benq-t261w-kdyz-ctyriadvacet-palcu-nestaci
Monitory Článek BenQ T261W - když čtyřiadvacet palců nestačí

BenQ T261W - když čtyřiadvacet palců nestačí

Kuchař Martin

Kuchař Martin

24. 7. 2008 01:00 20

Seznam kapitol

1. Seznámení a technické parametry. 2. OSD Menu 3. Odezva, kontrast a podsvícení 4. Podání barev a pozorovací úhly 5. Hodnocení a závěr

Pořádný displej je základ našlápnutého počítače a při dnešních cenách nemá smysl škudlit palci na úhlopříčce. Doby miniaturních patnáctek i sedmnáctek jsou dávno pryč, za necelých deset tisíc si dneska můžete dopřát rovnou solidních 26" jaké nabídne BenQ T261W. Jestli se takový macík vyplatí se dozvíte v naší recenzi.

Reklama

Po rozbalení krabice a vytáhnutí panelu vás zcela jistě uchvátí opravdu velké rozměry samotné zobrazovací plochy. Kdo měl někdy v rukou panel s úhlopříčkou větší, než 24'', jistě ví o čem mluvíme. Jedná se tedy o slušného "macka", za kterého se zcela jistě několik let nebudete muset stydět - přeci jen, kdo z vašich kolegů nebo kamarádů má na stole 26'' a pohodlně si jich užívá.

BenQ T261W - když čtyřiadvacet palců nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz


Moderní design útočí spíše na mladší generaci.. (Pro zvětšení klikněte)

Na první pohled se jedná o další panel z rodiny moderních kousků provedených v kombinaci super lesklé černé spolu se stříbrnými doplňky. Ostatně především Samsung ubírá většinu svých výrobků právě tímto směrem a je vidět, že se to zákazníkům líbí. Celý displej má relativně úzký rámeček, který nenarušuje pohled na plochu. Snad jen tenký podstavec působí dojmem, že nemůže panel opravdu unést a při manipulaci není až tak stabilní, jak bychom očekávali.

BenQ T261W - když čtyřiadvacet palců nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz


Pěkný design v oblíbené barevné kombinaci. (Pro zvětšení klikněte)

Bohužel je ale potřeba počítat s faktem, že za nízkou cenu nedostanete nic excelentního. Pokud pomineme velikost samotného LCD, pak se musíte spokojit s absencí USB hubu nebo jakýchkoliv speciální vstupních portů. Panel disponuje jen základním rozhraním pro připojení signálu a má jen jeden vstup pro přivedení audia - rproduktory jsou klasicky velmi malé. Je ale třeba vzít v úvahu, že toto LCD si profesionál s největší pravděpodobností stejně nevybere a klasickým uživatelům nebude většina chybějících prvků činit sebemenší potíže.

Už to tak bývá, že spolu s chabou výbavou se setkáváte i s malými možnostmi polohování. Ne jinak je tomu i u tohoto kousku. Jedinou možnost, který výrobce svým zákazníkům nabízí je změna náklonu a to navíc ve velmi omezeném úhlu. Ostatně usuďte sami z následujících fotografií. O jakémkoliv otáčení, změně výšky nebo PIVOTu si můžete nechat jen zdát.

BenQ T261W - když čtyřiadvacet palců nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz
BenQ T261W - když čtyřiadvacet palců nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

Změna náklonu je možná v průměrném rozsahu - běžné potřeby nejspíše plně uspokojí, avšak pro specifické podmínky nebo složitější pracoviště asi není zcela optimální. Líbí se nám sympaticky řešené spojení podstavce se samotným panelem, které je celé provedeno z pěkně profilovaného hliníku - i když celé toto řešení působí na první pohled poněkud nestabilně a vratce, je kloub pevný a celý panel stojí relativně slušně.

BenQ T261W - když čtyřiadvacet palců nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

Klasická sada tlačítek pro ovládání OSD menu a pro rychlou změnu jasu spolu s kontrastem, jsou na moderních LCD již naprosto standardní.Nechybí ani tlačítko pro rychlou změnu vstupního portu nebo možnost jedním stisknutím vypnout zvuk. Celkově zde ale není potřeba hledat žádné zázraky - žádné se totiž ani nekonají.

BenQ T261W - když čtyřiadvacet palců nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

Vstupy jsou zastoupeny jedním HDMI, DVI a D-Sub, které poskytují slušné možnosti připojení všech počítačů a většiny moderních DVD přehrávačů nebo set-top boxů. Jakékoliv vstupy v podobě S-Video nebo Kompozit zde ale nehledejte - přeci jen se díváte na LCD v cenové hladině kolem desíti tisíc.

BenQ T261W

úhlopříčka26''' s poměrem 16:10
LCD matrice TN
pozorovací úhly 170 / 170
doba odezvy5 ms
jas 450 cd/m2
kontrast2500 : 1 (dynamicky)
obrazová frekvence 30 - 81 kHz horizontální , 40 - 63Hz vertikální
nativní rozlišení1920 × 1200
počet barev16,7 mil
vstupy D-SUB, DVI, HDMI
PIVOTne
seřízení výškyne
audio ano
montážní bodyVESA 100mm
hmotnost 8,6
záruka 24 měsíců
USB HUB ne
speciality ne
Cena bez DPH 9980,- s DPH
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama