Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s

Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s | Kapitola 4

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

29. 1. 2013 03:00 22

Seznam kapitol

1. Co nového přináší 802.11ac? 2. Asus RT-AC66U – představení 3. Belkin AC 1000 DB – představení 4. Asus RT-AC66U – specifikace, GUI a funkce 5. Belkin AC 1000 DB – specifikace, GUI a funkce
6. Testovací metodika a hardware 7. Měření přenosových rychlostí – lokace A 8. Měření přenosových rychlostí – lokace B 9. Testy z reálného použití – lokace B 10. Zhodnocení

Úkolem dnešního článku je vás seznámit s připravovaným Wi-Fi standardem 802.11ac, který přináší celou řadu novinek a hlavně posouvá přenosové rychlosti opět o něco dále. V recenzi si představíme dvojici ultrarychlých Wi-Fi routerů od společnosti Asus a Belkin, které novou specifikaci podporují. Jak si vedou v praxi?

Reklama

Podrobné specifikace

Z obrázku níže lze vyčíst další informace o Wi-Fi routeru Asus RT-AC66U, které jsme zatím ještě nezmínili. Kromě informací o datovém toku, možném šifrování nebo podpoře VPN sítí disponuje router dalšími užitečnými funkcemi. Přijít vhod může například možnost vytvoření sítě pro hosty nebo rodičovská kontrola. Další featury souvisí s USB porty. Do nich je možno vložit 3G/4G modem, připojit tiskárnu nebo Flash / externí disk. Samotný router může stahovat soubory přímo na USB zařízení včetně podpory celé řady protokolů. Multimediální obsah je navíc možno streamovat skrze DLNA. Asus si pro nás navíc připravil proprietární řešení AiDisk nebo AiCloud od. Prvníí jmenovaná technologie umožňuje přistupovat k pevnému disku z prostředí internetu. Podmínkou je ovšem veřejná IP adresa (může být i dynamická). AiCloud se umožňuje přistoupit k celé domácí síti z vnějšku, streamovat data a může také obstarávat synchronizaci souborů. Nechybí ani Samba sdílení a funkce FTP serveru.

Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s
i Zdroj: PCTuning.cz

Uživatelské rozhraní a funkce

Pěkné na pohled a přehledné, tak by se dalo stručně charakterizovat uživatelské rozhraní, které jde s dobou. Úvodní obrazovka vás informuje nejenom o stavu internetové konektivity, ale také Wi-Fi sítě a všech připojených stanic. Naleznete zde informace i o připojených USB zařízeních. V horní liště se nachází ještě další ovládací prvky a stavové ikony.

Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s
i Zdroj: PCTuning.cz

Levý navigační sloupec je vyhrazen nastavení routeru, které je rozděleno do tří celků. Hned nahoře se nachází průvodce rychlým nastavením routerů, který se bude hodit při prvotní konfiguraci. Stejně tak pokročilejší nastavení nejspíše navštívíte pouze jednou a pak už budete pouze využívat užitečné multimediální a sdílecí funkce routeru. Ty se nacházejí právě v „obecné“ sekci. Zájemci se mohou podívat na screenshoty z celého uživatelského rozhraní na tomto linku (soubor RAR 7,36 MB).

Asus vs. Belkin – Draft 4.0 s rychlostí až 433 Mb/s
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotná instalace se obešla bez potíží. Po připojení internetové konektivity do WAN portu a počítače do LAN portu se router automaticky nakonfiguroval a internet po necelé minutě bez problémů fungoval. Neznalým uživatelům jistě pomůže s konfigurací routeru aplikace nacházející se na přiloženém DVD nebo i průvodce ve webovém rozhraní. Jedinou výhradu bychom měli ke stahování souborů skrze protokol BitTorrent. To zatím nebylo funkční ani v poslední dostupné verzi firmwaru; úkol se vždy automaticky zapauzoval (3.0.0.4.260) a stahování nebylo možné.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama