ASUS RT-AX53U: levné, ale dobré AP s Wi-Fi 6
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek ASUS RT-AX53U: levné, ale dobré AP s Wi-Fi 6

ASUS RT-AX53U: levné, ale dobré AP s Wi-Fi 6

Petr Šaroun

Petr Šaroun

2. 3. 2022 10:37 7

Seznam kapitol

1. ASUS RT-AX53U 2. Stručný popis zařízení 3. Fotky 4. Zprovoznění
5. Tohle chcete mít 6. NordVPN proti cenzuře 7. CZ vs US YouTube 8. Rychlosti

Hledáte Wi-Fi 6 AP s českou administrací, klasické, stabilní a za velmi příznivou cenu? Je pro vás kybernetická bezpečnost důležitá? Pak je ASUS RT-AX53U naprosto jasná volba!

Reklama

ASUS RT-AX53U si na nic nehraje, nic jako rychlé porty pro 2.5 GbE u něj nenajdete, nevyužijete ani plnou rychlost Wi-Fi 6 a loni vydané Wi-Fi 6E ho už vůbec nezajímá. Tím by mohl článek skončit, jenže tu máme i druhou stranu mince. ASUS RT-AX53U je relativně levné AP, stabilní, má českou administraci a používá léty prověřenou technologii. Totiž, za všechny ty moderní věci se platí a ne vždy je využijete, především u nás, kde je běžné směšně rychlé připojení k internetu. A na danou cenovou hladinu nabízí vysoký stupeň kybernetické bezpečnosti! 

Zrychlení se blíží

Tady si dovolím malou odbočku, T-mobile v ČR převzal pozici technologického lídra a začíná u nás zavádět rychlé připojení k internetu pro domácnosti. Ne tak rychlé jako třeba v Německu, Polsku nebo Maďarsku, ale i ten gigabit 1 Gbps představuje závan čerstvého větru. A  navíc, možnosti jejich optických tras na 1 Gbps nekončí, pokud budou chtít a především, pokud se je nějaké firmě vůbec povede je dohnat, mohou lusknutím prstu začít nabízet třeba 2 Gbps. Jejich snahu bohužel často blokují vlastníci nemovitostí a společenství vlastníků. To jsou moje osobní zkušenosti z města Příbor nebo třeba z Prahy 4 – Chodov, kde největším nepřítelem je právě získání souhlasu bytové družstva. 

Cena

Hlavní zbraní tohoto mazla je cena, přesněji řečeno kombinace všech jeho vlastností a CENY. Za tyhle peníze se mu dá jen stěží odolat!

Orientační cena
i Zdroj: PCTuning.cz
Orientační cena

ASUS RT-AX53U

Je poměrně pěkný ježatec, má ostře řezané rysy a vypadá vážně dobře.

ASUS RT-AX53U
i Zdroj: PCTuning.cz
ASUS RT-AX53U

Pokud kladně odpovíte na následující otázky, je přesně pro vás!

  • Chcete kvalitní zařízení od dobrého výrobce
  • Preferujete zařízení s českou administrací
  • Chcete zlepšit zabezpečení vaší sítě
  • Máte poněkud napjatý rozpočet, ale nemusíte škudlit
  • Rychlý internet se vám vyhýbá
  • Nemáte rychlý NAS a ani o jeho nákupu neuvažujete
  • Provozovat vlastní server není nic pro vás
     

Pokud doma nemáte rychlý NAS, vlastní server nebo náhodou nežijete v těch několika lokalitách v ČR, kde se už objevil skutečně rychlý internet (2/5/10 Gbps), bude vám tenhle prcek bohatě stačit i přesto, že skoro každá nová a slušná základní deska má 2.5 GbE porty a plná rychlost tři roky staré Wi-Fi 6 překračuje rychlosti portů 1 GbE. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama