Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s

Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s | Kapitola 5

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

29. 1. 2013 03:00 22

Seznam kapitol

1. Co nového přináší 802.11ac? 2. Asus RT-AC66U – představení 3. Belkin AC 1000 DB – představení 4. Asus RT-AC66U – specifikace, GUI a funkce 5. Belkin AC 1000 DB – specifikace, GUI a funkce
6. Testovací metodika a hardware 7. Měření přenosových rychlostí – lokace A 8. Měření přenosových rychlostí – lokace B 9. Testy z reálného použití – lokace B 10. Zhodnocení

Úkolem dnešního článku je vás seznámit s připravovaným Wi-Fi standardem 802.11ac, který přináší celou řadu novinek a hlavně posouvá přenosové rychlosti opět o něco dále. V recenzi si představíme dvojici ultrarychlých Wi-Fi routerů od společnosti Asus a Belkin, které novou specifikaci podporují. Jak si vedou v praxi?

Reklama

Podrobné specifikace

I Belkin poskytuje základní informace o svém Wi-Fi routeru AC 1000 DB. Specifikace jsou dostupné pouze v anglickém jazyce, ale to nemění nic na faktu, že většina termínů se stejně nepřekládá do našeho mateřského jazyka. Oproti testovanému routeru od Asusu nepodporuje Belking AC 1000 DB stahování souborů na USB zařízení. Touto funkcionalitou oplývá pouze dražší model s označením AC 1200 DB. USB porty tak využijete pouze na streamování obsahu prostřednictvím DLNA protokolu, kopírování souborů po sítí nebo pro vytvoření síťové tiskárny. Funkci FTP serveru router nepodporuje. Další parametry můžete vyčíst v tabulce níže.

Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s
i Zdroj: PCTuning.cz

Uživatelské rozhraní a funkce

S uživatelským rozhraním si Belkin příliš hlavu nelámal. Na druhou stranu některým uživatelům může právě spartánský vzhled vyhovovat. Co už může někomu vadit více, je lokalizace – český jazyk zde nenaleznete. Úvodní obrazovka informuje o základní konfiguraci WAN, LAN a Wi-Fi sítě a verzí firmwaru. Router jsme testovali s nejnovější verzí firmwaru 1.00.23.

Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s
i Zdroj: PCTuning.cz

Celý levý sloupec uživatelského rozhraní je věnován navigaci v nastavení. To je rozděleno do 8 celků – LAN, WAN, IPv6, Rodičovská kontrola, Bezdrátové sítě, Multimédia, Firewall a Nástroje. Oproti routeru od Asusu nemá GUI žádnou grafiku (například ikony) a působí méně přívětivě. Na druhou stranu nechybí žádná důležitá položka nastavení WAN / LAN / Wi-Fi sítě. Router pouze nenabízí tolik funkcí navíc a je s tím při jeho koupi potřeba počítat. Všechny snímky z uživatelského rozhraní jsou dostupné k nahlédnutí zde (soubor RAR 1,3 MB).

Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně jako u konkurenčního routeru se Belkin AC 1000 DB automaticky nakonfiguroval a zpřístupnil po chvilce čekání internetovou konektivitu pracovní stanici připojené UTP kabelem. Na DVD se nachází softwarový balík Belkin monitor, který je určený k nastavení routeru a přístupu k jeho dalším funkcím. Aplikace je lokalizována již na půl do češtiny.

Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s
i Zdroj: PCTuning.cz

Začátečníkům se bude hodit utilita Belkin Setup, která může pomoci s konfigurací routeru (je opět pouze v anglickém jazyce). Pokud ale neumíte anglicky, tak nevadí – výrobce přiložil na DVD i český manuál, který je poměrně podrobně napsaný. Co se týče nabízených funkcí, nenarazili jsme u AC 1000 DB na žádný závažnější problém.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama