Bitcoin v roce 2015: pád na dno, nebo restart?
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Bitcoin v roce 2015: pád na dno, nebo restart?

Bitcoin v roce 2015: pád na dno, nebo restart? | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 3. 2015 03:00 30

Seznam kapitol

1. Bitcoin v roce 2014 2. Nárůst zájmu o kryptoměny 3. Radeony jdou do boje 4. Konec zlaté horečky
5. Čínská hrozba 6. Rok 2015: Investovat, či nikoliv? 7. Blíží se restart, nebo konec?

Před rokem jsme se Bitcoinu věnovali ve velkém článku, v té době byla měna na vrcholu. Nyní o ni pomalu upadá zájem a s tím klesá i její cena. Co mohlo být za raketovým růstem i stávajícím poklesem? Jakou roli v tom hraje Čína? A kam Bitcoin v roce 2015 míří? Do zapomnění, nebo k novým, lepším zítřkům?

Reklama

Radeony jdou do boje

Když je kryptoměna na počátku, je složitost výpočtů relativně nízká a je snadné vytěžit nějaké „mince“ starým způsobem – grafickou kartou. Takový postup už u Bitcoinu dávno použít nelze, výpočty jsou tak složité, že vydělat pouze nasazením složitých ASIC minerů, grafické karty jsou pasé i pro majitele vlastní elektrárny s elektřinou zdarma.

To ovšem začátkem roku neplatilo pro teprve začínající, nebo jen mírně rozjeté měny. Nejzajímavější byl Litecoin, byl známý a měl jakousi tržní cenu. Před „Zlatou Radeonovou horečkou“ měl cenu kolem 2 USD za kus. Pak začal růst Bitcoin a cena LTC raketově stoupla v předtuše lepších zítřků. Přelom roku znamenal pro LTC cenovku až kolem 40 dolarů! Během dvou týdnů spadla opět na částky nějak kolem 20 USD. Radeonová horečka začala...

Bitcoin v roce 2015: pád na dno, nebo restart?
i Zdroj: PCTuning.cz

72 Radeonů R9-290X těžících Litecoin (Zdroj: bitcointalk.org)

Média se začala plnit zprávami, že prodej Radeonů rapidně stoupá. Šlo o jakousi promo kampaň, že jsou Radeony dobré a je o ně zájem. Ovšem nikoliv mezi hráči. Skupovali je nadšenci z východu, ruští přistěhovalci v USA a čínští filutové.

Poslední věta je myšlena s mírnou nadsázkou, je ale ve své podstatě velice pravdivá. Prodeje Radeonů skutečně stoupaly, dokonce se staly nedostatkové. Ceny Radeonů R9 razantně rostly, v mnoha obchodech nebyly k sehnání. Osobně jsem si jistý, že to nebylo tím, že se jich najednou prodaly miliony, ale prodejci (i výrobci) nebyli po novém roce na podobný zájem připraveni a tak byly skladové zásoby slabé.

Stačil mírný zájem, opravdu totiž šlo o mírně zvýšený zájem. Široká veřejnost o Litecoinu v životě neslyšela, nekupovala tedy Radeon k jejich těžení. Zájem a mírné navýšení prodejů klasicky zveličovala média. V reálu se jen o pár tisíc Radeonů víc, než je v tomto období obvyklé. Dnes už víme, že to nebylo poznat ani na hospodářských výsledcích AMD. Masivní prodeje byly spíše zbožným přáním několika známých světových „AMD friendly“ webů, situace na trhu grafických karet se nijak zvlášť nezměnila. I když... přece jen jeden zajímavý fenomén z této doby přetrvává až dodnes – hromada levných Radeonů R9 290(X) na všech prodejních serverech. Na eBay je koupíte už pod 200 USD za kus, také české Aukro je jich plné, jen u nás jde spíše o Radeony R9 280X, které si čeští těžaři velice oblíbili.

Jak se obliba Litecoinu (a dalších) šířila i mezi laiky, zavětřili samozřejmě i výrobci ASIC minerů. Několik měsíců těžební horečky pomocí grafických karet ukončilo právě uvedení ASIC pro Litecoin a bylo po legraci. Ani u Litecoinu už těžení grafikami není rentabilní, už vzhledem k jeho ceně.

Myslím si, že takové to domácí těžení je už navždy mrtvé a žádný další Litecoin nebo Bitcoin, na kterém byste mohli vydělávat grafikou, už nepřijde. Pokud chcete těžit, řešením jsou jedině Minery.

Ty jsou dnes už celkem úsporné a hlavně mega výkonné. V našich zeměpisných šířkách je ale tato zábava pasé. Třeba v Německu byste zaplatili za účet třikrát tolik, než byste vydělali. A pokud by na vás přišli, možná by vás i zavřeli, protože se plýtval energií nesmí. V Čechách je sice energie levnější, ale ani tak není těžba rentabilní. Zapomeňte na to...

Bitcoin v roce 2015: pád na dno, nebo restart?
i Zdroj: PCTuning.cz

Cena Radeonů R9 v aukci začíná už na 30 USD a zájem není velký (eBay.com)

O jasné prohře grafik jako těžebních strojů svědčí hlavně nabídka bazarů. V tuto chvíli už to není tak žhavé, ale na podzim byly na všech inzertních serverech stovky karet Radeon za libové ceny. Takový eBay je nabízí stále. Aukce, kdy se startuje na ceně 50 USD za Radeon R9 290 a konečná cena je kousíček nad 100 USD nejsou výjimečné. Ostatně koukněte se sami.

Bitcoin v roce 2015: pád na dno, nebo restart?
i Zdroj: PCTuning.cz

Srovnání výkonu GPU v těžbě (PCPer.com)

Jen pro doplnění, karty z produkce AMD jsou z hlediska nasazení v této sféře vždy výhodnější než GeForce. U nich byla k těžení byla generace Fermi, všechny následující už nabízely jen „osekaný“ hrubý výpočetní výkon, a pokud ne, stály hodně (Titan) a nebyly z pohledu těžby kryptoměn rentabilní. Radeony pro tyto operace pořád nabízejí vysoký výkon a cena je příznivá. Nejlepší karty pro těžbu kryptoměn v celé dosavadní historii těžení jsou Radeon R9 280X, 290 a 290X.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama