Corsair HS65 Wireless: V headsetu jako v bavlnce
i Zdroj: Corsair
Hardware Recenze Corsair HS65 Wireless: V headsetu jako v bavlnce

Corsair HS65 Wireless: V headsetu jako v bavlnce | Kapitola 4

Michal Maňák

Michal Maňák

13. 2. 2023 21:00 4

Seznam kapitol

1. Úvod a parametry 2. Konstrukce a provedení 3. Zvuk 4. Software, zhodnocení

Na čem sedíte u počítače? Na subtilní kancelářské židli, nebo v pořádném polstrovaném křesle, za které by se ani Palpatine nemusel stydět? Corsair HS65 z této recenze patří k té druhé kastě. Jejich smyslem je nabídnout pohodlí při dlouhodobém nošení i kvalitní zvuk nejen pro hry. Podařilo se jim splnit svůj cíl?

Reklama

Software: Tři zbytečné gigabyty iCUE 

Už jsem trochu alergický na to, že každá periferie k sobě má nějaký ten software, který by měl přínos zařízení ještě zvýšit. Dokážu to pochopit u myší, klávesnic, zkrátka tam, kde je co nastavovat. Bohužel víc než funkce z podobných programů čpí touha zaháčkovat si uživatele do svého ekosystému a ne mít periferie tří značek a ke každé z nich nějakou tu utilitu.

Vážně bych ale nepředpokládal, že jen instalační balíček ke sluchátkům zabere 1,1 GB. Už vůbec bych nečekal, že instalátor několikrát v průběhu zahlásí, že přestal odpovídat, ačkoli samotná instalace běží dál. A obočí letělo ještě výš, když jsem si porovnal zabrané 3,2 GB na disku a chudé menu aplikace Corsair iCue 4.

Výchozí obrazovka programu Corsair iCUE
i Zdroj: PCTuning.cz
Výchozí obrazovka programu Corsair iCUE

Proč byste takový ranec dat vlastně měli na počítači skladovat? Jako první mě napadla kontrola nabití sluchátek. Na rozdíl od telefonu totiž na PC jednoduše nezjistíte, jestli je akumulátor na konci sil, nebo končí s dechem.

Výrobce uvádí, že stačí 15 minut nabíjení a Corsairy vydrží hrát 6 hodin, při nabití na 100 % pak můžete vychutnávat produkci 24 hodin. Docela tomu i věřím, byť iCue software mi to neulehčuje, stav baterie hlásí místo procent jen jako High.

Stav nabití sluchátek zjistíte buď přes iCUE, nebo po připojení k mobilu.
i Zdroj: PCTuning.cz
Stav nabití sluchátek zjistíte buď přes iCUE, nebo po připojení k mobilu.

Lze aspoň něco nastavit? Ano, mic boost, za jak dlouho se vypnou nečinná sluchátka, zobrazení stavu v notifikacích a hlasové informace, které efektivně nahradí i již zmíněné pípání. Rozum pak zůstává stát na roletkou, kdy si v iCue vybíráte barvu sluchátek. Zkusil jsem si zvolit barvu bílou, ale HS65 na hlavě zůstala černá. Možná příští update to opraví :-)

Nejatraktivnější součástí aplikace je personalizace zvuku SoundID. Spočívá v tom, že si dokola přehráváte asi pětisekundovou smyčku a SoundID její zvuk různě ohýbá. Vy pak můžete vybrat mezi tím, která ze dvou variant zní lépe, či zda vůbec slyšíte rozdíl. Na základě výstupů vám pak iCue spočítá ideální výsledek. Můj spočítal tak, že jsem radši všechny úpravy vypnul.

Ladění zvuku dle vašich preferencí probíhá porovnáváním variant A a B v asi sedmi krocích, než se celá mřížka zaplní.
i Zdroj: PCTuning.cz
Ladění zvuku dle vašich preferencí probíhá porovnáváním variant A a B v asi sedmi krocích, než se celá mřížka zaplní.

Myslím, že ekvalizéry a umělá inteligence by neměla kompenzovat to, co nezvládl zvukař. Originál je jeden a vybalancovaný sound je vizitkou kvalitního řemesla, které je pro hudbu společné, ať už preferujete kterýkoli žánr.

Závěr

Bezdrátová sluchátka Corsair HS65 Wireless vstupovala do testu jako produkt, od kterého nic nečekám. Designově mě nezaujala, cena stanovená na 140 € (cca 3 330 Kč podle kurzu k 7. 2. 2023) mi při porovnání s drátovou variantou startující na 2 200 Kč přišla přehnaná, a neodpojitelný mikrofon mě vyloženě zklamal, protože zazdil potenciál pro běžné nošení.

Zlom přišel ve chvíli, kdy jsem si uvědomil, jak dobře mě tato sluchátka oddělí od okolí, jak pohodlná jsou na hlavě a přitom nemám pocit, že drží jen vlastní vahou.

Největší pecka je ale zvukové podání. Pokud si potrpíte na odhalování maličkých nuancí v hudbě, pokud se dokážete i ve hře zastavit, zavřít oči a vnímat ambientní akustickou kulisu, pokud oceníte, že podle střelby z půl kilometru vzdáleného virtuálního kopce odlišíte palbu ze SCAR-H od výstřelů ze SCAR-L, pokud podle cinknutí odraženého granátu identifikujete, odkud letěl… No dobrá, toto všechno možná nezjistíte jen z kvality zvuku HS65, ale i bez toho věřím, že vaše uši potěší.

Verdikt

Ačkoli to tak z tabulky kladů a záporů nevypadá, Corsair HS65 Wireless bych doporučil. Do civilu se sice nehodí, ale u PC, které vyřeší všechny neduhy s ovládáním a mikrofon najde časté využití, jsou skvělá. Kvalita zvuku a pohodlí při nošení snadno přehluší většinu negativ zmíněných v recenzi. Cena vskutku není lidová, ale pokud hodláte sluchátka používat pár let, věřím, že se vám ta investice vyplatí.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

kvalita zvuku
masivní konstrukce
odhlučnění
dlouhá výdrž na nabití
pohodlné i při delším nošení
nabíjení z USB-C
mikrofon nejde odpojit
ovládání tlačítky by se dalo vyřešit lépe
chybí indikace nabití na sluchátkách/ve Windows
software spíš škodí, než pomáhá
cena
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama