Co zajímavého přinesl rok 2018 v hardwaru a co nás čeká
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Co zajímavého přinesl rok 2018 v hardwaru a co nás čeká

Co zajímavého přinesl rok 2018 v hardwaru a co nás čeká | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 12. 2018 12:00 10

Seznam kapitol

1. Svět procesorů v roce 2018 2. Události kolem grafických karet 3. Disky a věci okolo nich 4. Finance a kryptoměny 5. Zajímavé události (anebo co mne zaujalo) 6. Závěr a předpověď na rok 2019

Jako každý rok vám nabízíme komentovaný přehled nejzajímavějších událostí a uvedení hardware v roce 2018. Mírně vylepšené procesory uvedli AMD i Intel, Nvidia má Turing. Velké změny byly v SSD discích. Skončila těžební horečka a přišel pád kryptoměn.

Reklama

Závěr a předpověď na rok 2019

Všechna odvětví o kterých jsem psal v předchozích kapitolách, už jsem zhodnotil víceméně tam. Obecně byl rok 2018 hodně zajímavý, snad kromě grafické divize AMD, která neuvedla žádná nová GPU, bylo nového hardwaru od všech výrobců spousty. Měli jsme o čem psát i co testovat, za mne to byl velice zajímavý rok. Celým rokem se všemi segmenty ale prolíná jedna nemilá věc, extrémní zdražování všeho. Vše je dražší než dřív a zdá se, že to bude pokračovat i v roce 2019. Procesory jsou dražší, desky jsou dražší, grafické karty jsou dražší, zkrátka skoro všechno.

Co zajímavého přinesl rok 2018 v hardwaru a co nás čeká
i Zdroj: PCTuning.cz

Co čeká příznivce hardwaru příští rok, je víceméně jasné. AMD by mělo uvést procesory architektury Zen 2 na 7nm výrobě. Čekají nás nové Ryzeny, Threadrippery i Epyc. Také by se po letech měla objevit nová architektura grafických karet, zatím se sice hovoří jen o střední a střední vyšší třídě, ale možná nás AMD překvapí i novým highendem. Nvidia snad také přejde na nový výrobní proces TSMC a nabídne vylepšený Turing 2.0. To je ale stále spíše spekulace, kde hodně záleží co vytáhne AMD. Intel snad dotáhne 10nm výrobu a konečně nás po letech oblaží novou architekturou a zajímavějšími procesory. Jen se bojím jejich ceny.

Hodně se mluví o tom, že by v roce 2019 měly zlevnit paměťové čipy. Měla by tedy klesnout cena pamětí i SSD disků. To by nás jiste potěšilo. Osobně se domnívám, že příští rok bude z pohledu hardwaru zajímavější než ten letošní. Čeká nás výrazně více nových produktů, hlavně CPU i GPU. Disky budou víceméně stagnovat, tam není moc co nabídnout nového. Čeká nás i docela dost nových her, tedy bude co hrát a to je důležité. Ať je pro i pro vás příští rok lepší než ten letošní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama