Asus Z170 Deluxe: Deska pro hráče i profesionály
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Z170 Deluxe: Deska pro hráče i profesionály

Asus Z170 Deluxe: Deska pro hráče i profesionály

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 10. 2015 03:00 17

Seznam kapitol

1. Pro hráče i profesionály 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Slajdy 5. Specifikace desky a software
6. Bližší pohled na desku 7. Napájení desky 8. BIOS 9. Přetaktování 10. Hodnocení

Procesory Skylake jsou na trhu, a s nimi přišla spousta nových desek. Na tu nejvybavenější (a také zatím nejdražší) od Asus se podíváme dnes. Nabízí tolik funkcí a má tolik příslušenství, že si je spíše než hráči užijí zájemci o výkonný pracovní počítač. Ale uplatnění najde všude, výbava je extrémní a její majitel nebude nic postrádat. 

Reklama

Pro hráče i profesionály

Asus Z170 Deluxe: Deska pro hráče i profesionály
i Zdroj: PCTuning.cz

V létě se opakoval už dlouholetý rituál vydávání procesorů a základních desek. Na začátku měsíce uvedl Intel první dva procesory architektury Skylake, Core i7-6700K a Core i5-6600K. S těmito čipy na trh dorazila spousta desek, ale tolik modelů jsem snad ještě nikdy nezažili u žádného launche procesoru (možná jedině u Haswellu). Každý z producentů desek se snaží ucpat každou cenovou mezeru trhu, desek je tedy skutečně „tuna“. Konkrétně Asus uvedl na trh deset desek, a další přijdou. Cena dražšího modelu od levnějšího se liší o pár stokorun, průměrně o 400–500 Kč. U vyšších desek je to víc, ale také ne mnoho. Zkrátka celá škála cen je zastoupená, a zákazník je zmaten, nabídka je tak nepřehledná, že vybrat mezi podobně drahými deskami je těžké. Nejlevnější deska je nabízena za 3200 Kč s DPH, nejdražší pak za 9000 Kč s DPH.

Nejlevnější modely jsou osekané na maximum, ale i tak je výbava stále slušná. Taková Z170-P je hodně slušně vybavená deska, které nechybí nic podstatného. Za cenu 3200 Kč jde o skvělou volbu, pokud pomineme podobně širokou nabídkou i konkurence, je volba snadná. Herní desky jsou dražší, také Asus dávno ví, že na produktech označených „Gaming“ se prostě slušně vydělává. Může za ně chtít trochu vyšší ceny, i když nejde o úplný highend. Herní počítač s modelem Z170-Pro Gaming je ideální volbou, za cenu 4200 Kč s DPH není deska ani nijak zvlášť drahá.

Vyšší desky pro hráče řady ROG jsou však dražší. Základní Maximus VIII Ranger vyjde stále na ještě akceptovatelných 5400 Kč s DPH. Spadá už do highendu, takže cena je vyšší. Nejvyšší současný model pro hráče je pak Maximus VIII Hero s cenovkou 6500 Kč s DPH. Jde o drahou desku s maximální výbavou pro hry, najdete u ní skoro všechno. Zdali vyjde ještě model s označením „Extreme“ si nejsem jistý, ale možná ano. Cena ale bude ještě výrazně vyšší, někde na úrovni dnes testované desky Z170-Deluxe.

Ta je totiž jasně nejdražší deskou, kterou Asus s čipsetem Z170 zatím nabízí. Dle ceny 9000 Kč s DPH jde spíše o profi desku než o základ herního stroje, ale využít ji lze jakkoliv. Proti herním deskám nabízí navíc mnoho funkcí, které hráči nutně nepotřebují, ať už je to adaptér Wi-Fi nebo adaptér pro M.2 v ceně. Na balení se samozřejmě podíváme. Také možnosti připojení disků, a dalších komponent desky jsou širší, čipset a jeho nové možnosti jsou zde využity zcela. I když se cena může zdát extrémní, konkurence šla ještě dál. Nejvyšší model Gigabyte stojí 15 000 Kč s DPH a MSI atakuje hranici 11 000 Kč s DPH. Dokonce se zdá, že obě desky vyrobila jedna továrna, jen mají jiné logo – tolik společných znaků jsem už dlouho neviděl, desky jsou téměř jednovaječná dvojčata. Dnes ale budeme hovořit o nejvybavenějším modelu Asus, podívejme se tedy hned v úvodu co nejvyšší model nabízí:

Bohatá výbava

Asus Z170 Deluxe: Deska pro hráče i profesionály
i Zdroj: PCTuning.cz

Začněme od napájení desky, které sice profi zákazníka i hráče zajímá pramálo, je ale velmi důležitou součástí desky. Kaskáda je po letech různých hybridních řešení plně digitální, Asus osazuje většinu desek už jen tímto druhem napájení.

Lze osadit až 64 GB paměti o rychlosti 3733 MHz. Deska nese šest portů SATA 6 GB/s a jeden plnohodnotně připojený slot M.2. Ten lze použít pro SSD disky přímo nebo pro speciální disky díky přibalené redukci. V balení desky najdete další adaptér pro disk M.2, tentokrát do slotu PCIe. NVMe je samozřejmě podporováno. Dvě síťové karty se budou hodit, stejně jako přibalená anténa k WiFi. Bluetooth je samozřejmostí, stejně jako USB 3.1 konektory včetně jednoho konektoru typu C. Výbava BIOSu, software a zvuku je také špičková. Úvod nemá cenu dále protahovat, podívejte se na desku v detailech...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama