel to nebude zadarmo...

Reklama

Závěrečné shrnutí

Nějaké definitivní hodnocení nám stále komplikuje bouřlivý pohyb cen grafických karet. Je to zmatek nad zmatek, ranní ceny už večer nemusejí platit. Včera se v obchodech objevily dostupné GeForce RTX 3050 za devět tisíc korun. I to je stále moc, měly by začínat někde kolem osmi tisíc.

Základní modely RTX 3050 od Asusu pak začínají na deseti tisících. Proti nim je dostupný Strix RTX 3050 výrazně dražší – v levnějších obchodech, kde je skladem, se cena pohybuje kolem 13 400 korun. Nemyslím si, že by částka 13 400 korun byla konečná, uvidíme, kam ještě časem klesne. Do toho se ještě pletou RTX 3060 rovněž od Asusu, které jsou aktuálně levnější než Strix RTX 3050. Otázka je, které karty jsou z dražších starších dodávek a které z těch nových, u nichž už by měly být ceny po zlepšení dostupnosti nižší.

Pokud jde čistě o to, co můžete aktuálně koupit, na Strix připlatíte i proti lepším modelům RTX 3050 zhruba dva tisíce a proti těm základním víc než čtyři tisíce. A to už je v podstatě polovina ceny RTX 3050 navíc. Ospravedlnitelný by byl příplatek 2–3 tisíce korun proti nejlevnějším modelům, což by znamenalo cenu někde mezi deseti a jedenácti tisíci, ale toho se asi jen tak nedočkáme.

Cenu asi teď nemá smysl víc řešit, dá se konstatovat, že pro většinu lidí bude rozumnější volbou nějaká ta dvouventilátorová RTX 3050 za jedenáct tisíc, anebo rovnou RTX 3060 či RX 6600 s výrazně vyšším výkonem a obdobnou cenou.

Levný model GeForce v drahém provedení asi nemá příliš velkou cílovou skupinu zákazníků a není to zrovna šťastná kombinace. Karta je zkrátka přílš dobře vybavená na to, že je to jen RTX 3050, a to se bohužel musí do ceny promítnout. Na druhou stranu – cílem výrobce bylo nejspíš pokrýt i náročnější zákazníky, kterým spíše než na výkonu záleží na výbavě a provozních vlastnostech. Pro ty, které zajímá spíš poměr cena/výkon, má Asus v nabídce jiné modely.

Asus ROG Strix GeForce RTX 3050 OC Edition 8GB: extrémní výbava, extrémní cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Z hlediska provozních vlastností a výbavy už si těžko můžete přát víc. Karta má špičkový chladič s extrémní rezervou, který čip zvládá uchladit i při nejnižších otáčkách ventilátorů. Při standardním nastavení je karta v režimu Quiet ještě o nepatrný kousíček tišší než nedávno testovaná RTX 3050 Gaming X od MSI. Oproti ní je za běhu také mnohem barevnější a zářivější. Ale rozdíl v hlučnosti je prakticky nepozorovatelný, což se nedá říct o rozdílu v ceně. U obou karet navíc můžete otáčky ventilátorů stáhnout ručně na úroveň, při které budou neslyšné.

Strix má výhodu ve vyšším power limitu a vyšších pracovních taktech. Jenže jde o RTX 3050, u níž asi nemá význam řešit, která karta běží o 100 MHz rychleji nebo která se dá nataktovat o 100 MHz výš. V praxi mají obě karty výkon nižší střední třídy a vyšší takt vám obvykle pomůže získat navíc jen desetiny snímku za sekundu, což z méně výkonné RTX 3050 rychlejší kartu prostě neudělá.

Uchýlím se k tomu, co u Strixů píši často – pokud máte rádi hardware od Asusu a máte uvnitř počítače desku z řady ROG, na stole jejich herní monitor a klávesnici s myší a všechno vám to synchronizovaně září, byla by škoda do prosklené skříně dát něco jiného než ROG Strix RTX 3050 OC. Mezi ostatními RTX 3050 je na špici a nezklame, jenom ta cena je výrazně vyšší.

Pokud je pro vás na prvním místě to, kolik za grafiku zaplatíte a jaký výkon za to dostanete, vybírejte raději mezi levnějšími modely. S ohledem na to,že 130W RTX 3050 není na chlazení nijak zvlášť náročná, na tom nebudou modely někde ze středu nabídky RTX 3050 s provozními vlastnostmi o mnoho hůře a zůstane vám pár tisíc k dobru.

Asus ROG Strix RTX 3050 OC Edition 8 GB
KLADY ZÁPORY
Vysoký výkon pro nejpoužívanější rozlišení 1080p vysoký příplatek proti doporučené ceně, cena blízká výrazně výkonnějším RTX 3060
Příznivá spotřeba v zátěži poměr cena/výkon proti základním modelům
Špičkové provozní vlastnosti  
Chladič má obrovskou rezervu    
Výbava (3× DP + 2× HDMI, dva BIOSy)  
Podpora DX12 Ultimate  
Ve hrách s DLSS použitelná i na 4K  
8 GB paměti  

Hrubě orientační cena s DPH: 13 400 Kč

ROG Strix RTX 3050 není nic pro běžné smrtelníky. Nabízí špičkový chladič a spoustu funkcí navíc, jen těžko budete RTX 3050, která by nabídla lepší mix vlastností. Už jen proto si zaslouží ocenění. Bohatá výbava se ale promítá i do ceny. To ji pro změnu sráží, příplatek je vysoký s ohledem na to, že jde o RTX 3050.

Pokud by šlo jen o konstrukci a vlastnosti, bylo by to na zlatou, z hlediska poměru cena/výkon ale brutálně zaostává za modely za deset tisíc anebo oproti Asus RTX 3060 Dual z vlastní stáje, která v někerých obchodech aktuálně stojí prakticky stejně a je výrazně rychlejší. Kvůli ceně (a jen kvůli ní) tedy nedáme více než bronz.

Asus ROG Strix GeForce RTX 3050 OC Edition 8GB: extrémní výbava, extrémní cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama