ASUS RT-AX53U: levné, ale dobré AP s Wi-Fi 6
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek ASUS RT-AX53U: levné, ale dobré AP s Wi-Fi 6

ASUS RT-AX53U: levné, ale dobré AP s Wi-Fi 6 | Kapitola 8

Petr Šaroun

Petr Šaroun

2. 3. 2022 10:37 7

Seznam kapitol

1. ASUS RT-AX53U 2. Stručný popis zařízení 3. Fotky 4. Zprovoznění
5. Tohle chcete mít 6. NordVPN proti cenzuře 7. CZ vs US YouTube 8. Rychlosti

Hledáte Wi-Fi 6 AP s českou administrací, klasické, stabilní a za velmi příznivou cenu? Je pro vás kybernetická bezpečnost důležitá? Pak je ASUS RT-AX53U naprosto jasná volba!

Reklama

ASUS RT-AX53U a rychlost

 

Předně, pro test jsem použil připojení od Vodafone (bývalé UPC) a popravdě, nejsem z nich vůbec nadšený. Tyto rychlosti dosahuji jen v noci a obecně bych to popsal jako “mám od nich připojení, protože nic tu nic lepšího není”. Na jejich obranu, kamarád má připojení od exUPC v jiném městě a je spokojený. 
 

Rychlost připojení k internetu
i Zdroj: PCTuning.cz
Rychlost připojení k internetu

A taky chápu, že to může znít jako rozežranost, protože můj článek budou číst i ti, kteří jsou připojení rychlostí třeba jen 50 nebo 100 Mbps.

Zapnutí AI ochrany nemá na rychlost stahování zásadní vliv - a to je dobře.

Rychlost se zapnutou ochranou AI
i Zdroj: PCTuning.cz
Rychlost se zapnutou ochranou AI

V podstatě jsem naměřil nejlepší výsledky stahování i nahrávání právě se zapnutou AI ochranou, což považuji za shodu náhod.

Rychlost WI-FI 6

Wi-Fi 6 je fajn, už jsme si na lepších zařízeních ukázali maxima:

Maximální rychlost Wi-Fi 6
i Zdroj: PCTuning.cz
Maximální rychlost Wi-Fi 6

Tak na to můžete zapomenout. Dnes testované zařízení stojí nějakých 1600 Kč a má všechny porty 1 GbE, takže i kdyby se vám nějak povedlo do něj víc než 1 GbE natlačit (což nedá), tak to stejně nemáte jak poslat dál.

Doplním, že Wi-Fi 6 je několik let stará technologie a minulý rok vyšla Wi-Fi 6E, která je samozřejmě ještě lepší.

Po troše nastavování se dostanete na rychlost Wi-Fi 6 rovné právě 1 GbE:

Wi-Fi 6 s kanálem 80 MHz
i Zdroj: PCTuning.cz
Wi-Fi 6 s kanálem 80 MHz

Tohle je levnější zařízení, zvládne přenosy maximálně 80 MHz a pro 5 GHz má dvě antény, na 1600 Kč dobré. Obrázek jsem použil ze staršího článku, není o čem mluvit, rychlost 1 GbE nikoho neoslní. A hůř, přes zdi se vám o takových rychlostech může jen zdát. 5 GHz Wi-Fi (včetně 6 a 10 GHz) fungují dobře jen bez zdí. Třeba v rámci obýváku.

Podrobně jsem to rozebral v tomto starším článku.

Na 2.4 GHz Wi-Fi očekávejte maximálně polovinu.

Dosah na 2.4 GHz Wi-Fi je obvyklý, cca skrz dvě zdi. Přes dvě zdi to chodí “tak nějak”, jak je obvyklé. Tady máme článek o vyladění Wi-Fi.

Rychlost přes VPN

Mít na routeru trvale zapnutou VPN není špatný nápad, ale takový router si dejte někam bokem a mějte to jako druhý – necenzurovaný – přístup k internetu. Hraní přes VPN, která by byla třeba v USA, dramaticky zvyšuje latence. 

Provoz ČR – ČR jde přímo, máte ping třeba 10 ms. Pokud půjdete přes VPN v USA, bude váš ping na servery v ČR vypadat třeba takhle:

Ping přes VPN
i Zdroj: PCTuning.cz
Ping přes VPN

Funguje to tak, že data pošlete do USA (kde je váš exit node), z USA jdou do ČR, kde jsou servery firmy Seznam, odpověď se musí vrátit do USA a přeposlat zpátky k vám do ČR. Když to uvážíte, není těch 200 ms tak špatná hodnota. Navíc, ve zvláštních případech, můžete pomocí vhodného VPN výstupu dokonce latenci mírně snížit, ale to by bylo na delší povídání.

Závěr

Líbí se mi, ano, ASUS RT-AX53U se mi prostě líbí. 

Za danou cenu dostanete kvalitní zařízení s vysokým standardem zabezpečení. Já osobně ho mohu jen doporučit. Jistě, postrádá všechny ty super vychytávky jako 2.5 GbE porty nebo skutečně rychlé Wi-Fi 6 (což spolu souvisí), ale za tuhle cenu, v téhle kvalitě a s tímto firmwarem - to je prostě super krabička!

Popravdě, některá jeho konkurence je naprosto zoufalá, proto si dovolím tvrdit, že ASUS je obecně na technologické špici.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama