Corsair HS65 Wireless: V headsetu jako v bavlnce
i Zdroj: Corsair
Hardware Recenze Corsair HS65 Wireless: V headsetu jako v bavlnce

Corsair HS65 Wireless: V headsetu jako v bavlnce | Kapitola 3

Michal Maňák

Michal Maňák

13. 2. 2023 21:00 4

Seznam kapitol

1. Úvod a parametry 2. Konstrukce a provedení 3. Zvuk 4. Software, zhodnocení

Na čem sedíte u počítače? Na subtilní kancelářské židli, nebo v pořádném polstrovaném křesle, za které by se ani Palpatine nemusel stydět? Corsair HS65 z této recenze patří k té druhé kastě. Jejich smyslem je nabídnout pohodlí při dlouhodobém nošení i kvalitní zvuk nejen pro hry. Podařilo se jim splnit svůj cíl?

Reklama

Zvuk: Volume jde doprava, ani nevíte jak

Po stránce kvality a materiálů se mi Corsairy hodně zamlouvaly, po stránce ovládání méně, ale obojí by bylo irelevantní, pokud by špatně hrály. Ostatně, kvůli mikrofonu se od PC asi často vzdalovat nebudou a nějaké ergonomické kiksy hravě vyřeší multimediální klávesy na klávesnici. Kvalitu produkce ale Windows ošálit nedokážou, ani nejpokročilejší ekvalizér není všespásný.

Sáhnul jsem proto po osvědčeném seznamu hudebních vzorků pro srovnání nejen s naposled testovanými HyperX.

Nejprve Deftones, Be Quiet and Drive. Tuhle písničku jsem slyšel stokrát a i po stoprvé to byla jízda. Ten kytarový úvod zazněl tak řízně, že jsem se těšil, co se stane v dalších vteřinách. A s prvními bicími to přišlo. Ostrý zvuk, ve kterém stále šel skvěle identifikovat zpěv, následně uvolňoval prostor riffům kytar… Normálně se hlídám, abych to s hlasitostí nepřeháněl, ale tady se těžko odolávalo, protože uzavřená sluchátka v kombinaci s akustickou koženkovou bariérou a výborným zvukovým podáním nutila zatočit kolečkem volume.

K dokonalosti však přec jen něco chybělo. Možná přílišné zvýraznění výšek, reprezentované jakýmsi šuměním činelů, které znělo o setinku sekundy déle, než by mi bylo po chuti, kdo ví? Radost mi to rozhodně nezkazilo.

V prodeji seženete i bílo-šedivou variantu sluchátek Corsair HS65 Wireless
i Zdroj: Corsair.com
V prodeji seženete i bílo-šedivou variantu sluchátek Corsair HS65 Wireless

Co Banks? Kde začít... Skladba běžně začíná vokály a snadno se skryje jakési vrnění transformátoru v pozadí. Tady jsem ho zaregistroval okamžitě. To samé lze říci o drnkání jediného tónu, prolínajícího se celou skladbou – opět si dobylo svůj prostor, aniž by ostatní stopy musely odkrojit ze svých porcí. Konečně jsem si mohl vychutnat malinké echo, které se ozývá v a capella sekcích.

Nemůžu si pomoci, i skladbu Before I Ever Met You jsem slyšel mnohokrát, ale tentokrát, jak kdybych odhalil další tenoučkou vrstvu, díky které mám chuť se všemi tóny písničky probírat znova, objevovat mikroskopické zvuky schované v hlavním motivu nebo tvořící předěly mezi slokami a refrény.

Flight to LAPD ze soundtracku k filmu Blade Runner 2049 pak byl vlastně jen potvrzením výše uvedeného. Opět a znovu se mi chce poslouchat dystopické hřmění a efekty vrstvící se na sebe, protože je vnímám jinak. Dunění se nesou z větší hloubky, ony optimistické tóny k nim kontrastující už si nepředstavuju jen jako kapky vody, ale jako třpytící se déšť…

Abychom si rozuměli, předat dojmy ze zvuku prostřednictvím slov je ošemetné samo o sobě. Mísí se v sobě trefnost přirovnání, oblíbeným písničkám něco i odpustíte, trochu se musíte krotit, aby čtenáři nepodezírali pisatele z požití zakázaných substancí, ale Corsairy na mě udělaly obrovský dojem, nepamatuji, kdy naposled jsem váhal, jestli jít na další skladbu, abych ochutnal, jak v HS65 bude znít, nebo jestli poslouchat stávající track, abych si ho užil od začátku do konce.

Zvlášť jsem si udělal ještě test latence sluchátek. Herní použití se nabízí a zvlášť u true wireless sluchátek i laik zpozoruje, že se zvuk může zpožďovat za obrazem. Něco takového je u FPS i jiných svižných herních žánrů nepřípustné. Zde zamrzí, že sluchátka v kombinaci se smartphonem nedokázala komunikovat nějakým lepším kodekem, než je AAC či SBC. Nějaký ten AptX by dával smysl. Naštěstí se ale latence pohybuje v rozmezí, které levná true wireless sluchátka předběhne o několik koňských délek.

K mikrofonu stačí říci jen pár slov – na studiové použití sloužit nemá, ve hrách na Discordu si nikdo nestěžoval, že rozumí špatně či vůbec, nebo že by snad vůbec neslyšel. Víc než srozumitelný mluvený projev od mikrofonu nežádám.

Na oficiálních renderech je nožka mikrofonu plynule zahnutá. Ve skutečnosti spíš zahne v polovině a propruží do skoro původní pozice.
i Zdroj: Corsair.com
Na oficiálních renderech je nožka mikrofonu plynule zahnutá. Ve skutečnosti spíš zahne v polovině a propruží do skoro původní pozice.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama