Co zajímavého přinesl rok 2018 v hardwaru a co nás čeká
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Co zajímavého přinesl rok 2018 v hardwaru a co nás čeká

Co zajímavého přinesl rok 2018 v hardwaru a co nás čeká

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 12. 2018 12:00 10

Seznam kapitol

1. Svět procesorů v roce 2018 2. Události kolem grafických karet 3. Disky a věci okolo nich 4. Finance a kryptoměny 5. Zajímavé události (anebo co mne zaujalo) 6. Závěr a předpověď na rok 2019

Jako každý rok vám nabízíme komentovaný přehled nejzajímavějších událostí a uvedení hardware v roce 2018. Mírně vylepšené procesory uvedli AMD i Intel, Nvidia má Turing. Velké změny byly v SSD discích. Skončila těžební horečka a přišel pád kryptoměn.

Reklama

Svět procesorů v roce 2018

Začněme nejzásadnějším odvětvím počítačového hardware, procesory. Ty totiž zajímají každého, hráče i nehráče. Začátek roku patří oznámením na CES. AMD oznámilo na rok 2018 druhou generaci Zenů řady 2000 na 12nm výrobě, první 7nm GPU a Epyc a čipset X470. Došlo také na oficiální snížení ceny Ryzenů první generace.

Jaro

Co zajímavého přinesl rok 2018 v hardwaru a co nás čeká
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel zažil perný začátek roku, kvůli tomu, že se provalily chyby Meltdown a Spectre, jeho PR oddělení jelo naplno. Řítily se na něj žaloby i směřoval hněv zákazníků, od těch nejmenších až po megakorporace, všech se to dotklo. Zcela tak zapadla keynote na CES, která byla o tom, že Intel letos uvede 10nm Cannon Lake. A to bylo nakonec dobře, protože se tak stejně nestalo v plánované šíři. Téma Spectre/Meltdown začalo chladnout až v únoru, leden byl pro Intel opravdu drsný.

Prvním uvedení roku pro AMD byly nová APU řady Ryzen 2000 (měsíc únor). Testovali jsme Ryzen 5 2400G s grafikou Vega 11. Test dopadl dobře, konstatoval jsem, že jako herní low end je tato platforma velice solidní. Intel v tu dobu stále ještě bojoval s BIOSy na opravu problémů, vysvětloval a snažil se nějak uklidnit rozlícený dav svých zákazníků. Tím pádem neuhlídal únik nadcházejících modelů procesorů Coffee Lake a desek s čipsety řady 300.

Co zajímavého přinesl rok 2018 v hardwaru a co nás čeká
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším zajímavým měsícem byla ž duben, kdy AMD oznámilo a uvedlo Ryzeny druhé generace. Samozřejmě jsme recenzovali oba nejvyšší modely Ryzen 5 2600X i Ryzen 7 2700X. Modely architektury Zen+ nepřinesly nic nového, jde jen o vyšponovanou první generaci na hranici možností. Frekvence i spotřeba byla vytažena na maximum, nezbyl žádný další prostor pro domácí taktování. Výkon se ale zvýšil, svůj úkol druhá generace splnila. Intel kontroval tím, že nechal na veřejnost uniknout informaci, že ještě letos uvede osmijádra Coffee Lake a čipset Z390. Došlo také na oznámení mobilních čipů Coffee Lake a také desktopová řada byla oznámena kompletní, včetně nejnižších modelů.

Léto

Po Raja Koduri opouští po sedmnácti letech AMD a i Chris Hook šel, stejně jako jeho kolega před ním, do Intelu. Také se pomalu blížíme k letním měsícům a výstavě Computex. Množí se úniky různých slajdů a zajímavostí kolem procesorů. Proslýchá se, že AMD připravuje čipset se zvláštním názvem Z490, na který dojde asi až příští rok. Intel pokorně oznamuje, že 10nm výroba nejde podle plánu a posouvá uvedení na rok 2019. Přesto ale potichu uvedl první laptop s 10nm procesorem. Lenovo Ideapad 330 je vybaven dvoujádrem Core i3-8121U architektury Cannon Lake. Jde o model jen pro Čínu. Objevuje se také zpráva, že Intel chystá speciální procesor Core i7-8086K, nikdo tomu ale nevěří.

Co zajímavého přinesl rok 2018 v hardwaru a co nás čeká
i Zdroj: PCTuning.cz

Computex pak přináší oznámení AMD a druhé generace Threadripperů 2000. Intel je zaskočen nejvyšším modelem se 32 jádry a rychle demonstruje 28 jádrový procesor na 5 GHz. Uřízl si nakonec jen ostudu, když se provalilo, že k tomuto taktu potřeboval chlazenou vodu. Jen pro zajímavost, použitý chladič vody jsem testoval před deseti lety a stále ho doma používám, stále funguje! Ukazuje se, že zvěsti o Core i7-8086K byly pravda, tak jsme jej otestovali. Jako sběratelský předmět možná dobré, jinak zklamání, ani OC nebylo nijak zajímavé. Poklid prázdnin a horkého léta narušily až první testy nových procesorů v srpnu.

Na řadu přichází nejprve Threadripper 2990WX s masivním 32jádrovým výkonem. Drtivý výkon ale ve Windows sotva využijete, což potvrzuje i náš test. V mnohojádrovém výkonu ale AMD poráží Intel. Test Threadripperu 2950X následuje po pár týdnech. Výkon narostl hlavně díky lepší správě paměťového prostoru a novým režimům. Intel o sobě nedává vědět, ale prosakuje, že něco chystá na říjen. Mezitím se naplno rozjíždí výrobní krize Intelu. Nestíhá vyrábět, jeho procesory nejsou k dostání a jejich ceny letí vzhůru. Více jsem o tom psal zde.

Podzim

Co zajímavého přinesl rok 2018 v hardwaru a co nás čeká
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroje úniků se opravdu nemýlily, říjen patřil Intelu a Coffee Lake s osmi jádry. Na trh a do recenzí přicházejí nejprve tři nejvyšší modely: Core i9-9900K, Core i7-9700K a Core i5-9600K. Testovali jsme dva nejvyšší modely (zde a zde). Core i7-9700K považuji za nejlepší herní procesor na trhu. Dobrá cena, solidní spotřeba i OC, skvělý herní výkon. Core i9-9900K je zklamání, brutální teploty, spotřeba i horší taktování. Ukazuje se, že 14 nm už je na takový čip s HT moc. Pokud Intel chce uvést desetijádro (čemuž nevěřím), je blázen. Na trh také dorazila hromada desek se Z390. Tím ale Intel na podzim nekončil.

Co zajímavého přinesl rok 2018 v hardwaru a co nás čeká
i Zdroj: PCTuning.cz

Oficiálně Intel oznamuje celou řadu dalších procesorů deváté generace. Nástupce Skylake-X řady 9000 s mírně vyššími takty i cenami. Zajímavým pokrokem je umělé osekávání linek PCIe u levnějších modelů, konečně! Všechny Skylake-X 9000 mají plný počet PCIe linek. Bohužel dostupnost je stále nulová, mám jeden objednaný už dva měsíce a stále čekám. Na trh také přichází monstrózní 28jádrový Xeon W-3175X s paticí LGA3647 jako absolutní ultra high end. Zde je opět vidět, že 14nm výroba už takto vysoké frekvence a počet jader nezvládá, spotřeba je brutální a čipy Skylake-X 2 nejde rozumně uchladit. To AMD ukáže jiné trumfy:

Zima

Na listopadové konferenci Next Horizon ukazuje AMD 64jádrový Epyc druhé generace se zvláštní stavbou a na 7nm výrobním procesu. Jádro procesoru tvoří 14nm I/O čip a kolem něj jsou 7nm čiplety s výpočetními jádry. Intel se už podruhé letos lekl a oznámil, že také uvede v roce 2019 „slepené“ mnohajádrové Xeony.

Co zajímavého přinesl rok 2018 v hardwaru a co nás čeká
i Zdroj: PCTuning.cz

Konec roku je hektický a lidé mají jiné starosti než sledovat dění v hardwaru. Přesto bych rád vypíchl několik zajímavostí z prosince. Intel odkládá už poněkolikáté 10nm výrobu výkonných procesorů, přesto se začal v USA prodávat NUC systém s Cannon Lake i3 (stejný jako v létě v Číně). Vše na 10nm jde ale prý podle plánu. Mnohem zajímavější je ale představení nové architektury „Cove“ která nahradí po letech „Lake“. Vypadá velmi zajímavě, výkon zcela jistě půjde nahoru. Také nás čekají Coffee Lake bez grafiky (KF). AMD se zatím chystá na svou keynote na CES, kde má údajně představit Ryzeny 3000 a mnoho dalšího. Internet o tom masivně spekuluje už řadu týdnů.

Pokud bych měl rok zhodnotil jen několika větami, nebyl to špatný rok. Intel i AMD uvedli spoustu nových produktů, vítězem roku 2018 je ale dle mého AMD. Uvedené produkty se totiž dají koupit a otestovat, což u Intelu neplatí zcela. Také vyšší ceny a výrobní krize Intelu kredit nepřidává. Spectre/Meltdown a umírající Atomy jsou dalšími důkazy krize giganta. Uvidíme, co přinese rok 2019, ale já tipuji vítěze opět AMD s jeho 7nm výrobou, jelikož 10 nm Intelu je spíše legenda než reálný produkt roku 2019.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama